İlçemizde bir yıl önce kurulan ve dört aydır fiilen çalışmalar yürüten Menemen El Ele Derneği, beyaz baston görme engelliler haftası kapsamında takı, deri, keçe ve tahta boyama çalışmalarından oluşan bir sergi açtı. Menemen SGM girişindeki derneğin danışma bürosunda 14 Ocak çarşamba akşamına kadar açık olan sergideki ürünler satışa da sunulacak. Siyasi parti, sivil toplum, meslek odaları ve kamu kurum temsilcileri ile cemiyet dünyasından çok sayıda ismin katıldığı sergi açılışı samimi bir ortamda yapıldı.
Engellilerin gayretlerini gösteren sergi
Sergi açılışı öncesi katılımcılara seslenen Erdinç-Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü A.Levent Ertekin, “Beyaz baston haftası dolayısıyla Menemen El Ele Derneğinin kendi kursiyerlerinin yapmış olduğu ürünlerden oluşan bir sergiyi açmak üzere buradayız. Ama asıl hedef burada engelli kardeşlerimizin neler yapabileceğini sizlere gösterebilmekti. Bu arkadaşlarımız gerçekten büyük emek sarf etti. Sizler de onların yanında olduğunuzu hissettirmek için buraya gelmişsiniz. Onun için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu ve sergiyi açması için engelli vücut geliştirme dünya şampiyonu Tolga Murat Balıkçı’yı davet etti. Hayırlı olsun dilekleriyle sergi açıldı.
3 aylık çalışmalar sergilendi
Sergi hakkında bilgisine başvurduğumuz Dernek Başkanı Canan Bedük, “Bu hafta beyaz baston görme engelliler haftası. Haftanın amacı görme engellilikte farkındalık yaratmak. Bu hafta nedeniyle açılmış bir sergi bu. 3 aydır bu sergi için çalışıyoruz. Ürünler, derneğe gelir elde etmek adına satışa da sunulacak. Sergimiz 14 Ocak çarşamba akşamına kadar açık olacak” diye ifade etti.
Açılan kurslar konusunda da açıklamada bulunan Bedük, “Halk Eğitim Merkezimiz burada takı ve deri kursu açtı. Erdinç-Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi ile özel eğitim elemanı kursu açtık. Bir de dernek içi etkinliğimiz var ki, bunlar da keçe ve deriden çalışmalar yanında atık poşet kullanarak yaptığımız örgü çalışmalarından oluşmakta. Uğur Mumcu Mahallesindeki dernek binamızda da dikiş atölyemiz bulunmakta. Dikiş atölyemizde gösteri kıyafetleri tasarladık. Ayrıca burada oyun odamız da var. Kış boyunca kurslarımız devam edecek” dedi.
Beyaz Baston nereden geliyor?
Baston olan nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır.
Haber: S. Derya BOSUT