MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Duygularımızı Konuşabiliyor Muyuz?
Sude Kaplan
YAZARLAR
4 Ekim 2021 Pazartesi

Duygularımızı Konuşabiliyor Muyuz?

Günlük yaşantımızda çoğu zaman sorunlarımızın kaynağı iletişimsizlik. Peki, bu iletişimsizliğin sebepleri neler? İfade etmekten çekindiğimiz, konuşmaktan kaçtığımız duygularımız bu sorunların en önemli kaynaklarından biri. Duygular, iç dünyamızda yaşadığımız, ruh halimizi etkileyen tepkilerimizdir. Duygularımızın iyisi, kötüsü yoktur. Sağlıklı bir insan olumlu ve olumsuz duygular yaşamalıdır. Burada önemli olan duygularımızı dışarıya yansıtma şeklimizdir.  Doğan Cüceloğlu bir yazısında Atatürk’ün İstiklal Savaşını planlamasında öfke duygusunun yattığından bahseder. Sağlıklı öfke yönetimi ise böyle olmaktadır.

Duygularımızı konuşmak konusunda çekimser bir milletiz. Erkeklerin ağlamasının ayıp sayıldığı, sevgisini göstermek isteyen ebeveynlerin çocuklarının uyumasını beklediği ve daha pek çok örneğin verilebileceği bir kültüre sahibiz. Duygularımızı bastırmayı, büyürken öğrenip yaşantı haline getirmekteyiz. Oysa duygularımızı sağlıklı bir şekilde dışarı vurduğumuzda hem istemediğimiz durumlar içerisinde kalmamış oluruz hem de duyguların bastırılmasından kaynaklanabilecek fizyolojik ve psikolojik hastalıkların önüne geçmiş oluruz. Örneğin mide ve bağırsak hastalıklarında eğer fizyolojik bir durum söz konusu değilse stres ve kaygıdan kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Duygularımızı Konuşabilmek İçin Neler Yapmalıyız?

- Öncelikle duygularımızı bastırmayı bu yaşımıza gelene kadar öğrendiğimizi unutmayalım. Nasıl bir günde bu halde gelmediyse bir günde duygularımızı anlatır hale gelmeyeceğiz.

- Duygularımızı konuşabilir hale gelmek için öncelikle yakın çevremizdeki güvendiğimiz insanlarla denemeye başlayabiliriz.

- Duygularımızı konuşabilir hale gelmek için eşik yöntemini kullanacağız. Küçük adımlarla başlayarak büyük hedefimize ulaşacağız.

- İletişim dilimizi, suçlayıcı dil olan sen dilinden ben diline çevireceğiz.

Sen Dili Örneği;

Sürekli geç kalıyorsun.

Ben Dili Örneği;

Geç kaldığında kendimi değersiz hissediyorum.

- Yakın çevremizle başladığımız pratiğe çevremizdeki diğer kişileri de ekleyerek devam edeceğiz.

Duyguları konuşabilmek hem kendi ruhsal durumunuzu hem de çevrenizdeki kişilerle ilişkilerinizi olumlu yönde etkileyecektir. Olumlu duygular paylaşıldığında olumlu ve sağlıklı ilişkiler geliştirir. Olumsuz duyguların konuşulması istemediğiniz durumlara yönelik sınırlarınızı belirleyebilmenizi sağlar. Olumsuz duyguların dışa vurumu önemli bir noktadır. Sağlıklı bir şekilde yansıtılmadığında kişiye ve çevresine zarar verebilir. Öfke problemi olan kişiler bu duruma örnektir. Bu konu ile baş etmekte güçlük çeken kişilerin psikolojik yardım hizmeti alması önemlidir. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi