MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Menemen Foça Aliağa birlikte  hayır” dedi  Şimdilik fareler ölüyor”
Sağlık
17 Şubat 2015 Salı 09:46

Menemen Foça Aliağa birlikte hayır” dedi Şimdilik fareler ölüyor”

Faaliyetine devam eden İzdemir Termik Santrali`nin 2. Ünitesi ile ilgili gerçekleştirilmek istenen ÇED halkın bilgilendirme toplantısı, toplantı yapılacak yerin fiziki koşullarının yetersizliği nedeniyle iptal edildi. Erteleme sonrası salon

Faaliyetine devam eden İzdemir Termik Santrali`nin 2. Ünitesi ile ilgili gerçekleştirilmek istenen ÇED halkın bilgilendirme toplantısı, toplantı yapılacak yerin fiziki koşullarının yetersizliği nedeniyle iptal edildi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Belediye Meclis Üyesi Raşit Dirim, Foça Kent Konseyi, Aliağa Çevre Platformu, Ege Çevre ve Kültür Platformu, yazar Hüseyin Yurttaş, Menemen Elele Derneği, İzmir Barosundan avukatlar, Çevre Mühendisleri ve Orman Mühendisleri Odası İzmir Başkanları ile çok sayıda yaşam savunucusu vatandaş katıldı.

Uzun tartışmalar sonucu toplantı iptal edildi

ÇED toplantısı için seçilen Çakmaklı köy kahvesine gittiğinde zaten çok az sayıda kişiyi alabilecek kahvedeki sandalyelerin şirket çalışanı işçilerle dolduğu görüldü. Orta alandaki boşluğu dolduran yaşam savunucularının çoğu da dışarda kaldı.  Çevre İl Müdürlüğü ve bakanlık görevlilerinin ÇED toplantısını bu ortamda yapmak istemesi uzun tartışmalara neden oldu.

Salonun bu kadar insanın katılımına uygun olmadığını, insanların bilgilenme haklarının gasp edildiğini

vurgulayan yaşam savunucuları toplantının iptal edilmesini, daha geniş ve herkesi alacak bir salonda yapılmasını talep ettiler. Uzun tartışmalar sonunda görevliler salonun fiziki koşullarının uygun olmaması gerekçesiyle toplantının yapılamadığına dair tutanak tutarak toplantıyı terk ettiler.

Bir santralden saatte 24 ton kül atığı

Toplantının ertelenmesi sonrası salon dışında hukukçular ve sivil toplum temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda; curuf depolama alanı haline gelen Ilıpınar Gölyüzü mevkiinde cüruf yığınlarından alınan örneklerle ilgili TÜBİTAK raporu paylaşıldı. Numunelerde bilinen en kanserojen madde olan dioksin saptandığı, fare deneylerinde kısa sürede ölüm meydana geldiği belirtildi.

TÜBİTAK raporunda, bu cürufların açıkta depolanmasının engellenmesi gerektiği, yağmur yoluyla suya karışmasının yaratacağı tehdit ve tehlikelerin vurgulandığı ifade edildi. Ayrıca Ilıpınar içme suyundan alınan örneklerde de bakır ve arseniğin limitlerin üstünde olduğu açıklandı.

İlgili firmanın mevcut birinci santralinin saatte 24 ton kül atığı oluşturduğu göz önüne alındığında, her yeni santralle oluşacak tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekildi.

Haber: S. Derya BOSUT

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi