MENÜ
İzmir 21°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ?BİRLİKLERİMİZ KAPATILMAMALIDIR!?
Güncel
9 Mart 2018 Cuma 08:14

?BİRLİKLERİMİZ KAPATILMAMALIDIR!?

Manisa´dan Şehzadeler, Yunus Emre, Salihli, Sarıgöl, Alaşehir, Turgutlu, Ahmetli ve Saruhanlı ilçelerinden 13 tane Sulama Birliği Başkanı, İzmir´den ise Menemen, Ödemiş, Dikili, Bergama ve Bayındır ilçelerinden 6 tane Sulama Birliği BaÅ

Manisa´dan Şehzadeler, Yunus Emre, Salihli, Sarıgöl, Alaşehir, Turgutlu, Ahmetli ve Saruhanlı ilçelerinden 13 tane Sulama Birliği Başkanı,  İzmir´den ise Menemen, Ödemiş, Dikili, Bergama ve Bayındır ilçelerinden 6 tane Sulama Birliği Başkanı´nın katılımıyla gerçekleştirilen istişare toplantısında; İzmir ve Manisa Sulama Birliklerinden 19 başkan ile yine bölgenin 6 Ziraat Odası Başkanı bir araya geldi.

Toplantı sonunda yayınlanan bildirgeye göre şu konulara dikkat çekildi:

?6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu ile 6200 sayılı DSİ Kanunu değiştiriliyor. Yapılacak bu değişikliğin çiftçilerimizin lehine olmayacağı kanaatindeyiz.

Sulama Birlikleri sulama sahasında arazisi bulunan ve sulama faaliyetlerinden faydalanan çiftçilerin bir araya gelerek oluşturdukları kurumlardır. Yüksek Seçim Kurulu tarafından bölgelerinde seçimi yapılan, 14 487 meclis üyesi bulunan, 378 adet sulama birliğinden oluşmaktadır. 1 450 000 adet çiftçiye ve kırsalda her hanede 5 kişi bulunduğu hesaplandığında 7 250 000 kişinin rızkına hizmet eden kuruluşlardır.

1.         Yapılacak kanun değişikliği ile parayı veren çiftçinin sulama konusunda hiçbir söz hakkı kalmayacaktır. Sulama birliği, meclis, yönetim kurulu, denetim kurulu, başkanlık gibi birlik yönetim organları ortadan kaldırılmakta, yerine atanmış bir birlik başkanı gelecektir. Böylece başta sulama ücretinin belirlenmesi olmak üzere çiftçinin birlik yönetiminde söz hakkı ortadan kaldırılmıştır.

2.         Sulama birliklerinin özel şirketlere devrinin önü tamamen açılıyor.

3.         DSİ kontrolünde olan, tüm tatlı su kaynakları, içme ve sulama suları, havzalar bazında tahsisler yapılarak özelleştirilebilecektir. Bu durumda su kaynaklarının kötü niyetli sermaye guruplarının eline geçmesinin önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Kısaca bir veya birkaç ildeki sulama tesislerinin tamamı tek bir şirkete devrediliyor.

4.         Şirketler işlettiği sulamaların sulama ücret tarifesini istediği gibi belirleyebilecek, Tahsilatı kendi belirlediği zamanda yapabilecek, zamanında ödenmeyen sulama ücretlerini 2004 sayılı icra iflas kanuna göre bir ay içerisinde tahsil edecektir.

5.         Sulama planlamasını kendisi yapacak, plana uymayan çiftçilere dekar başına önce 2 kat, sonra 4 kat ve daha sonra 4 kat ceza katlanarak devam edecektir. Birkaç kez plana uymayan çiftçinin mahsulü cezaları ödemeye yetmeyecektir. Bu cezaları ve sulama ücretlerini zamanında ödeyemeyen çiftçilerin ÇKS, Banka hesapları ve malları haczedilecektir.

Sonuç olarak...

Maalesef yapılması düşünülen bu yasal düzenlemeler tamamen sulama tesislerinin özelleştirilmesine yönelik olup özel sektör eline geçen sulama tesislerinin çiftçilerimiz açısından ekonomik bir şekilde işletilmesi mümkün olmayacaktır. Zamanında ve yeterince su alamayan çiftçiler zarar etmesi kaçınılmazdır. Bu da zaten zor durumda olan çiftçilerimizin yükünü daha da arttıracaktır.

Sulama suyu ücretleri en az 3-4 kat artacaktır. Zira şu anda DSİ tarafından işletilen sulamalarda ücretler birliklere göre en az 3-4 kat olmak üzere yer yer 10 kata kadar fazlasıdır. Özel sektöre geçtiğinde ise ne kadar artacağı tahmin dahi edilemez.

Çiftçilerimizin lehine olmayan bu yasal düzenlemelerden mutlaka vazgeçilmeli tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi;

SULAMA TESİSLERİ SUYU KULLANANLAR TARAFINDAN YÖNETİLMELİDİR.?

6172 sayılı Kanuna aşağıdaki, geçici maddeler eklenmiştir:

"GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanundaki hükümler saklı kalmak kaydıyla mevcut birliklerin tüzel kişiliği devam eder.

(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla birlik organları hiçbir işleme gerek kalmaksızın feshedilmiş sayılır. Fesih tarihine kadar yapılmış olan iş ve işlemlerden, bu tarihe kadar görev yapan birlik başkanı ve yönetim kurulu üyeleri cezaî ve malî olarak sorumludur.

(3) Bu maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç altı ay içinde birlik başkanlarının görevlendirmesi yapılır. Bu görevlendirmeler yapılıncaya kadar, mevcut birlik başkanlarının görevleri mevcut mali haklarıyla devam eder.

(4)       Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde birlikler önceki dönemlerde yürütülen faaliyetlere ilişkin olarak mali yönden Maliye Bakanlığının denetimine tabi tutulur ve bu denetim sonucunda düzenlenecek raporların bir örneği Bakanlığa gönderilir. Birliğin zarara uğratıldığının tespit edilmesi halinde feshedilmiş organlarda görev alanlardan sorumluluğu bulunanlar hakkında Bakanlıkça gerekli işlem tesis edilir.

(5)       Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren DSİ´nin izni olmaksızın birliklere yeni personel alımı yapılmaz.?

GEÇİCİ MADDE 3- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte başkanlık görevini yapmakta olanlardan uygun görülenler, DSİ´nin teklifi üzerine Bakan tarafından birlik başkanı olarak görevlendirilebilir?

?Kuraklığa çözüm bulmamız gerekirken??

6172 Sayılı Sulama Birlikleri Kanunu´nun içinin boşaltıldığını belirten Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, ?Bu yeni kanun tasarısıyla Başkan, Yönetim ve Denetim Kurulu devre dışı bırakılıyor. Bunun yanı sıra 6200 sayılı DSİ Genel Müdürlüğü Kanununun da tadil edilmesiyle sulama birliklerinin özelleştirmesinin önü açılıyor. Artık şirketlere satılma durumu söz konusu olacak. Türk tarımı bundan büyük zarar görecek.  Oysa suyu kullananın yönetmesi gerekirdi. 25 senedir de kullanan yönetiyordu ve bir sıkıntı da yoktu. Birden bire bir özelleştirme gündeme geldi. Varsa zarar eden birlikler, biz de katılıyoruz, kapatılsın, gereği yapılsın. Zaten devletin denetim mekanizması  6 sene oldu çalışıyor. Sorun teşkil etmeyen birlikler işlevlerine devam etsin istiyoruz. Bu çerçevede bugün kuraklığı konuşmamız ve bu konuya çözüm bulmamız gerekirken birden bire bir ay önce bu yasa tasarısı ve var olan birliklerin kapatılması gündeme geldi. Bu çerçevede bu yasa tasarısının tekrar gözden geçirilmesi, bir kez daha değerlendirilmesi gerekir, alelacele bir yasa tasarısı olmaması lazım? diye görüş belirtti.

?Toprak İşleyenin, Su Kullananındır?

Başarılı birliklerin göreve devam etmesi gerektiğini vurgulayan Önal önerilerini de şöyle ifade etti, ? DSİ tarafından iyi denetlenmeli ve yol gösterilmelidir. Sulama Birliklerinin katılımcı sulama yönetimine uygun olarak ülke tarımına hizmetinin devamı sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin lehine olmayan yasal düzenlemelerden mutlaka vazgeçilmeli, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sulama tesisleri suyu kullananlar tarafında yönetilmelidir. TOPRAK İŞLEYENİN, SU KULLANANINDIR?

Haber: Gökay ÖZALP

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi