MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Menemen Adliyesi’nde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Birimi Kuruldu
Güncel
5 Ekim 2021 Salı 13:03

Menemen Adliyesi’nde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Birimi Kuruldu

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliğinin 28. ve 30. maddeleri gereğince yılda iki kez toplanacak olan koordinasyon toplantısının ilki Menemen Adliyesi Seminer Salonunda gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen toplantıda Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri birimi tanıtıldı, Menemen içerisinde görev yapan kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin fikir ve düşünceleri ortak payda da buluşturuldu.
Toplantıya Menemen Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Gündoğdu, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Özlem Aras, Menemen Kolluk Kuvvetleri Temsilcileri, Kamu Kurum ve Kuruluşların temsilcileri, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri katıldı.Menemen nüfusunun 200 bine ulaşması ve Menemen’in merkez ilçe konumunda olması sebebiyle çocuk suçları ve adli suçlarla epey yoğun olduklarını dile getirerek açılış konuşmasına başlayan Menemen Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Gündoğdu “Son dönemlerde çocuk suçları ve çocuğa karşı olan suçlar, toplumumuzu incitecek noktaya gidiyor. Bu nedenle bakanlığımızın oluşturduğu proje kapsamında bunu daha profesyonel hale getirerek çocuklarımızın ifade ve sorgularının alındığı veya mağdur olduğu durumlarda iddiaların dinlenildiği çocuklara özgü bir savunma odasını adliye bünyesinde oluşturmuş bulunuyoruz. Şöyle açıklamak gerekirse; artık çocukların savunma odasına oyuncaklar, yaş grubuna ilişkin fotoğraflar, ortam renklendirmesi veya en önemlisi emniyet mensubu, savcı veya sorgu memurlarının yanına yardımcı olarak pedagog, psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacı arkadaşlarımız bulunuyor. Çocuğun ruh halini gözlemleyerek rapor hazırlıyorlar. Çünkü çocuklarımızın sorgularını ya da iddialarını dinlerken ruh hallerinin tespiti ve gelecekte bu suçlardan zarar görmemesi adına alınacak tedbirler bu noktada çok önemli. Artık adalet arayışı ve talebine, çocuk mağdur konularına, sivil toplum örgütlerini, kamu kurumlarını da katarak hareket ediyoruz. Her ne kadar adli soruşturmalar adli kolluk güçleri tarafından yapılsa da suç toplumun her noktasına sirayet edilmiş vaziyette. Bu sebeple çocuk mağdur ve çocuk suçlu kısmında epeyce yoğunuz. Bizde bu açıdan sizleri de yeni kurallarda bilgilendirmek, adliyemiz içerisine yeni atanan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürümüz Psikolog Özlem Aras hanımı tanıtmak için ve sizlerin de birbirilerinizle irtibat kurabileceğiniz bir alan yaratmak adına yönetmelik gereği bu toplantımızı organize etmiş bulunmaktayız. Sizlerde bu konulardaki çözüm önerilerinizi, fikirleriniz çok önemli. Bu noktada artık sizlerde bu konudaki düşüncelerinizi müdire hanıma iletebilirsiniz.” şeklinde ifade etti.”Faal olarak Hizmete Başlamıştır”
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Psikolog Özlem Aras ise “Bilindiği üzere geçmiş yıllarda Aile ve Çocuk mahkemelerinden yapılan görevlendirmeler üzerine rapor tanzim etmek veya duruşmalar sırasında mağdurların, suça sürüklenen çocukların, velayet hususu dava konusu olan çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmelerini sağlayabilmek için Pedagog, Psikolog ve Sosyal Çalışmacı unvanları ile uzmanlar görevlendirilmişlerdi.

Buna ilişkin olarak: Suç mağdurlarına sağlanan hizmet ve yardımlara ilişkin esasları ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumlulukları düzenleyen Kararname ile "Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı" kurulmuş ve adliyelerde de "Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri’nin” yaygınlaştırılması öngörülmüştür. Menemen Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri müdürlüğü ise resmi olarak: 19/03/2021 tarihinde kurulmuştur ve 29/06/2021 tarihinde faal olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'nde; adli destek görevlileri olarak; psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar görev yapmaktadır. Müdürlüğümüz: bilgilendirme ve yönlendirme bürosu, hukuk yargılaması destek bürosu, ceza yargılaması destek bürosu ve kırılgan grup destek bürosu olmak üzere 4 bürodan oluşmaktadır. Bünyemizde henüz müdür olarak sadece ben görev yapmaktayım ancak yakın zamanda 2 adli destek görevlisi müdürlüğümüzde görev yapmaya başlayacaktır.

Müdürlüğümüz Menemen Adliyesi içerisinde bulunan Mahkemeler ve Savcılık birimlerinden gelen talepler ve kişilerin şahsi başvuruları olmak üzere iki türlü talep almaktadır. Taleplerin tamamı ilk olarak ‘Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosuna’ gelmekte, birinci talep olarak adli birimlerden gelen talepler, kaynağına göre Hukuk Yargılaması Destek Bürosu, Ceza Yargılaması Destek Bürosu ya da Kırılgan Grup destek bürosuna yönlendirilmektedir.

Adliyemizde; kişilerin şahsi başvurularını kabul eden Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosuna henüz aktif olarak hizmet vermemektedir.

Hukuk Yargılaması Destek Bürosunda görevli Uzmanlar; Aile Mahkemeleri için Boşanma, Velayet, Kişisel İlişki Kurulması, Evlat Edinme, Evlenmeye İzin davalarında, Sulh Hukuk Mahkemeleri için Vasi Tayini davalarında ve İcra Hukuk Mahkemelerine Aile Konutuna ilişkin hususlarda gelen talepleri karşılamaktadırlar.

Ceza Yargılaması Destek Bürosunda Görevli Uzmanlarımız; Çocuk Mahkemeleri, Asliye Ceza Mahkemeleri ve Ağır Ceza Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet, Talimat, Hazırlık ve Çocuk Suçları Soruşturma Bürolarından gelen taleplere cevap vermektedirler.

Kırılgan Grup Destek Bürosunda görevli adli destek görevlileri; Adli Birimlerden gelen ya da şahsi başvurulardan dolayı kırılgan gruba alınan çocuk ya da yetişkinlere psikososyal destek hizmeti sağlamakta, haklarında düzenledikleri raporları Adli Birimlere ya da ilgili kurumlara sunmaktadırlar.

Kırılgan Grup; Cinsel, duygusal, fiziksel, istismar türlerinden birine ya da hepsine birden, terör, aile içi şiddet, insan ticareti gibi insan onur ve şerefine zarar veren her türlü ihmal ve istismarlara maruz kalmış, yaşadığı travmalar nedeniyle örselenmiş, bilgi eksikliği, özgüven eksikliği, özsaygı eksikliği yaşayan, kendini savunamayacak durumda olup tükenmişlik duyguları yaşayan, yoksunluk içerisinde yaşam mücadelesi sürdüren, engelli ya da engelsiz, yabancı ülke vatandaşı, mülteci ya da vatandaşımız olan, ayrım yapılmaksızın çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek kişilere kırılgan kişi, bu özellikleri taşıyan kişilerden oluşup ayrı ayrı yardıma ihtiyacı olduğu değerlendirilen insan kitlesine ise kırılgan grup denilmektedir.

Müdürlüğümüze aktif olarak çalışmaya başladığı 29/06/2021 tarihinden beri: ceza ve hukuk mahkemeleriyle savcılık biriminden olmak üzere 121 adet sosyal inceleme raporu ve ifade sırasında uzman bulundurulması talebi gelmiştir.

İhmal ve istismara maruz kalmanın mağduriyet olarak değerlendirilmesi gibi bir çocuğun suça sürüklenmesi ve boşanma nedeniyle ailenin parçalanması da her iki ebeveyn ve müşterek çocuklar için mağduriyet oluşturabilmektedir. Bu durum mağduriyetlerin giderilebilmesi için ihmal ve istismar mağdurlarına, suça sürüklenen çocuklar ile toplumun temel taşı olan ailelere ve müşterek çocuklarına adli süreç ve sonrasında içerisinde bulundukları durumlara göre çeşitli destek hizmetlerinin sunulmasını zorunlu kılmaktadır.

Sonuç olarak siz değerli temsilcilerin bağlı bulundukları kurum veya derneklerinin genel olarak mağdurlarımızın ihtiyaç duyacakları psikososyal destek hizmetlerinden hangilerini sunabilecekleri hususlarında çıkaracakları hizmet haritalarını müdürlüğümüzle paylaşmalarına ve ivedi hallerde irtibat sağlayabileceğimiz kurum ve dernek temsilcilerinin belirlenerek müdürlüğümüze isim ve iletişim bilgilerinin bildirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Müdürlüğümüz çocuk, kadın ve mağdurlara ilişkin yargı bölgemizde bulunan çalışmalara destek olmak ve kurum, kuruluşlar ile işbirliği geliştirme gayretindedir.” dedi.

Haber Gökay ÖZALP

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi