MENÜ
İzmir 19°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MENEMEN’DE HİZMETLERİ UNUTULMAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI
Oktay Özengin
YAZARLAR
29 Ağustos 2020 Cumartesi

MENEMEN’DE HİZMETLERİ UNUTULMAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI

“MUHİTTİN ÇİFTÇİ” ya da lakabıyla “ÇİFTÇİ MUHİTTİN”

Menemen’in 1943-1946 yılları arasındaki Belediye Başkanı olan Muhittin Çiftçi ile ilgili yazıma başlamadan önce hayatı ile ilgili bazı bilgiler vermek isterim. Cumhuriyet sonrası ilçemizin 8. Belediye Başkanı olan Muhittin Çiftçi, 1894 yılında Üsküp’ün Proşava kazasında doğdu. Türk Ordusunda yedek subay olarak görev yaparken, Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve 9 Eylül 1922’de Menemen ve Foça’yı kurtaran birliğin en ön saflarında yer aldı. Görev süresi bittikten sonra da kazayı terk etmeyerek Menemene yerleşti. Bir süre askeri kışlada kalan Çiftçi, mübadelenin ardından Proşava’da kalan annesi ve kardeşlerini de Menemen’e getirdi.

1943 yılında İstanbul’da görüp tanıştığı eşi Necibe Çiftçi ile aynı yıl evlenen Muhittin Çiftçi, bu yıl içerisinde yapılan Menemen Belediye Başkanlığı seçimlerinde de Belediye Başkanı seçildi. O dönem CHP’nin tek parti dönemi olduğu için diğer CHP’li adaylar karşısında Muhittin Çiftçi, geçmişi, kuvvetli hitap gücü, sosyal ve siyasi faaliyetlerde her zaman ön planda olan yapısı ile bir adım öndeydi. Aynı zamanda çiftçilik ve Avcılık faaliyetleri olduğu için de halk tarafından çok tanınan bir kişilikti. Kubilay’ı anma törenlerinde Menemen Gençliği adına kürsüye çıkarak, halka kuvvetli bir hitap veren yine Muhittin Çiftçi idi.

Muhittin Çiftçi, Belediye Başkanı seçildikten sonra ilk iş olarak büyük ihtiyacı hissedilen ortaokul’un yapımı için kolları sıvadı. İlgili makamlara yaptığı müracaat sonrasında, 80 bin liraya mal olacak 200 öğrenci kapasiteli modern bir ortaokul için ihale düzenlendi. Ancak, başta tasarlanan maliyet rakamı, zaman içinde oldukça yükseklere çıktı. Yeterli ödenek de gelmeyince Menemen Kaymakamı Niyazi Dalokay ile birlikte kolları sıvadı ve eşi Nedime Çiftçi’nin tabiriyle “Elde Tepsi ile” halka gidildi. Menemen’in fabrikatöründen tüccarına, çiftçisinden esnafına kadar hemen herkes elinden gelen yardımı seve seve yaptı. 23 Eylül 1944 günü öğleden sonra yapılan ortaokul açılış törenine İzmir Valisi Refik Şefik Soyer, Vali Muavinleri, Maarif Müdürü ve Vilayet Erkanı’nın yanında tüm Menemenliler işlerini güçlerini bırakarak katıldı.

Muhittin Çiftçi’nin görevi boyunca yaptığı en büyük icraatlarından biri Menemene sulama kanallarının yapılmasında gösterdiği çabalardır. İsmet İnönü’nün İzmir’e geldiği bir gün elinde açmış çam kozalaklarının bulunduğu bir torba ile paşa’nın huzuruna çıkar. Paşa önceden de yakınen tanıdığı Çiftçi’yi eliyle buyur eder. Çiftçi, elindeki kozalakları İnönü’nün masasına bir bir dizer ve başlar konuşmaya :

“Paşam, burada Menemen’in 28 köyünü temsilen 28 çam kozası var. Ağaçlara yağmur yağdığı zaman, bu kozalaklar da aynen böyle açıyor. Eğer, Menemen’in toprağı da sulanırsa pamuklarımız aynen böyle açacak. Çiftçimiz, sizden müjdeli haber beklemektedir”

İnönü, isteğin derhal not alınmasını, ilgili makamların bilgilendirilmesini ve gerekli tetkiklerin yapılmasını emreder. Çiftçi, İsmet Paşa’nın huzurundan mutlu ayrılır. Ancak, yine de işinin takipçisidir. Bir süre sonra Ankara’ya da giderek Nafia Vekaleti ile görüşür ve isteklerini bir kez daha yineler. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra neticeler alınmaya başlar.

1943 sonlarına doğru başta Emiralem Regülatörü olmak üzere, ilave su kanallarının yapımına başlanır. 13 Haziran 1944 tarihinde inşaat işleri son bulur. 17 Haziran 1944’de kanallara su verilmeye başlanır. O gün İzmir Valisi Şefik Soyer, beraberinde Vilayet Nafia Müdürü Muhittin Erkut ve diğer görevliler olmak üzere Menemene gelerek durumu yerinde tetkik ederler. Başta, Menemen Belediye Başkanı Muhittin Çiftçi olmak üzere herkes durumdan çok memnundur. Artık, Menemen topraklarında pamuk kozaları bir başka güzel açacaktır.

Muhittin Çiftçi döneminde Menemen, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda birçok değişiklik yaşamıştır. Özellikle, Halkevi’nin işlevinin arttırılması, Menemen Gençlik Futbol Takımının desteklenmesi, Belediye Fidanlığının genişletilmesi, Menemen Asri Mezarlığının ağaçlandırılması, esnaf ile ilgili yapılan şikayetlerin zamanında değerlendirilerek sonuçlandırılması, İzmir’e ulaşım için belediye önünün merkez yapılması, avcılık sporunun yaygınlaştırılması bunlardan birkaçıdır.

Bu dönemde ayrıca, Menemen Ormanları işletmeye açılmış (Aralık 1944), Kubilay Abidesi’nin etrafı ağaçlandırılmış (Aralık 1944), Menemen’e 2. Banka Akhisar Tütüncüler Bankası Şubesi açılmıştır. (Şubat 1945)

Yine Çiftçi döneminde Menemen, en büyük su baskınlarından biriyle karşı karşıya kalmış, fakat zamanında alınan tedbirlerle can kaybı yaşanmadan felaket atlatılmıştır. Bu su baskınında Menemen’in mahalleleri arasında kayıklarla gezilmiştir. (Şubat 1945) Demokrat Parti Menemen kaza teşkilatı da yine bu dönem içerisinde kurulmuştur. (Mart 1946)

Muhittin Çiftçi, bir tören anında halka hitap ederken…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi