MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ziraat Odası´ndan Pamuk uyarısı
Güncel
12 Eylül 2015 Cumartesi 08:00

Ziraat Odası´ndan Pamuk uyarısı

Menemen Ziraat Odası Tarım Ürünleri Tic. San. Ltd. Şti. Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Bodur, yaklaşan pamuk toplama sezonu öncesinde çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

 

 ?Pamuk stratejik bir ürün?

Pamuk bitkisinin, testil sektöründe, insan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Bodur, ?Pamuk elyafından iplik, çekirdeğinden pamuk yağı ve protein değeri yüksek olan posasından hayvan yemi yapılmaktadır. Ayrıca barut yapımında da önemli yere sahiptir. Pamuk sahip olduğu özellikleri nedeniyle strajik bir ürün olup uluslar arası ticarette yeri büyüktür. Türkiye´de pamuk üretimi yıldan yere değişmekle birlikte genelde 800 bin ton civarında seyretmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre pamuk üretimi 2014 yılı itibariyle 846.000 ton olmuştur. Menemen bölgesinde ortalama 2014 yılında 21.000 ton pamuk üretimi gerçekleşmiştir. 2015 yılında pamuk üretim alanının düşmesi ve iklim faktörleri nedeniyle bölgemizde yaklaşık 13.500 ton pamuk üretimi beklenmektedir? dedi.

Çiftçiye defolyant uyarısı

Zorlu bir pamuk üretim sezonun sonuna geldiklerini ifade eden Bodur, ?Çitçilerin bir sezon boyunca gözü gibi baktığı pamuklardan artık  hasat hazırları başlanmaya başlamıştır. Bölgemizde yaklaşık 13-14 yıldır pamuk hasadı makine ile yapılmaktadır. Makina sahipleri pamuk toplama makinalarına daha temiz ve kozada elyaf kalmaması için bakım yaptırmaktadırlar.  Makinalı hasat için gerekli bazı hususlar vardır. Öncelikle tarlanın yabancı otlardan ari olması gerekmektedir. Pamuk bitkisinin kozaları  %50-60 açtığında defolyant uygulaması yapılmaktadır. Buradaki amaç kozaların tamamını açtırmak ve yaprakları döktürmektir. Bu şekilde kontaminasyonsuz pamuk hasadı yapılması sağlanmaktadır. Defolyantların dozlarının uygulama anındaki sıcaklıklara ve bitkinin habitüsüne bağlı olarak ayarlamak gerekmektedir. Yanlış uygulamalarda ya yaprak tamamen dökülmemekte ikincil büyüme gerçekleşmekte, ya da üzerinde yaprakların kurumasıyla kalıntı miktarı artmaktadır. Buda verim kaybına ve kalitede bozulmaya sebep olmaktadır? diye ifade etti.

 

Ülkemizde pamuk tarımında defoliant olarak ruhsatlı aktif maddeler, preparatların aktif madde oranları, formulasyon tipleri ve dekara kullanım dozları aşağıda sunulmuştur.

Ethephon 480 gr/lt ?SL formulasyon-300 ml/dekar

Ethephon 720 gr/lt ?SL formulasyon- 200 ml/dekar

Ethephon 480 gr/lt+ Cyclanilide 60 gr/lt ? SC formulasyon- 200 ml/dekar

Ethephon 720 gr/lt+ Cyclanilide 45 gr/lt ? SC formulasyon- 175 ml/dekar

Mepiquat chloride 50gr/lt ? SL formulasyon- 100 ml/dekar

Mepiquat chloride 80gr/lt+ Cyclanilide 22 gr/lt  ? SC formulasyon- 15 ml/dekar

Pyraflufen ethly 26,5 gr/lt ? SC formulasyon- 16ml/dekar

Thidiazuron 119,75 ml/lt+ Diuron 59,88 gr/lt ? SC formulasyon- 60 ml/dekar

 

Haber: M. Hulusi YILMAZ

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Gürdal Kayral
 10 Kasım 2022 Perşembe 22:01
Umarım uyuyan kesim de uyanır da, hep birlikte mücadele veririz bu yolda??
 Gürdal Kayral
 10 Kasım 2022 Perşembe 22:01
Umarım uyuyan kesim de uyanır da, hep birlikte mücadele veririz bu yolda??
 Yaman Ali Ergin
 2 Kasım 2022 Çarşamba 22:06
Kaleminize sağlık umarım uyanık olmamız için gösterdiğiniz ışık anlaşılır.
 Yaşar özats
 2 Kasım 2022 Çarşamba 19:31
Tebrikler ülkemizin durumunu çok iyi analiz etmişsiniz
 Argun Yüksel
 2 Kasım 2022 Çarşamba 16:54
Sayın levent bey köşe yazında belirtiğin sorunların üstesinden gelmek için mutlaka ama mutlaka güçlü devlet güçlü millet olmak zorundayız başka çare yok Teşekkürler
 Nuri Arsaklı
 2 Kasım 2022 Çarşamba 14:32
Muhalefet liderlerinin dahi korktuğu ve dillendirmediği, yazılı ve görsel medyanın 3 Maymunu oynadığı bu konuyu açık açık yazma cesaretini gösterdiğiniz için sayın Levent Sarsıncı''yı ve Menemenin Sesi''ni tebrik eder, teşekkürlerimi sunarım.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi