ÖZETLE : Menemen´de 1948 yılında yaşanan en önemli olay şüphesiz ki ilk Emniyet Teşkila-tımızın kurulmasıdır. Menemen Ortaokulunun ilk mezunlarını vermesi, Menemenli avcıların sürek avlarını başlatması ve Menemen Elektrik Projesinin onaylanması diğer önemli olaylardır.
Diğer konu başlıklarımız ve 1948 yılında Menemen´de yaşananlar :
MENEMEN´DE SU TARİFESİ (6 NİSAN 1948) : Menemen Belediyesi Su İşletmesinin 1948´de de 1947 tarifelerini tatbik etmesi Bayındırlık Bakanlığınca uygun görülmüştür. Ancak bakanlık bu tarifelere biran evvel son vermek lazım geldiğinden abonelere süratle sayaç vermek icap ettiğini, bu iş işletmece yapılamayacaksa belediyece hal edilmesini de bildirmiştir.
MENEMEN´DE MAÇ (14 NİSAN 1948) : 11 Nisan 1948 Pazar günü Menemen´de yapılan maçta Menemen Gençlik Futbol Takımı, İzmir Altınordu Lokali genç takımı ile yaptığı maçı 4-0 kazanmıştır.
MENEMEN AVCILARI SÜREK AVLARINI BAŞLATTI (18 NİSAN 1948) : Menemen Avcılar Kulübü İdare Heyetinden Ethem Hekimoğlu, Yeni Asır Gazetesi´ne verdiği bir mülakatta, 1948 yılı sürek avlarının başladığını söyleyerek şunları eklemiştir:
?Güzel Menemenimiz Türkiye´nin başlıca av mıntıkalarından biri olmak münasebetiyle burada çok eski olan avcılık sporu zaman zaman istenmeyen bir takım istihaleler (değişim) geçirerek atalete (tembellik) uğramış fakat avın bolluğu ve Türk avcısının kanında bulunan atıcılık vasfı hiç bir zaman kaybolmamıştır.
Menemen avcıları, ümitsizliğe düşmeyerek bir müddet halkevi spor şubesinin, avcılık kulübünde çalıştıktan sonra nihayet Kaymakam Eşref Aykur´un da himmetiyle kendi kulüplerini kurmağa muvaffak olmuşlardır. Bu kuruluş şerefine Güzelhisar´da tertip edilen sürek avına köylülerimiz de iştirak etmişlerdir. Avcılar 14 domuz, üç çakal, iki canavar, bir tilki vurarak neşe içinde dönmüşlerdir. Vurulan dişi domuzların karnından (35) yavru çıkarılmıştır.
MENEMEN´DE TEMSİL (2 MAYIS 1948) : Menemen Gençlik Kulübü, Rejisör Fahri Ertürk idaresinde ?Kanun Adamı? piyesiyle bir ilan hatası komedisini muvaffakiyetle temsil etmiştir. Bu temsillerde hazır bulunan sekiz yüze yakın seyirci gençlerimizi çok takdir etmiştir.
MENEMENLİ SPORCULAR TİRELİLERE TEŞEKKÜR ETTİ (5 MAYIS 1948) : Bir maç yapmak üzere Tire´ye giden Menemenli sporcular Tirelilerin gösterdikleri yakınlık ve misafirperlikten minnet ve şükranla bahsetmekte ve Tireli sporculara bu alakalarından dolayı teşekkür etmektedirler.
MENEMENLİ BAĞCILARIN ŞİKAYETİ (12 MAYIS 1948) : Menemen bağcılarından Mustafa Kıratlı, Demir Kaya, Mehmet Yazılıtaş, ve Kadri Kocaefe Yeni Asır Gazetesinin ?Halkla Başbaşa? köşesine gönderdikleri bir mektupta şunları söylemektedirler: ?Numune fidanlığı yapmak üzere hükümet tarafından bir senedir istimlak edilmiş olan kız kuyusu mevkiinde bin küsur dönüm bağ ile 700-800 dönüm tarla halen hayvanata mera olarak durmakta ve mahsul kendisini göstermiş vaziyettedir. Menemen´in en verimli mıntıkasında olan bu bağlar dönümüne 400 kilo üzüm vermektedir.
Bu kış işittiğimize göre istimlak edilen bu bağlar sözde icara verilerek devlet parasının heder (boşa harcanma) olmasına meydan verilmeyecekti. Halbuki bugüne kadar hiçbir icraat gösterilmemiş ve bu güzel bağlar bugün yürekler acısı bir manzara arz etmektedir. Bağların içerisinde develerden keçi ve kuzulara kadar her mahluk başı boş olarak dolaşmakta bizler bir kilo üzüm almak için uykularımızı terk ederken, bu bağları istimlak etmiş olan salahiyet (yetki) sahipleri, ?Bu bağların parasını veren biziz. Kimseyi alakadar etmez? diye yüzlerce dönüm araziyi mera yapıp tonlarca üzümün heder olmasına nasıl vicdanları sızlamadan müsaade ediliyor. Biz çiftçilerin bu ricasını her halde salahiyet sahipleri ön ayak olarak milletin öz malı olan bu bağların köklerini kazdırsınlar da mahvolan bu serveti gözlerimiz görmesin?
MENEMEN´DE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI (21 MAYIS 1948) : ?Ortaokul bahçesinde verilen müsamere beğenildi? - Gençlik ve Spor Bayramı ilçemizde başarı ile kutlanmıştır. Tören, okullar ve spor teşekkülleri yerlerini aldıktan sonra kaymakamın bir nutkuyla başlamıştır. Müteakiben tarih öğretmeni Tarık Ziya, günün önemini belirten bir söylev vermiş ve bunu kız ve erkek orta okullarının müşterek jimnastik gösterileri takip etmiştir. Gösteriler halk tarafından takdirle karşılanmıştır. Bundan sonra müsabakalar yapılmıştır. Müsabakada kazanan gençlerin mükafatları Alay Komutanı ve Milletvekili Emir Ataç tarafından verilmiştir. Halk, kendi emekleriyle meydana getirdiği Ortaokulun yeni bahçesinde ve pırıl pırıl yanan elektrikleri arasında okul öğrencilerinin müsameresinde bulunmuş ve (Haydi) piyesinin temsilini çok beğenmiştir. Müteakiben milli oyunlar ve rakslar muvaffakiyetli olmuştur.
MENEMEN ORTAOKULU´NUN İLK MEZUNLARI : 1945 yılında öğretime başlayan Menemen Ortaokulu 1948 yılında ilk mezunlarını verdi. 20´si erkek, 5´i kız olan bu öğrencileri fotoğrafta görmektesiniz. Erkek öğrencilerin şapka giymek zorunda olduğu Menemen Ortaokulu, ileriki sayfalarda da okuyacağınız gibi 1970´li yılların hemen başında büyük bir yangın sonucu yok olacaktır. Yangın ile birlikte Menemen´e ait birçok bilgi ve fotoğrafın da saklandığı bir arşiv ne yazık ki kurtarılamayacaktır. 1948 yılında Menemen Ortaokulu Müdürlük görevini Hasan Ataç bey yürütmektedir.
MENEMEN - ALTAY FUTBOL MÜSABAKASI (21 MAYIS 1948) : Menemen ve Altay futbol takımları arasında heyecanlı bir maç yapılmış, her iki takım da birer gol atarak 1-1 berabere kalmışlardır.
MENEMEN´DE TOPRAK DAĞITIMI (26 HAZİRAN 1948) : Menemen´in Arap Çiftliği´nden bir kısım toprak, geçmiş zamanda tevzi (dağıtım) edilmiş, bir kısmı da artmıştı. Son zamanlarda yeni sahipler tarafından hazne hissesine tecavüzler vaki olduğu iddia edildiği cihetle, çiftlikten eşhasa (geriye kalan) verilen miktarla hazineye kalan miktarın kesin olarak belirtilmesi için ölçü yapıldığı ve bir harita hazırlanmakta olduğu öğrenilmiştir. İstimlak fazlası olan topraklar Menemen´de toprak kanunu tatbik edildiği zaman muhtaç çiftçilere verilecektir.
TARIM SATIŞ KOOPERATİFİ ORTAKLARININ PROTESTOSU (11 TEMMUZ 1948) : 14 sayılı Menemen Tarım Satış Kooperatifi ortakları adına Yeni Asır gazetesinin ?Halkla Başbaşa? köşesine Hüsnü Evlioğlu tarafından yazılan bir mektupta şöyle denmektedir. ?Geçen seneden beri İzmir Kuru Meyve İhracatçılar Birliğinin, birliğimiz aleyhindeki hareketlerini gazetelerde okumakta ve üzüntü duyarak takip etmekteyiz. İhracatçılar birliğinin geçen sene müessesemiz tarafından yapılan bir satış vesilesi ile kooperatiflerimiz hakkındaki düşüncelerini açıklamış bulunmalarını ve birliğimizin cezalandırılmasını istemeleri kooperatif hareketlerine karşı dostça olmayan bir reaksiyon (tepki) telakki (kabul etmek) ediyoruz. Tertip edilen böyle bir cezanın Ticaret Bakanlığı tarafından bozulmasına rağmen kararlarında ısrar etmelerini ve kuru meyve asgari ihraç fiyatının müzakeresi sırasında otuzbeş bin müstahsil ailenin hak ve menfeatlerni müdafaa etmek vazife ve mesuliyetini omuzlarında taşıyan mümessilimize karşı yapılan tecavüzkarane (saldırı) hareketi mümessilimizin şahsında ortaklarımıza yapılmış bir tecavüz addeder (yerine saymak) ve şidddetle ret ve protesto ederiz. Kendisini dev aynasında gören ve kaprislerini yenemeyen bu zevatın bizim için konuşanların sesinde yüzbinlerce müstahsil köylü ve sesinin dile gelmiş olduğunu hatırlamalarını bilhassa tavsiye ederiz.?
MENEMENİN YENİ ELEKTRİK PROJESİ (13 TEMMUZ 1948) : Menemen Belediyesi´nin yeni elektrik projesi Bayındırlık Bakanlığınca incelenerek uygun görülmüş ve tasdik edilmiştir.
MENEMEN´İN YENİ KAYMAKAMI (27 TEMMUZ 1948) : Torbalı kaza Kaymakamı İbrahim Naci Ersaka Menemen Kaymakamlığına naklen atandı.
YILIN İLK KURU ÜZÜMÜ YİNE MENEMEN´DEN (5 AĞUSTOS 1948) : Menemenli üzüm üreticilerinden Emin Öney´e ait ilk kuru üzüm mahsulü İzmir borsasına getirilerek satışa arzedilmiştir. Miktarı 150 kilo olan bu ilk mahsul, borsanın üzüm kısmında bayraklarla süslenen bir köşeye konmuştur. Bu mahsul muhtelif partiler halinde kilosu 100 kuruş´tan başta Tariş olmak üzere Solari, Yaşat, Ritaş, Öztürk, Ütütaş, Mazhar Nurullah İzmiroğlu, Remzi Güngör, Lafont Josef Kohen, M.I. Taranto, Albayrak, Jiro, Alyoti ve Şerif Remzi Reyent adlı simsarlar tarafından satın alınmıştır.
İZMİR - MENEMEN TREN SEFERLERİ HAKKINDA (7 KASIM 1948) : Yeni Asır Gazetesi´nin ?Halkla Başbaşa? köşesine O.Ç. imzasıyla gönderilen bir mektupta Tren seferlerinden şikayet edilmektedir. O.Ç. şunları söylemektedir: ?Menemen´de memurum. Evsizlik yüzünden her gün Karşıyaka´dan Menemen´e gidip gelmek mecburiyetinde kalıyorum. Benim durumumda yirmi memur daha vardır. Bundan başka işleri dolayısı ile her gün daha birçok vatandaş Menemen´e gidip gelmektedir. Hepimiz tren seferlerinin uygunsuzluğu yüzünden çok müşkülat (zorluk) çekmekteyiz. Çünkü ilk olarak, İzmir´de oturan memur ve diğer vatandaşların Menemen´e sabahları gidip akşamları İzmir´e dönmesini temin edecek bir tren yoktur. Saniyen; uygunsuz tren saatlerinde dahi ana hat bileti almakla Menemen yolcuları haksızlığa uğratılmaktadır. Ankara´daki Sincanköy, Kayaş, İstanbul´daki Pendik ve Küçükçek-mece banliyö seferleri nazarı itibara alındığında, Menemenlilerin pek büyük bir haksızlığa reva görül-düğü ortaya çıkar.
Devlet Demir Yolları idaresinin bu haksızlığa son vermesi ve Menemen´de görevli bulunan öğretmen, subay, memur, tüccar ve diğer vatandaşları sabahları saat 7.30 ila 8.00 arasında İzmir´den hareketle Menemen´e götürecek; keza akşamları da saat 17.00 ila 18.00 arasında İzmir´e getirecek bir banliyö seferi ihdası (temin etmek) ve bu seferlerde banliyö bilet tarifesini uygun ayarlamak vatandaşlar için çok daha faydalı olur kanaatindeyim?
MENEMENLİLER BASTIRIYOR (28 KASIM 1948) : Menemenlilerin Devlet Demiryollarından istekleri yine Yeni Asır Gazetesinde yayınlanan bir başka mektupla sürüyor. Haber şöyle başlıyor : ?İzmir-Menemen tren seferleri hakkında göndermiş olduğumuz mektupları gazetenizde (Yeni Asır) neşretmiş olmanız dolayısı ile bu derdimize karşı göstermiş olduğunuz yakın alakaya çok teşekkür ederiz. Lakin, her nedense devlet demiryolları idaresi şimdiye kadar bu isteğimizi yerine getirmek şöyle dursun; hiç olmazsa, böyle bir tren seferinin ihdasının imkansız olduğunu açıklamak zahmetine katlanmadı. Buna sebep gazetenizde yayınlanan mektuplarımızı görmemek veya okumamak değildir her halde. O halde acaba şimdiye kadar devlet demiryolları idaresinin bu derdimizle ilgilenmemesine sebep nedir??
1948 - İLK EMNİYET TEŞKİLATIMIZ : Menemen Emniyet Komiserliği, 1948 yılında 1 Amir, 9 memur ve 1 personelden oluşan kadrosuyla İmaret Sokak´taki ilk binasında hizmet vermeye başladı. Bugün itibariyle Akbank´ın tam karşı sokağında yer alan bu binada, Emniyet Teşkilatı´nın hizmete girmesi Menemenliler arasında büyük memnunluk yaratmıştır. İlk Emniyet Komiserliği kadrosunda birçok Menemenli de bulunmaktadır.
Okuyucularımın bilgisine : Yaz aylarında devam eden yoğun iş programlarım ve yeni araştırmalarım nedeniyle bir süre için yazılarıma ara veriyorum. Eylül ayında tekrar buluşmak ümidi ile.