MENÜ
İzmir 21°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1936 YILINDA MENEMEN (EKİM-ARALIK)
Güncel
12 Ocak 2018 Cuma 12:11

1936 YILINDA MENEMEN (EKİM-ARALIK)

ÖZETLE : 1936 yılının son aylarında Menemen´de birçok tesisin açılışı yapılmıştır. Bunların en önemlileri Mezbaha, Sebze Hali ve Yeni Pazaryeri´nin açılmasıdır.

ÖZETLE : 1936 yılının son aylarında Menemen´de birçok tesisin açılışı yapılmıştır. Bunların en önemlileri Mezbaha, Sebze Hali ve Yeni Pazaryeri´nin açılmasıdır. Bu açılışlara başta İzmir Valisi olmak üzere birçok önemli konuk katılırken görkemli törenler de yapılmıştır. Bu haftaki yazılarımın en önemlisi bu açılışlardır. Ayrıca, bir gazetecinin dönemin Menemen Belediye Başkanı İdris Tınaz ile yaptığı röportaj ve Menemenli öğrencilerin İzmir ve Karşıyaka´ya ulaşımlarında belediye tarafından sağlanan destek bu haftaki yazılarımın bazılarıdır. Keyifle okumanızı diliyorum.

 

Bu haftaki yazımda konu başlıklarımız ve 1936 yılının son döneminde Menemen´de yaşananlar:

 

MENEMEN MEZBAHASI VE SEBZE HALİ´NİN AÇILIŞI (31 Ekim 1936) : İzmir Valisi Fazlı Güleç, İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz, Cumhuriyet Halk Fırkası İl yöneticileri, Vilayet Umumi Meclisi azaları ve Antika Severler Kurumu üyelerinden bazı zevat ve gazeteciler otomobillerle sabah saat sekiz´de Menemen´e geldi. Menemen Kaymakamı Emin Bey, Belediye Reisi Avukat İdris Bey  (Tınaz), Cumhuriyet Halk Fırkası Başkanı Avukat Kemal Bey, Meclisi Umumi Azaları Mustafa Onaran ile Hakimler tarafından Menemen hududunda karşılandılar.

Menemen içinde parti binası önünde toplanan kalabalık Menemenliler de Vali Fazlı Güleç ile Dr. Behçet Uz´u hararetle karşıladı. Burada Bengi oyunu oynandı ve hatıra fotoğrafları çekildi.  Daha sonra da Menemen civarında belediyenin beş bin lira sarfederek yaptırdığı mezbaha binasına gidilerek açılışı yapıldı. Vali Fazlı Güleç yaptığı konuşmada:

?Menemen Belediyesi´nin yüksek himmetlerinden doğmuş olan bu eseri açmakla iftihar duyuyorum. Menemenliler devletin direktiflerine göre hareket ederek paralarını böyle iyi eserlere sarfetmişlerdir. Mezbaha, sıhhat işlerinin başında gelir. Menemen´in daha mühim ve iyi işleri için de muvaffakiyetler diler bu mezbahayı büyük mutluluk içinde açarım? Vali Fazlı Güleç´in bu hitabesi büyük alkışlarla karşılandı.

 

 

 

Menemen Belediye Reisi İdris Tınaz Bey de açılıştan sonra Mezbaha içinde kısa bir açıklamada bulunarak belediyenin elektrik ve su işleri ile asri kabristan, pazar yerleri inşası için çalıştığını söyledi. Mezbaha ve sebze halinin muvaffakıyetle inşa edilmiş olduğunu söyledi ve şu sözleri ilave etti:

 ?-?Cumhuriyet kanunlarını tatbik ediyoruz ve çalışıyoruz. Zaten her şey Cumhuriyet için değil midir?? Vali Fazlı Güleç belediye reisinin verdiği izahata teşekkür ettikten sonra, ?Menemen´in yeni vaziyetini çok müsait buldum. Ben hissiyatımı daima açık söylemeyi severim. Eskiden Menemen´de ikilik vardı. Şimdi bunun birliğe dönüştüğünü sevinçle gördüm. Cumhuriyetle birlikte, birlikte yaşasın..? dedi.

 

 

 

   Bu sözlerden sonra mezbaha gezildi ve oradan çarşı içindeki hal önüne gelindi. Vali yağmur altında sebze halini de açarken: -?Hepinizi tebrik ederken tekrar ederim ki sizlerde gördüğüm birlik daha nice eserlerin vücut bulmasını temin edecektir. Birliği daima muhafaza edin. Haliniz hayırlı olsun. Menemen´e çok faydalar temin etsin.? diyerek kurdelayı kesti. Hal içerisi baştanbaşa gezildi. Burada Vali Fazlı Güleç Menemen Kaymakamı Emin Bey´i muhtelif işlerinden dolayı hararetle tebrik etti. 

 

BELEDİYE KAHVELERDE KAĞIT OYUNUNU YASAK ETTİ (11 Ekim 1936) : 1936 yılı kayıtlarına göre Menemen´de 50´den fazla Kahvehane vardır. Her adımda bir kahve.. Bu kahveler sabahtan itibaren tıklım tıklım dolar, boşalır. Kahvelerde poker masaları sabahtan gece yarılarına kadar cayır cayır işler. Menemen zabıtasının ciddi takibatına rağmen kumarın önüne geçilememiştir. Cürmümeşhud yapmak için ortada para bulunması lazımdır. Halbuki açıkgözler tebeşir hesabıyla bu işin de bir çaresini bulmuşlardır. En sonunda Kaymakam Emin Bey ve Belediye Reisi İdris Bey Menemen halkını için için kemiren bu dertle mücadele için daha esaslı  bir tedbire başvur-muşlardır. Belediye Meclisinin kararıyla kahvehanelerde her nevi kağıt oyunları yasak edilmiştir.

 

MENEMENLİ TALEBELERE BELEDİYE´DEN BEDAVA TREN BİLETİ (11 Ekim 1936) : Menemenli talebeler açısından Menemen´den karayolu ile Karşıyaka´ya veya İzmir´e gitmek hem çok zaman alıcı, hem de pahalı bir yoldur. Bu nedenle özellikle Karşıyaka´ya orta mektebe gitmekte olan 50 kadar talebe tren ile yolculuğu tercih etmekte ve tren ücretini Menemen Belediyesi vermektedir.

Bin bir güçlükle ulaştıkları okullarında Menemenli talebelerin gösterdikleri muvaffakiyetten memnun kalan Menemen Belediye Meclisi yeni bir kararla 1937 bütçesinde daha fazla tahsisat kabul ederek, orta mektebe gitmek isteyenlerin hem miktarını çoğaltacak, hem de yapılan yardımı arttıracaktır. Bu durumdan çok memnun kalan talebeler sevinçlerini fotoğrafta görüldüğü gibi açıkça belli ediyorlar.

 

 

KAÇAK TÜTÜN (14 Ekim 1936) : Menemen´in Emiralem nahiyesinden Mustafa adındaki köylü pazardan hayvanı ile köyüne dönmekte olan Mehmet oğlu Emin´e: -?Ben pazardan bir çuval yün aldım, hayvana koyuver.? demiştir. Emin de itiraz etmeden çuvalı hayvanına yükler. Bu yükü götürmekte iken inhisarlar memurları tarafından yapılan araştırma neticesinde çuvalın içinde on kilo kaçak tütün yakalanmıştır. Aynı zaman içerisinde Menemen´in Mermerli Mahallesi´nden Ahmet oğlu Abdurrahman´ın evinde yapılan aramada da 15 kilo kıyılmış kaçak tütün bulunmuş ve şahıs yakalanmıştır.

 

MENEMEN HAPİSHANESİNDEN FİRAR (19 Ekim 1936) : Hırsızlık suçundan Menemen Hapishanesi´nde bulunan Konyalı Yorgancıoğullarından Osman oğlu Mehmet hapishane bahçe-sinde çamaşır yıkarken duvardan atlamak sureti ile firar etti. Mehmet´in kaçtığı anlaşılınca takibine başlandı ve kendisi Menemen Mezbahası civarında bağ arasında kıyafetini değiştirirken yakalandı.

 

MENEMEN BELEDİYE REİSİ İDRİS TINAZ BEY İLE BİR RÖPORTAJ (5 Aralık 1936 - Yeni Asır Gazetesi adına röportajı kimin yaptığı ne yazık ki belli değil) : İzmir´in bir mahallesi sayılabilecek olan bu kasaba, öteden beri ihmal yüzünden bakımsız kalmıştı. Yakın bir zamana kadar çok çirkin bir manzara arz eden Menemen´i bu kez çok değişmiş buldum. Cumhuriyet Meydanı, Fidanlık, Sebze Hali, Mezbaha gibi tamamlanmış yeni eserlerle çok esaslı yeni inşaat göze çarpmaktadır.

Halkın Belediye faaliyetinden memnuniyetle bahsetmekte olduğunu gördüğüm için kasaba hakkında bazı izahatlar almak üzere Belediye Reisi İdris Tınaz´ı ziyaret ettim ve başardığı işler münasebetiyle kendisini tebrik ettim. Reis, bunu arkadaşlarının mesaisine mal etmek tevazuunu gösterdikten sonra suallerime cevaben dedi ki :

- ?Önümüzdeki işleri şunlar teşkil edecektir. Çocuk eğlence bahçesinin asri bir park haline ifrağı, belediye binasının genişletilmesi, çarşının her tarafını parke taşı ile döşemek, fidanlığı daha verimli hale getirmek.. Bunları yapmağa bütçemiz müsaittir.?

- ?Bütçe tutarı nedir??

- ?46 bin lira!?

- ?Bu şüphesiz tahminidir. Ne kadarını tahsil edebileceğinizi tahmin ediyorsunuz??

- ?Hemen hepsini. Çünkü geçen yılki tahsilatımız muhayyel bütçeyi tamamlamıştı.?

- ?İçme suyunuz azdır. Bu hususta bir şey düşünüyor musunuz??

- ?Evet bunu temine teşebbüs ettik. Aynı zamanda kullanma suyunu da getireceğiz. Bu iş üzerinde yapılan etüt bitmiştir.?

     Menemen Belediye Reisi İdris Tınaz Bey, burada bütün işlerin başarılmasının mütevakkıf olduğu bütçe meselesi üzerinde izahat verdi. Bu izahata göre, bütçe vaziyeti, başarılması istenen işleri kafi gelmediği taktirde istikraz işine yanaşılmayacak, fakat geliri arttırmak için çareler aranacaktır. Mesela belediyenin eski bir hanı tamir etmek suretiyle meydana getirdiği sebze hali kira gelirinden başka belediye kasasına her gün asgari beş ila on lira bırakmaktadır. Bu bir icattır. Lüzum hissedildiği taktirde ve zaman zaman bu gibi imkanlara başvurularak kasabanın ihtiyaçlarına, halka yük olmamak suretiyle cevap verilecektir. Esasen Menemenliler, belediyenin bu yolu takip etmesinin gösterilen muvaffakiyetin başında geldiğini söylemektedirler.

 

MENEMEN´DE YENİ PAZARYERİ (13 Aralık 1936) : Menemen Belediye Meclisi kararıyla Kavak Pazarında yaptırılan ve iki bölümden mevcut olan pazar yeri halka açıldı. Bu suretle Menemen halkı, sokaklarda kurulan pazardan kurtuldu. Bundan sonra gıda satışı daha sıhhi olacaktır.

 

16 Nisan 1936 (Tevfik Fikret İlkokulu Öğrencileri) :

Fotoğraf eğitim tarihi çok eskiye dayanan Menemen Tevfik Fikret ilkokulu beşinci sınıf öğrencilerini gösteriyor. Sınıf Öğretmeni Mustafa Karaca´nın (sağda)  eğitim verdiği bu sınıfın toplam mevcudu tam 60 kişi. Bugünkü eğitim sistemine göre sayısı oldukça fazla olan öğrencilerin aynı sınıfta eğitim görmesi dikkat çekici.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi