MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1943 YILINDA MENEMEN
Güncel
6 Nisan 2018 Cuma 12:25

1943 YILINDA MENEMEN

ÖZETLE : 1943 yılında Menemen´de gerçekleşen en önemli olaylardan biri Menemen Ortaokulunun yapımında son aşamaya gelinmesidir. Yine Menemen´de okuma-yazma seferberliğinin başlaması, Eğitim Bakanı´nın Menemen ziyareti, ağaç bayramınÄ

ÖZETLE : 1943 yılında Menemen´de gerçekleşen en önemli olaylardan biri Menemen Ortaokulunun yapımında son aşamaya gelinmesidir. Yine Menemen´de okuma-yazma seferberliğinin başlaması, Eğitim Bakanı´nın Menemen ziyareti, ağaç bayramının kutlanması gerçekleşen diğer olaylardır. Ayrıca, Menemenliler yeni Belediye Başkanlarını yine 1943 yılında gerçekleşen seçimler sonucunda belirlemişlerdir.

 

Diğer konu başlıklarımız ve 1943 yılında Menemen´de yaşananlar :

 

MENEMEN CEZAEVİ İÇİN TAMİRCİ BULUNAMIYOR (9 Ocak 1943) : Menemen Mal Müdürlüğü,

Menemen Adliye Cezaevi´nin tamiratı için 31 Aralık 1942 günü ihale düzenler. Ancak tamirat için talipli çıkmadığından Yeni Asır Gazetesi´ne verdiği bir ilanla ihaleyi 14 Ocak 1943 tarihine kadar uzattığını bildirir. Talip olanların bu tarihe denk gelen perşembe günü saat 15.00´de yüzde 7.5 muvakkat (geçici) makbuzla ihale komisyonuna müracaat etmeleri ilan edilmektedir.

 

KAÇAK GAZ VE KİBRİT´E SUÇÜSTÜ (28 Ocak 1943) : Menemen´de aşçı Saffet´ten 150 lira mukabilinde beş teneke gaz aldığını söyleyen Osman Uysal, bu gazları naklederken zabıtaca tutulmuştur. Aynı şahsın bavulunda 825 kutu kibrit de bulunmuştur.

 

OKUMA YAZMA SEFERBERLİĞİ (19 Şubat 1943) : İzmir Valisi Sabri Öney´in direktifleri ile İzmir´in bütün kazalarında açılan ulus okulları okuma-yazma öğretme faaliyetlerine devam etmektedir. İzmir´in 14 kazasının içinde bulunan Menemen de, bu faaliyetin içinde bulunmakta, 28 okulu ile bilmeyenlere okuma-yazma öğretilmektedir.

 

MENEMEN´DE 7. SEÇİM DEVRESİ (20 Şubat 1943) : Büyük Millet Meclisi´nin 7´nci seçim devresi için yapılan ikinci seçmen seçimi Menemen´de de sonuçlanmıştır. Merkez ve köyleri ile toplam 13362 kişinin iştirak ettiği seçime iştirak nispeti de % 83 olarak tespit edilmiştir. İzmir´deki iştirak oranı ise % 87.5 olarak gerçekleşmiştir.

 

MENEMEN CUMHURİYET MÜDDEİUMUMİLİĞİNDEN (SAVCILIK) DUYURU (5 Nisan 1943)  : Dükkanında rakı şişelerini satışa arz etmemek ve yüksek fiyat mukabilinde satmak suretiyle Milli Korunma Kanununa muhalefetten suçlu Menemen´de pazarbaşı mahallesinde oturur Hüseyin oğlu 1296 doğumlu İnhisarlar idaresi bayii Ahmet Yalçın´ın kazamız Asliye Ceza Mahkemesi´nde yapılan duruşması neticesinde mezkur Kanunun 59/3´ncü maddesine tevfikan beş lira ağır para cezası ile mahkumiyetine ve yedi gün müddetle dükkanının kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaret yapmaktan menine ve keyfiyetin büyük harflerle dükkanına talikine, gazete ile ilanına ve 9 adet birer adet birer kiloluk yüksel rakı şişelerinin müsaderesine dair 29/1/1943 tarih ve 37-16 sayılı kararın kesinleştiği ilan olunur.

 

MENEMEN´DE AĞAÇ BAYRAMI VE FUTBOL (7 Nisan 1943) : Menemen´de ağaç bayramı geçen pazar günü Menemen spor alanında halkın, ilk okul talebesinin ve askeri birliğin iştiraki ile yapılmıştır. Bayram havanın rüzgarlı olmasına rağmen iştirak edenlerin sonsuz tezahüratı ile kutlanmış ve 500 ağaç herkes tarafından dikilmiştir. Ağaç Bayramı hakkında ilkokul öğretmenlerinden biri tarafından güzel bir söylev verilmiş, bunu talebelerin okuduğu şiirler takip etmiştir. Bayramı müteakip alay gücü ile Menemen Gençlik Kulübü arasında futbol maçı oynanmış ve 4-2 alay gücünün galibiyeti ile bitmiştir.

 

AMERİKAN UÇAĞI MENEMENE İNDİ (8 Nisan 1943) :  Menemen civarına mecburi iniş yaparak hasara uğrayan Amerikan Liberator uçağı Amerikan hükümetince Türkiye´ye verildi.

 

23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI : Büyük bir coşku ile Menemen belediyesi önünde kutlanan Çocuk Bayramı´nda Şehit Kemal İlkokulu öğrencileri 1943 yılı 23 Nisan Milli Bayramı´nda Atatürk Büstü önünde.

 

 

MENEMEN ORTA OKUL İNŞAAT KOMİSYONUNDAN (8 Mayıs 1943) : Menemen ortaokul inşaatının dosyasında keşifname, şartname ve resimleri mucibince 23131 metre murabbaı kapı ve pencere doğrama imalatı (cam hariç) 5782 lira 75 kuruş kıymet üzerinden 15 gün müddetle açık eksiltmeye konulmuştur.

2- Eksiltme 14/5/943 tarihine rastlayan cuma günü saat 15´te Menemen Belediye Dairesinde yapılacaktır.

3- İsteklilerin gösterilen kıymet üzerinden yüzde 7.5 muvakkat teminat vermeleri ve bu teminatlarını ihaleyi müteakip kanuni müddeti içinde yüzde 15´e doldurmaları ve eksiltme şartları içinde Noterlik´ten musaddak mukavele tanzim etmeleri şarttır.

4- Pul, dellaliye, bilumum kanuni vergi ve resimler ve gazete ilan ücretleri talibine aittir.

5- İsteklilerin bu işe ait dosyayı inşaat komisyonu reisliğinde görmeleri ve tayin edilen gün ve saatte

komisyona müracaat etmeleri lüzumu ilan olunur.

 

YENİ BİR KÖY KURULDU (25 Mayıs 1943) : Menemen kazasının Emiralem nahiyesine bağlı Alaniçi Köyüne bağlı Çaltı mahallesinde ?Çaltı? adiyle müstakil bir köy kurulduğu Dahiliye vekaletinden vilayete bildirilmiştir.

 

BİR DOKTORUMUZ KURBAN GİTTİ (29 Haziran 1943) : İzmir´de yeni bir musap görülmedi; Üç günden beri İzmir´de yeni bir tifüs musabı tesbit edilememiştir. Bununla beraber hastalığın tevakkuf halinde olduğu iddia edilemez. Mücadeleye ve temizliğe devam etmek lazımdır. Sıhhat Vekaletinden gönderilen tifüs aşılarından bir kısmı resmi vazifesi bulunan doktorlara tatbik edilmektedir. Teessürle öğrendiğimize göre Menemen Hükümet Tabip Vekili Belediye Doktoru Rifat Öz, bir hastanın tedavisi sırasında tifüse tutularak dün İzmir´de Emrazi Sariye hastanesinde vefat etti.

 

BU ÇOCUĞA KİM BAKACAK (29 Haziran 1943) : Menemen´in Bozköyü´nden Hasan adında çok fakir bir adam karısının çocuğunu doğurduktan sonra ölmesi üzerine bakım imkanından mahrum kalan üç günlük yavruyu Karşıyaka çocuk yuvasına vermek istemiştir. Yuva, kadrosunun dolmuş bulunması hasebiyle çocuğu alamamıştır. Çocuk Esirgeme Kurumu da, teşkilatının ancak dört yaşından yukarı çocukları korumağa inhisar ettiğini ileriye sürerek bu çaresiz kalan babaya tatmin edici bir cevap vermemiştir. Bu kabil acıklı vaziyetlerle sık sık karşılaşmamız mukadder olduğuna göre salahiyettarlar bir tedbir almağı düşünemezler mi?

 

MENEMEN´DE BİR ORTA OKUL AÇILACAK (4 Temmuz 1943) : Menemen kazasında Menemen halkının devamlı yardımı ile ve 64 bin lira sarfiyle mükemmel bir orta mektep binası inşa edildi. İnşaat tamamlanmış kargir kısmı bittiği gibi çatı ve kiremidi örtülmüştür. Bu okulun bu ders yılı başında açılması hususunda tedbir alınmıştır. Okulun öğretmen ve idare kadrosu için vekalete başvurulmuştur.

 

MENEMEN DAHİLİNDEKİ 800 METRELİK YOL (16 Temmuz 1943) : Menemen kazası dahilinde 800 metrelik yolun turistik yollar programına ithal edildiği malumdur. Bu yolun, turistik yollar meyanında keşfi yapılarak Nafia Vekaletince tasdik edilmiş ve keşif name vilayete iade edilmiştir. Vilayet daimi encümeninin dünkü toplantısında, bahis mevzu yolun parke olarak inşasına ve inşaatın kapalı zarfla eksiltmeye konulmasına karar verilmiştir.

 

KARGA AKINI (20 Temmuz1943) : Menemen, Bergama, Ayvalık, Soma ve Balıkesir havalisine akın halinde karga gelmeğe başlamıştır. Mezruata zarar vermemeleri için kargalara karşı mücadele açıldı.

 

MENEMEN BELEDİYE RİYASETİNDEN (25 Temmuz 1943) : Menemen Belediye´si Yeni Asır Gazetesi´ne bir ilan vererek ütü makinası alacağını duyurur. İlanda şöyle denilmektedir: ?Belediyemiz için şartnamesi mucibince 135-85 ebadında tazyikli bir ütü makinası mubayaası 1500 lira muhammen bedelle eksiltmeye konulmuştur. İhale 3/8/943 salı günü saat 16 da Belediye dairesinde icra kılınacaktır. Muvakkat teminat miktarı 112 lira 50 kuruştur. Taliplerin tayin edilen gün ve saatte müracaatları ilan olunur.

 

BU YILIN İLK ÜZÜMÜ MENEMEN´DEN (5 Ağustos 1943) : ?Üzüm rekoltesi 70 bin ton kadar tahmin ediliyor ve harice satış imkanlarının şimdiden temini bekleniyor.? 1943 yılının ilk çekirdeksiz kuru üzüm mahsulü idrak edilerek, Menemen´den İzmir´e getirilmiş ve dün sabah Borsa idaresine teslim edilmiştir.

İlk üzümü bu sene yetiştirmek şerefi Menemen bağcılarından Emin Öney´e müyesser olmuştur. Bir çuvalda 60 kilodan ibaret olarak borsaya getirilen bu üzümler bir heyet tarafından muayene edilmiş, mahsulün iyi yetiştirildiği ve olgun bulunduğu görülmüş ise de tam bir çuvallık miktardan az olduğu için üzerinde muamele yapılmasına imkan bulunmamıştır. Bu haftanın sonunda yine Menemen´den takriben on çuval kadar üzümün İzmir´e getirilmesine intizar edilmektedir. Diğer yerlerden de mahsul

gönderilmesi mümkün görülmektedir.

 

25 Eylül 1943 : Menemen Belediyesi teşkilat kadrolarında değişiklik yapılması kararı kabul edildi.

 

MAARİF VEKİLİ (EĞİTİM BAKANI) MENEMEN´DE (29 Eylül 1943)  : Maarif Vekili Hasan Ali Yücel, beraberinde İzmir Valisi Sabri Öney, İzmir mebusları (milletvekilleri), orta tedrisat umum müdürü Hayri Erdinç olduğu halde Menemen´e gelerek maarif işlerini tetkik etmiştir. Vekil, CHP parti binasında alakalılarla maarif vaziyeti, talebe durumları ve okullar hakkında müzakerelerde bulunmuştur.

 

 

 

MENEMEN´DE HAVA KURUMUNA TEBERRÜLER (5 Kasım 1943) : Menemen halkı hava kurumuna bir defalık teberrulara başlamıştır. Bilhassa Menemen köyleri kuruma seve seve yardıma koşmaktadırlar. Menemen hava kurumu riyasetinin hazırladığı programa göre kaymakamın ve belediye reisinin de iltihakı ile köylere gidilerek teberrular tespit edilecektir. İlk olarak Seyrek köyüne gidilecektir.

 

KÖYLERDE HAVA KURUMU İÇİN İANE  (17 Kasım 1943) : İzmir´in muhtelif kazalarında Türk hava kurumuna yardım devam etmektedir. Menemen Kaymakamı Niyazi Dalokay´ın yardımı ile Menemen Hava Kurumu Reisi Osman Sapancı, bir heyetle köylere giderek köylüden bir defaya mahsus teberrular cemetmektedir. Köylüler, Hava Kurumu heyetini büyük memnunlukla karşılamaktadır. Mene-menin Seyrek köyü halkı 1200 lira, Musabeyli halkı 850 lira, Çavuş köylüler 115 lira, Maltepe köyü göçmenleri 525 lira, Kesik köylüler 389 lira, Ulucak köyü halkı 1076 lira, Kaklıç köylüleri 110 lira, Sasalı köyü de 200 lira teberruda bulunmuştur. Şimdiye kadar Menemen´de yapılan teberrular 8000 liraya yaklaşmıştır. Köylülerden fazla miktarda teberruda bulunanlara Türk Hava Kurumu Merkezi tarafından altın, gümüş ve bronz madalyalar verilecektir.

 

MENEMEN OVASININ SULANMA İŞİ (16 Aralık 1943) : İnşaatın son kısmı 1 milyon 800 bin liraya Almanlara verildi. Menemen ovasının sulanması için Emiralem´de inşa edilmekte olan regülatör kanal tesislerine ait son kısımları yapılması 1 milyon 800 bin liraya bir Alman şirketine ihale edilmiştir. Alman şirketi bir müddet sonra faaliyete geçecek ve inşaatın bir sene içerisinde bitirilmesine bilhassa çalışacaktır. Bundan bir müddet evvel inşası 450 bin liraya ihale edilen iki kenar ve bir ayak kısmı ikmal olunmuştur. Kenar ayakların bulunduğu yerlerde Gediz yatağı çok genişlemiş olduğundan ayrıca bir şekil düşünülmektedir. Regülatör tesisatının inşasından sonra Menemen ovası Egenin en önemli bir ekim mıntıkası olacaktır.

 

MENEMEN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA MUHİDDİN ÇİFTÇİ SEÇİLDİ (Aralık 1943) : Aralık ayı içerisinde yapılan Mahalli İdareler seçim sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, Menemenlilerin yakından tanıdığı Muhiddin Çiftçi Menemen´in yeni Belediye Başkanı seçildi. (Bilgi : Menemen´in kurtuluş günü olan 9 Eylül 1922 tarihinde yedek subay olarak Menemen´e gelen ve daha sonra buraya yerleşen Muhiddin çiftçi, hatipliği, idareciliği, çalışkanlığı ve sosyal alanlardaki faaliyetleri ile kısa sürede Menemenlilerin sevgisini kazandı. CHP´de de aktif roller üstlenen Çiftçi, Menemen Belediye Başkanı olarak 1943-1946 tarihleri arasında bir dönem görev yapmıştır. Bu görevden sonra da aktif olarak birçok faaliyetlerde bulunmuş, Menemen´e dernek, siyaset, spor gibi alanlarda hizmet vermeye devam etmiştir. Çiftçi, aynı zamanda tarım ile de uğraşmıştır.)

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi