MENÜ
İzmir 26°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MENEMEN ŞEHİT KAYMAKAM KEMAL BEY’İ UNUTMADI
Güncel
17 Haziran 2022 Cuma 14:01

MENEMEN ŞEHİT KAYMAKAM KEMAL BEY’İ UNUTMADI

Menemen'in Milli Mücadele kahramanlarından Kaymakam Kemal Bey, şehit edilişinin 103. yılında Menemen Belediyesi ve Menemen Liseliler Derneği işbirliğinde düzenlenen törenle anıldı.  Törende Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Şehit Kemal Bey anıtını yenileyeceklerini müjdeledi.

17 Haziran 1919 tarihinde şehit edilen Kaymakam Kemal Bey adına, Menemen Belediyesi ve Menemen Liseliler Derneği işbirliğinde anma programı düzenlendi. Menemen Belediyesi karşısındaki Kaymakam Kemal Bey Anıtı önünde gerçekleşen anma törenine Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, gaziler derneği, siyasi partilerin yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla ile başlayan törende, Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan ve Menemen Liseliler Derneği Başkanı (MELDER) Özcan Güleç anıta çelenk sundu.MELDER Başkanı Özcan Güleç yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün buraya Menemen’imizin kahramanı, unutmamamız gereken Şehit Kaymakam Kemal Bey’i anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Şehit Kemal Bey’in Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği cesaret her babayiğidin harcı değildir. Bu nedenle Kaymakam Kemal Bey’i ve diğer tüm şehitlerimizi unutmayacağız. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” dedi.Ardından kürsüye gelen Menemen Muharip Gaziler Derneği Başkanı Gazi Emekli Astsubay İbrahim Koşik; “21 Mayıs 1919’da Menemen işgal edilir ve Kaymakam Kemal Bey bu tarihten sadece 28 gün sonra Yunan askerlerinin Menemen’de yaptığı katliamda şehit düşer. O bizim kahramanlarımızdan biridir. Bu nedenle Kaymakam Kemal Bey’in adı Menemen’de açılan bir okula ve bir köye verilmiştir. Ayrıca Belediyemiz önünde anıtı dikilmiştir. Şehit kahramanız Kemal Bey ve tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun” diye konuştu.
Katılımcılara o dönemi anlatan Araştırmacı, tarihçi, gazeteci Oktay Özengin de,  “Geçmişten bugüne tüm şehitlerimize sahip çıkarak 103 yıl önce burada şehit olan Sayın Kaymakamımızı anıyoruz” diye konuştu.‘KIVILCIMI KEMAL BEY YAKTI’
Kaymakam Kemal Bey’in, Menemen'de direnişin ilk fitilini ateşleyen Milli Mücadele kahramanlarından biri olduğunu ifade eden Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Düşman ilerleyişini durdurmak için insanüstü çaba gösteren şehit Kaymakam Kemal Bey sayesinde Kuvai Milliye ruhu güçlenmiştir. O, bu toprakların yetiştirdiği en kahraman kişilerden bir tanesidir. Kaymakam Kemal Bey şehit olduktan sonra, Fransız konsolos, Yunan komutana, ‘Siz, Kemal Bey gibi vatansever bir insanı öldürmekle, onun yakmaya çalıştığı özgürlük ateşini bizzat kendi ellerinizle yaktınız. Bundan sonra Anadolu´da tutunmanız çok zor olacak’ demiş ve dediği gibi de olmuştur. Kaymakam Kemal Beyin tutuşturduğu kıvılcım bir başka Kemal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ve Türk milletinin gayretleri ile büyük bir İstiklal Mücadelesine dönüşmüştür. Sonuçta Menemenimiz de 9 Eylül 1922 tarihinde Yunan işgalinden kurtulmuştur. Kalbi vatan sevgisi ile çarpan ve savaş yıllarında Menemen için büyük yararlar gösteren Kaymakam Kemal Bey’i ve onunla birlikte bu uğurda şehit düşen tüm hemşerilerimizi anmak hepimizin görevidir. Menemen’de Kuvay-i Milliye hareketinin ilk adımlarını atan Kaymakamımız Kemal Bey´i ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz” ifadesini kullandı.KAYMAKAM YILMAZ: ANITIMIZI YENİLİYORUZ
Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz ise konuşmasında; “Kaymakam Kemal Bey’den tam 103 yıl sonra meslektaşı olarak aynı ilçede görev ifa etmenin şerefini, onurunu ve bu gün sizlerin önünde onu anmanın mutluluğunu ve onurunu en yüksek seviyede taşıdığımı ifade etmek isterim. Allah kendisine rahmet eylesin. Bildiğim kadarıyla 1922 yılında Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde Mehmet Kemal Kaymakam Bey de şehit olmuştu. Bir diğer şehidimiz de hepimizin bildiği üzere Menemen Kaymakamı Kemal Bey’dir. Şehidimizin adını tüm ülkemize duyurmak hepimizin görevidir. Bu kapsamda sizlere bir de müjde vermek istiyorum. Yaptığımız istişareler sonucunda şehit Kaymakam Kemal Bey’in anıtını yeniliyoruz. Güzel bir çalışma yaptık. Bu cennet toprakları bize vatan olarak bıraktıkları için tüm şehitlerimizi şükranla anıyorum” dedi.

Törenin ardından Menemen İlçe Müftüsü Mehmet Seven, şehitlerimiz için dua okudu. Anıta karanfil bırakan katılımcılar, daha sonra Menemen Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi’nin hazırladığı, işgal yıllarında Menemen’i anlatan tarihi fotoğraf sergisini büyük bir ilgiyle inceledi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi