MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İmplant Yapılan Gün Dişlenmek Mümkün
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
7 Nisan 2021 Çarşamba

İmplant Yapılan Gün Dişlenmek Mümkün

Dişsizlik, diş hekimliğinde gelişen teknolojilerle birlikte çözümsüz bir durum olmaktan çıktı. Eskiden de çözümü vardı ancak takıp çıkarmalı hareketli protezler sabit protezlerden daha çok yapılıyordu. Çünkü sabit protez için dişe ihtiyaç duyuyoruz. Diş olmayan durumlarda da implantlar hayat konforunu artırıcı etmen oluyor.

İmplant günümüz diş hekimliğinde eksik dişlerin yerine kazandırılmasında en etkili yoldur. İmplant yaptıracak olan hastaların bu tedaviden çekinmelerinin farklı sebepleri vardır. Aslında bunların birçoğu yanlış bilgilerdir ve genellikle çevreden duyulan bilgilerdir. Hastaların bu tedaviye mesafeli durmalarının bir sebebi de tedavi süresince dişsiz kalma korkusu yaşamalarıdır. Artık hastaların tek bir cerrahi işlemle aynı gün hem implanta hem de geçici dişlerine kavuşmaları mümkündür. Bu dişler daimi protezin takılacağı güne kadar hastayı rahatlatır.

Tüm dişleri ya da dişlerinin büyük bir bölümü çekilen hastaların tedaviye başlamadan önce merak ettikleri ilk konu dişlerine ne zaman kavuşacakları ve bu sürede dişsiz mi kalacakları sorusudur. Bu durum tedaviye başlama kararında da son derece etkilidir. İmplant yapılan ya da dişlerin çekildiği bölgeye diş yapılıp yapılamayacağı son derece merak edilen bir konudur. Yapılan geçici protezler hastayı estetik açıdan tedavi süresinde rahatlatmaktadır.

Bizim de istediğimiz hastayı tedavi süresi olan 2 ay ile 10 ay arasında dişsiz gezdirmemektir. Çünkü dişsizlik sadece yeme içme durumuyla ilgili değildir. Sosyal hayatı da direkt olarak etkileyen bir durumdur. Dişsiz hastalar sosyal hayatlarından uzaklaşıp bu sürede evlerine ve içlerine kapanırlar. Bu durum hastaların morallerinin bozulup depresif bir hal almalarına sebep olabilir. Bu etkiler dişsizliğin genel etkileridir aslında. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede hastalarımızı dişlerine kavuşturmak ve tedavi süresince kullanılacak olan geçici dişlerini de aynı gün takmak isteriz.

Estetik bölgelerde tek diş eksikliklerinde de çoklu diş eksikliklerinde de geçici protezlere sık sık başvuruyoruz. Bu protezler bazen hastadan tedavi öncesinde alınan ölçüler ile laboratuvar ortamında hazırlanıp işlem sonrasında ağza takılabiliyor, bazen ise ağız içinde direkt olarak bizim tarafımızdan hazırlanıyor. Geçici protezler sadece estetik açıdan hastayı rahatlatmakla kalmayıp yapılacak olan daimi dişler için de fikir vermektedir. Ancak bu protezlerin geçici protezler olduğu unutulmamalıdır. Yapılan protezler geçici olduğu için yapıştırılırken tam olarak sert yapıştırıcılarla yapıştırılmaz ayrıca yapılan materyal olarak da daha az dayanıklı malzemeler kullanılarak yapılırlar. Bu nedenle de hem fonksiyon yani yeme içme ve konuşma sırasında hem de bu dişleri temizlerken ekstra dikkatli olmak gerekir.

Sert gıdalar bu dişleri kırabilir ya da yerinden çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca yapışkan gıdalar da bu dişlerin yerinden çıkmasına sebep olabilmektedir. Yerinden çıkmasa bile bu gıdaların etkisiyle protez yerinde gevşeyebilir. Gevşeyen protez ihmal edilirse düşüp kaybolabilir ya da yutulabilir. Bu nedenle de gevşeme durumunda mutlaka hekimle irtibata geçilmesi gerekir. Bazı kemik grefti uygulamasını gerektiren durumlarda ise hastaları daha az süre de olsa dişsiz bırakmamız gerekebiliyor. Oraya koyduğumuz greft materyalinin ve implantın stabil kalabilmesi için bunu yapıyoruz.

Aynı gün hastaya diş takmanın avantajlarını kısaca sıralayalım;

Tek bir cerrahi işlem ile hastalara diş takabiliyoruz. Hastanın yapılacak olan dişleri hakkında fikir sahibi olup beğenmediği yerleri değiştirme imkanı buluyoruz. Hastaların sosyal hayattan geri kalmamalarını sağlıyoruz. Sadece sıvı gıdalar yerine hastaların daha konforlu beslenmesine olanak sağlıyoruz.

İmplant sizi korkutmasın. Tedavi hakkında doğru bilgileri çevrenizden değil hekiminizden almayı unutmayın.

Sağlıklı gülüşler...

Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi