DSİ tarafından hazırlanan Gediz Eylem Planı kapsamında ilk etap olarak Manisa bölümü ıslah edilen Gediz nehrinin Menemen sınırları içerisinde kalan 40 kilometrelik kısmı için ikinci etap çalışmaları başlatıldı.
Geçtiğimiz yıllarda en çok şikayet edilen konuların başında olan Gediz Nehrinin ıslahı için DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmayla Manisa’da kalan 25 kilometrelik bölüm ıslah edildi.
Menemen kısmında kalan bölümler için Seyrek’te belirlenen alana DSİ tarafından bir şantiye kurularak buraya gerekli olan araçlar ve ekipmanlar getirilmeye başlandı.
“Gediz’de artık taşkın olmayacak”
Gediz’in tarihinde ilk defa bu denli geniş çapta bir temizliğe başlandığını ifade eden Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, “Emiralem Regülatöründen başlayacak temizlik nehrin denize döküldüğü yere kadar devam edecek. Yaklaşık 3 yıl boyunca bu şantiye burada kalacak ve çalışmalar yürütülecek. İlk olarak nehir kenarında bulunan söğüt ağaçlarının temizlenmesi gerekiyor. Bu kesimler yapılmadan makinelerin temizlik yapması imkansız. Adalarda bulunan ağaçların da kesilmesi gerekiyor. Bunlar olmazsa taşkınlar devam edecek. Bu temizlikler sonrasında nehir yatağında yaşanan taşkınların önüne geçilecek ve çiftçilerimiz mağdur olmayacak” dedi.
“54 yıldır Gediz’e el değmedi”
Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, DSİ Bölge Müdürlüğü’ne ve Menemen Belediye Başkanlığı’na teşekkür eden Önal, “Bu çapta gerçekleşecek bir temizlik kolay değil. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Demirköprü Barajı’nın faaliyete geçtiği 1960’dan bu yana 54 yıldır Gediz’e el atılmamıştı. Bu vesileyle Gediz’den gelecek olan taşkınların rahatlıkta önüne geçilecek” diye belirtti.
Yetkililerden edinilen bilgilere göre, nehir yatağı artık özelliğini kaybetmiş olup nehrin akış gücünü kaybettiği ifade edilirken, nehir yatağının içinde olan ağaçların temizlik kapsamında mecburi olarak kesileceği bildirildi.
Haber: M. Hulusi YILMAZ