MENÜ
İzmir 16°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Antibiyotik Kullanımına Dikkat!
Sağlık
20 Kasım 2015 Cuma 08:00

Antibiyotik Kullanımına Dikkat!

18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından toplumu bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklamada bulunuldu.

Açıklamada; ?Enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı açısından önemli ve uygun antibiyotik tedavisiyle başarının sağlandığı bir alandır. Bununla birlikte gerek toplumda gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antibiyotik tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antibiyotik tedavisi; sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir.

Antibiyotik Nedir/ Ne Değildir? 

 Antibiyotikler, bazı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bakterileri öldüren ve/veya üremesini durduran ilaçlardır.

?             Antibiyotikler yalnızca bakteriler için etkilidir, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.

?             Antibiyotik ateş düşürmez, sadece uygun doz ve şekillerde kullanılan antibiyotik, hastalığın kaynağı olan enfeksiyonu ortadan kaldırdığı için ateş düşer.

?             Soğuk algınlığı ve grip çoğunlukla kendi kendine iyileşebilen hastalıklardır ve antibiyotik alımını gerektirmez. İyi bir bağışıklık sistemi bu tür hastalıkları yenebilir.

?             Antibiyotik, sizin grip ve soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı olmaz.

?             Antibiyotik ağrıyı dindirmez,

?             Antibiyotik burun akıntısını ve öksürüğü hafifletmez,

?             Antibiyotik, grip ve soğuk algınlığının başkalarına geçişine engel olmaz.

                     Her Antibiyotik Her Hastalıkta Kullanılmaz!

Antibiyotik Direnci

    Antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesidir.

   Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki ilaç tedavilerine karşı direnç göstermesine neden olabilir. Antibiyotiklere karşı direnç geliştiğinde, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde bu antibiyotikler etkili olamaz. Bu durum, yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır.            

     Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonların da antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır.

  Hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğe, enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için ;

?             Antibiyotikler doğru dozda alınmalıdır.

?             Antibiyotikler doğru şekilde alınmalıdır.

?             Antibiyotikler  reçeteye uygun zaman aralıklarında alınmalıdır.

?             Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır.

Bilinçsiz   Antibiyotik  Kullanarak  Çocukların  Geleceğini  Çalmayın!

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi