MENÜ
İzmir 20°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 19 Ekim Muhtarlar Günü Kutlandı
Güncel
24 Ekim 2017 Salı 14:38

19 Ekim Muhtarlar Günü Kutlandı

Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihinin, 19 Ekim 2015´de çıkarılan genelge ile "Muhtarlar Günü" olarak kutlanması kararı üzerine Muhtarlar Günü´nün üçüncüsü dün kutlandı.

Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihinin, 19 Ekim 2015´de çıkarılan genelge ile "Muhtarlar Günü" olarak kutlanması kararı üzerine Muhtarlar Günü´nün üçüncüsü dün kutlandı.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP İlçe Başkanı Hürol Taklak, AKP İlçe Başkanı Mithat Çetin, MHP İlçe Başkanı Ali Rıza Bölük, Saadet Partisi İlçe Başkanı Servet Yıldız, Belediye Meclis Üyeleri, Muharip Gaziler Derneği, Türk Kadınlar Birliği, ADD, resmi kurumların daire amirleri, mahalle muhtarlarının katılımıyla dün Cumhuriyet Meydanı´nda yapılan tören Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlatıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımız seslendirildi.

2015´den beri ?Muhtarlar Günü´ kutlanıyor

Menemen´deki 65 mahalle muhtarı adına günün anlam ve önemine dair konuşma yapması için kürsüye gelen Menemen Muhtarlar Derneği Başkanı-Ulukent 29 Ekim Mahalle Muhtarı Nurgül Uysal, ?Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, 19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile ?Muhtarlar Günü´ olarak kutlanmasına karar verilmişti. Dolayısıyla bu yıl Muhtarlar Günü´nün üçüncü yılını kutluyoruz. Bu günün ?Muhtarlar Günü´ ilan edilmesinde Hükümetimize, Yüce Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyoruz? şeklinde sözlerine başladı.

188 yıllık bir tarihe sahip

Sözlerini sürdüren Uysal, ?Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimleridir. Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel-geleneksel nitelikleri ile ortayaçıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı da taşımaktadır. Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün dediği gibi ?Muhtar da demokrasinin temel taşıdır´

Muhtarlık müessesesi 1829´dan günümüze 188 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir, Türkiye´de 18 bin 329 köy ve 32 bin 044 mahalle muhtarlığı olmak üzere 50 bin 373 muhtar görev yapmaktadır.

Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Muhtarlara mevcut 81 değişik kanunda, toplam 332 maddede görev verilmektedir? sözleriyle geçmişten bugüne muhtarların önemine işaret etti.

Muhtarlığın özlük hakları sorunu çözülürken hizmet alanı daraldı

Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiçbir yetkisinin olmamasının düşündürücü olduğunu belirten Uysal konuşmasında şu tespitlerde bulundu ?Bugün bakıldığında 93 yılık köy kanunu ve 73 yıllık mahalle kanunun ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik alanı her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların bu özel gününde kısa da olsa bazı sorunlara değinmek gerektiği düşüncesindeyim.

Dolayısıyla;

-2972 Sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir.

-5393 Sayılı Belediye kanunun 9. Maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine

daha somut ifadeler konulmalıdır.

-Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu

komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır.

-5490 sayılı Nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak Muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge

ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır.

-Köy ve Mahalle Kanunu yenilenmelidir.

-Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır.

Siyasallaşmamış tek çözüm merkezi

Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Muhtarlığın 188 yıllık Merkezi/Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti´ndeki mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Bu nedendir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, ?siyasal´ değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır?

Uysal sözlerini şöyle noktaladı, ?Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede görev yapmış arkadaşlarımızı sevgiyle anıyorum. Ayrıca bugün aramızda olmayan, bu müesseseye hizmet etmiş ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. Ve tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor başarılarının devamını diliyorum?

Konuşmanın ardından günün anısını toplu fotoğraf çektirildi.

Haber: S.Derya BOSUT

 

Foto3: Menemen Muhtarlar Der. Bşk.-Ulukent 29 Ekim Mahalle Muhtarı Nurgül Uysal

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi