7. İnadına Tiyatro Festivali kapsamında dün gerçekleşen ‘sahneden ekrana' isimli söyleşi katılımcılara keyifli saatler yaşattı. Tiyatro ustalarının yaşama ve sanata dair yaptıkları tespitleri can alıcıydı.
Ayhan Taş, Mehmet Çevik, Tamer Levent ve Yakup Yavru'nun katıldığı keyifli sohbet bazen soru cevap şeklinde bazen de doğaçlama bir söyleşiyle aktı gitti.
Belediye Kültür Merkezi Sinema Salonunda yapılan söyleşide Yakup Yavru, çok istemesine rağmen tiyatro eğitimi alamadığını, ama alttan iyi yetiştiğini, her şeyi yaptığını ve geçmişte yaşadığı zorlukların sanatına bugün çok faydası olduğunu belirtti. Hayatı çok iyi gözlemlediğini ve Türkiye coğrafyasını sürgün öğretmen olarak dolaştığını sözlerine ekledi.
Mehmet Çevik de , Tiyatro yaşama estetik müdahale aracıdır. Bir meselesi vardır. Tiyatro öncüdür. Tiyatro benim için hep yürek işidir. Sanatçının sahici olması en önemli meseledir. Sanatçıda biraz ego normal denmesini anlamam. Hepimiz, benim borcum var bu ülkeye demeliyiz” ifadesini kullandı.
Tamer Levent ise, Köy Enstitüleri kapanınca ülkemizde yaratıcılık kavramı da sona erdi. Tiyatro çok farklı bir deneyim. Seyirci her akşam değişiyor. Biz de sahnede eğitiliyoruz. Nasıl eğitim almadan doktor mühendis olamıyorsanız oyuncu da olmamalısınız. Sistemde mesleğimizin tanımı yok. Yaşamın kalitesi düştü. Herkes fırsat peşinde koşuyor” dedi.
Örgütlenmeye değinen Ayhan Taş da Sendikalı olmak bizde maalesef solculuk olarak algılanıyor. Oysa hak, hukuk ve adalettir” diye ifade etti.
Günün anısına Festival Yönetmeni Metin Güler konuklara plaket ve çiçek takdim ederek katılımları teşekkür etti.
Haber: S. Derya BOSUT