MENÜ
İzmir 11°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 1952  YILINDA MENEMEN  (OCAK - AĞUSTOS)
Güncel
14 Aralık 2018 Cuma 12:38

1952 YILINDA MENEMEN (OCAK - AĞUSTOS)

ÖZETLE: 1952 yılının ilk sekiz ayında Menemen´de birçok faaliyet yaşanmıştır. Ancak İzmir Valisi Muzaffer Tuğsavul ve daha sonra onun yerine atanan yeni Vali Sabri Adal´ın Menemen ve köylerine yaptıkları ziyaretler Menemen´de büyük y

ÖZETLE: 1952 yılının ilk sekiz ayında Menemen´de birçok faaliyet yaşanmıştır. Ancak İzmir Valisi Muzaffer Tuğsavul  ve daha sonra onun yerine atanan yeni Vali Sabri Adal´ın Menemen ve köylerine yaptıkları ziyaretler Menemen´de büyük yankı yaratmıştır. Yine aynı dönemde Menemen Belediyesi´nin faaliyetleri de halk arasında çokça konuşulan konular olmuştur.

 

Diğer konu başlıklarımız ve 1952 yılının ilk 8 ayında Menemen´de yaşananlar:

 

MENEMEN´DE MAHALLELERE YANGIN MUSLUĞU İHALESİ (24 Ocak 1952):

 

Menemen´in muhtelif semtlerinde yaptırılacak olan 10 adet yangın musluğu montesi için Menemen Belediyesince ihale düzenlendi. Keşif bedeli 1147 lira 25 kuruş olup geçici teminat tutarı 86 lira 3 kuruş olarak belirlenen ihale, 30 Ocak 1952 Çarşamba günü saat 15.00´de Belediye Dairesinde icra edilecek.

 

MENEMEN ASARLIK KÖYÜ CHP TEŞKİLATINDAN DP´YE KATILIM (15 Şubat 1952):

 

Gazetelere yansıyan habere göre Menemen Asarlık Köyü C.H.P. teşkilatından Mehmet Ali Karadağ, Mehmet K. Yaman, Salim Yılmaz, Veli Yoldaş, Hüseyin Uyar, Raşit Evren, Ahmet Baksı, Kemal Yıldız ve Derviş Çelik partilerinden istifa ederek Demokrat Parti´ye katılmışlardır.

 

MENEMEN İTFAİYE GARAJI İÇİN İHALE (15 Nisan 1952):

 

Menemen Belediyesi İtfaiye Garajı ve müştemilatı komple inşaatı için ihale düzenledi. İhale 21 Nisan 1952 Pazartesi günü saat 15.00´de Belediye binasında Encümen huzurunda yapılacak. Bu inşaatın keşif tutarı 34684 lira 76 kuruş olarak belirlenmiştir. İhaleye katılacakların bugüne kadar en aşağı 50000 liralık inşaat yaptıklarına dair Bayındırlık Müdürlükleri´nden belge almaları ve 2601 lira 36 kuruşu teminat olarak yatırmaları istenmektedir.

 

MENEMEN - KARTALSPOR MAÇI (22 Nisan 1952):

 

Karşıyaka Kartalspor gençlik kulübü B takımı dün Menemen´de yaptığı dostluk maçını 2-1 kazandı. Galip Takım´ın maç kadrosu Günoz, Erdem, Sedat, Mehmet, Hayri, Fehmi, Ali, Memduh, Erdoğan, Nusret ve Mustafa´dan oluştu.

 

 

VALİ MENEMEN´İN SEKİZ KÖYÜNDE İNCELEME YAPTI (15 Mayıs 1952):

 

İzmir Valisi Muzaffer Tuğsavul, Menemen´e yaptığı son tetkik ve teftiş seyahatine dair müşahedeleri basın aracılığı ile şöyle anlatıyor:?

 

?13 Mayıs günü ilgili arkadaşlarım ile birlikte Menemen ilçemizin Balatçık, Harmandalı, Ulucak, Koyundere, Helvacı, Hatundere, Bozköy ve Türkeli köylerinde incelemeler yaptık. Balatçık köyü, küçük bir köy olmasına  rağmen, İzmir´e yakınlığı ve özel bir istasyona kavuşması sayesinde inkişafı (gelişme) kolaylaşmış bir durum gösteriyor. Biraz toprak sağlamak suretiyle iki misli bir çoğunluk temin edilebilecektir. Suları iyidir. Su yolları tamire muhtaç görülmektedir. Bu hususta gerekli yardım yapılacaktır. Küçük köy okulunun hasılası (vaziyet) çok iyidir. Köyle okul arasındaki kısa yol tamir edilecektir. İnsan, hayvan sağlığı normaldir. Trenler istasyon yapılmakla beraber yeni istasyon binası henüz açılmadığından bazı zorluklarla karşılaşıyorlar. Buraya bir memur konması ve istasyonun bir an evvel açılması ilgili makamdan rica edilmiştir. Köyün en güzel evi başçavuş Mustafa Oktay´ın evidir. Bu münevver vatandaş, her işte köylüye örnek olmaktadır. Köy civarındaki Karasuluk azmağının kurutulması da göz önünde tutulacaktır.

        Harmandalı köyü, orta bir köydür. İyi ve mebzul (bol) suyu ve çeşmeleri var. Bu sene depo ve bir çeşme daha yapıyorlar. Köy içi yolları pis ve bakımsız bir haldedir. Köy odası olarak kullanılan eski okul binası tamir ve tanzime muhtaç bir haldedir. Bunların bir an evvel yapılması ve yaptırılması ve köyün iyi bir şekle sokulması ele alınacaktır. İnsan, hayvan sağlığından bir şikayetleri yoktur. Emniyet işleri normaldir. Daha çok amelelik ve hayvancılıkla geçinen bu köye toprak yardımı yapıldığı taktirde daha çabuk inkişafı sağlanmış olacaktır. Üç öğretmen ve 115 öğrenci ile çalışan okul, oldukça iyi hasıla almaktadır. Okulun bahçesi, kapı, pencereleri ile ihata duvarları bu tatil devresinde tamamlanacaktır. Balatçık gibi bu köy üzerinde de çok durmak ve bunları bir an evvel layık oldukları seviyeye çıkarmak lazımdır.

     Ulucak Köyü, birinci sınıf köylerimiz arasına katılmak üzeredir. İyi ve bol suyu ile müteaddit çeşmeleri ve güzel köy konağı, iyi bakımlı okul binası ile kasabalaşmağa başlamış bir durumdadır. İnsan ve hayvan sağlığı normaldir. Yalnız tek tük şap ve tavuk hastalığından şikayetler vardır. Daha çok pamukçuluk yapan bu köyde, aynı zamanda hayvancılık ve sütçülük de yapılmaktadır. Bağları da inkişaf halindedir. Köyün en şerefli yerinde mükemmel bir cami yapıyorlar. Tedricen (yavaş yavaş) ödenmek suretiyle Evkaf´tan yardım istiyorlar.

     Dört öğretmen, 168 öğrenci ile çalışan okulun hasılası yüzde %85-90´dır. Köyün en güzel binaları Haydar Erkin, Celalettin Akarsu, Tahsin Akarsu, Salih Tokay, Ahmet Güneysu, Eyüp Çakır, Mehmet Işık adlı vatandaşların evidir. Mehmet İnce, Demir Şenman isimli vatandaşların başladıkları evlerde pek yakında bu modern evler arasına katılacaktır. Köyde 45 beygir kuvvetinde bir un değirmeni var. Biraz takviye edilerek köyün elektrikle tenviri (aydınlanmak) de düşünülmektedir. Köy güzel bir kaldırımla ana yola bağlıdır. Köy içi yolları da kaldırımlanmak suretiyle modern köy vasfını almış olacaktır. Eski ve güzel yapıların da onarım ve badanası yapılarak yeni yapılarla birlikte köyün manzarası bir kat daha güzelleşmiş olacaktır.

 

1952 YILINDA MENEMEN OTOBÜSÜ :

 

 

Aşağıda görülen 80439 plakalı Austin marka otobüs ise Hasan Çiftçi´ye aittir. Bu araç da 25 yolcu kapasiteli idi. Her iki otobüsün de o yıllarda klima olmadığı için camları aşağıya kadar açılıyordu. Araçların hızları ise 50-60 km. civarındaydı.

 

 

MENEMEN SAĞLIK MERKEZİ´NİN TAMİRİ (29 Temmuz 1952):

 

Menemen Sağlık Merkezi´nin tamir ve ıslahı işine yakında başlanacaktır. Bu iş için gerekli 10 bin liralık ödeme emrinin vilayete gönderilmek üzere olduğu Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından vilayete bildirilmiştir.

 

İZMİR VALİSİNİN MENEMEN KÖYLERİNDEKİ TETKİKLERİ (5 Ağustos 1952):

 

 

 

Haziran ayı içinde 2. kez İzmir Valiliği görevine getirilen Osman Sabri Adal, beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Muzaffer  Mutlu, Köy Bürosu Şefi Ömer Atabay olduğu halde dün öğleden sonra Menemen´in Koyundere Köyüne giderek burada inşası biten göçmen evlerini ve tamamen müstahsil vaziyete geçen göçmenlerin durumlarını incelemiş ve yanına Menemen Kaymakamını da alarak Emiralem bucağının Merkez ve Değirmendere köylerine uğrayarak köylülerle konuşmuş, köy kanununun mecburi ve dileğe bağlı işlerinin bir çoğunu yapan Emiralem ve Değirmendere köylülerinin bağış sureti ile inşa edecekleri yeni camileri ile köy elektrik işleri hakkında ilgililerden malumat almış, dönüşte Menemen´e uğrayarak Menemen Kubilay mahallesinde yapılan 28 göçmen evini de gördükten sonra saat 18´de İzmir´e dönmüştür.

 

KÖY ÖĞRETMENLERİ DERNEĞİ MENEMEN ŞUBESİ AÇILDI (11 Ağustos 1952):

 

Ege Bölgesi Köy Öğretmenleri Derneği Menemen Şubesi, Kubilay İlkokulunda yapılan bir toplantı ile kurulmuştur. Hayrettin Karademir´in başkanlığında cereyan eden (gerçekleşen) kongrede birçok dilekler tespit edilmiş, bazı temennilerde bulunulmuştur. Dernek genel idare heyetinden İbrahim Duran, dilekler hakkında bazı açıklamalar yaparak, ele alınanları birer birer izah etmiştir. Yapılan seçimlerde idare heyetine Necati Şahin (Başkan), Mustafa Kılınç (Asbaşkan), Hayrettin Karademir (Veznedar), Cevdet Aykaç (Sekreter), Şevket Okkalıoğlu (Muhasip) seçilmişlerdir. Kontrol Kurulu da Cevdet Sevinç, Ali Kasap ve Ahmet Peker´den teşekkül etmiştir.

 

MİLLETVEKİLLERİ MENEMEN´DE (12 Ağustos 1952):

 

?Halkın dilek ve ihtiyaçları tespit ediliyor?

 

Milletvekillerinden Halil Özyörük, Tarık Gürerk ve Behzat Bilgin dün Menemen´e gelerek tetkik ve seçmenlerle temasta bulunmuşlardır. Belediyeyi ve Kaymakamı da ziyaret ederek şehir ve ilçe işleri hakkında gerekli notları alan milletvekilleri, yeni yapılmış olmasına rağmen ihtiyacı karşılayamayan cezaevini de gezmişlerdir. Normal olarak 24 tutuklu veya cezalı için yapılmış olan bu binada halen 75 mevkuf ve mahkum bulunmakta ve mevcudu hiç bir zaman 50´den aşağı düşmemektedir.

Depremden sonra tek kat olarak kalan hükümet konağına bir kat ilavesi, adliyenin katip kadrosunun ihtiyaca göre genişletilmesi, köy, su ve yol işleri için yapılan yardımın genişletilmesi, okulları olmayan Karaköy, Turgutlar ve Telekler köylerinde okul yaptırılması, Çaltı ve Şehit Kemal Köyleri okul binalarının ikmali not edilen dilekler arasındadır. Halk ile yapılan temasta Yanık köylüler iki bine yakın hayvanlarının sulanması için mevcut tek kuyu suyunun havuza alınması maksadı ile bir mühendis gönderilmesini istemişlerdir.

 

UN FİYATLARI HAKKINDA: Ofis´in İzmir´de 26.83 liraya sattığı un´un Menemen´e 28 liradan verilmesi bir şikayet mevzuu olarak milletvekillerine aksettirilmiş ve koruma heyetini ilgilendiren bir dilek de mahallinde halledilmiştir. Vatandaşların umumi vaziyetten ve hükümetin tesirli müspet icraatından memnun oldukları yapılan konuşmalarda tespit edilmiştir. EMİRALEM´DE: Menemen´den Emiralem bucağına geçen milletvekilleri istasyon binasının ihtiyaca göre genişletilmesine, sulama kanalı üzerinde 5 ve 6 nolu galeriler arasında bir köprü yapılmasına, Alaniçi köyü Karaorman mahallesinin müstakil köy olmasına ve diğer hususlara ait dilekleri tespit etmişlerdir. Üzüm müstahsili vatandaşlar İzmir Tekel fabrikasının müstahsillere ait yaş üzümleri almayıp mutavassıt tüccar mallarını tercih etmesinden şikayet etmişlerdir.

 

ULUCAKLILARIN DİLEKLERİ: Emiralem´den Ulucak köyüne geçilmiş ve hemen bütün köy halkıyla gece vakti samimi konuşmalar yapılmıştır. Menemen´e bağlı olan Ulucak, Harmandalı, Balatçık, Koyundere ve Günerli köyleri için Ulucak´ta müstakil bir kredi kooperatifi kurulması, tahliye kanalı olarak kullanılan eski Gediz yatağının sivrisinek yatağı halini alan sazlık mıntıkasının temizlenmesi, su taşkınlarına karşı tedbir alınması, şimdiye kadar  köyce 16 bin lira sarf edilen ve 60 bin liraya ikmal edilecek olan cami inşaatına yardım temini, Romanya ve İskeçe göçmenlerinin iskan hakları, Ulucak istasyonuna bir hangar yapılması, Traktörlerde kullanılan gaz istihlak (tüketim) resminin sonradan iade edilecek yerde bidayette alınmaması gibi dilekler tespit edilmiş ve halk Emiralem ve Menemen´de olduğu gibi burada da umumi vaziyetlerinden geniş memnunlukla bahsetmişlerdir. Milletvekilleri gece yarısına doğru İzmir´e dönmüşlerdir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi