ÖZETLE: 1949 yılının son aylarında Menemen´de en çok konuşulan ve ses getiren olay Menemenli Hayırsever Pakize Erdem´in İzmir Memleket Hastahanesine yaptığı büyük bağıştır. Demokrat Parti´nin faaliyetleri, Helvacıköy Kazıları ve Menemenli kabzımalların şikayetleri konuşulan diğer olaylardır.
Diğer konu başlıklarımız ve 1949 yılının sonlarında Menemen´de yaşananlar:
HELVACIKÖY KAZILARINA DEVAM EDİLDİ (31 AĞUSTOS 1949):
Menemen´in Helvacı Köyü civarında Höyücek Tepe´de Türk Tarih Kurumu adına hafriyat yapmakta olan doçent doktor Muzaffer Şenyürek, eşi bayan E. Şenyürek, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hakkı Gültekin ve Arkeolog Ahmet Dönmez´den müteşekkil heyet, geçen hafta hafriyata devam etmiş ve bu höyükte bakır çağına ait çanak, çömlek, taş baltalar, taş bıçaklar ile ev duvarlarının bakiyelerini (kalıntı) bulmuştur. Bu sene için hafriyat´a son vermiş olan heyet gelecek yıl aynı Höyük´te daha büyük ölçüde hafriyat yapmak niyetindedir.
Heyet ayni zamanda Höyücek civarında Arap Tepe´de, Bekiler Tepe´sinde ve Çakmak Tepe´de daha başka eski iskan yerleri tespit etmiştir. Gelecek yıl bu yerlerde de hafriyat yapacaktır. Heyetin yaptığı araştırmalar, Helvacıköy civarının hem bakır çağı ve hem de klasik çağ kalıntıları bakımından çok zengin olduğunu ortaya koymuştur.
MENEMEN´Lİ HAL ESNAFININ ŞİKAYETİ (10 EYLÜL 1949):
Menemen´in tanınmış simalarından kabzımal Sebahattin Karaburun, Yeni Asır Gazetesine yazdığı bir mektupla kurak geçen yaz sezonu sonunda kanallara su verilmemesinden kış sebze ve meyvelerinin üretilemediğini bildirerek, alakadarlardan yardım istiyor.
Karaburun´un mektubu şöyle :
?Geçen sene kuraklıktan sebze istihsali (üretim) mesela ıspanak yok denecek kadar az olmuştur. Halbuki yağış olduğu senelerde Menemen ve havalisinden kış sebzeleri tonlarca dışarı gönderilir. Böyle kurak mevsimlerde Menemen ovasını yazın sulayan kanalların Kasım ayı sonuna kadar akıtılmasının büyük faydalar temin edeceğini birçok bahçıvan ve diğer müstahsillerden dinledim. Alakadar makamın dikkatini çekerim? Menemen´den Sebze ve Meyve Komisyoncusu Sebahattin Karaburun.
HELVACIKÖY´LÜ ÇİFTÇİLERİN HAYVAN ŞİKAYETİ (7 EKİM 1949):
Yeni Asır Gazetesi´nde Helvacı Köyü´nden M. Nureddin Dede imzasıyla yayınlanan bir şikayet mektubunda, köydeki hayvan sürülerinin arazilere verdiği zararlardan şikayet edilmektedir.
Mektup şöyle başlamaktadır:
?Topraklarının münbitliğiyle (verimli) meşhur Helvacıköy´de, muhtarlığın sürü sahiplerine gösterdiği tarafgirlik ziraî mahsullere zarar verdiğinden, birçok kimsenin maneviyatı kırılarak ektiğinden emin olmaması ve etrafı komşu bahçelerle mahdut olmayan birçok arazinin verimsiz sayılarak istifade edilmemesi neticesini vermektedir.
Halbuki, hükümetin Ziraat´e verdiği ehemmiyet (önem) diğer işlerimize nazaran gereğinden fazladır. Zaten, gelirimizin heyeti mecmuası da ziraat olduğu halde ne sebepten istihsalimizin artmasına engel olan bu hastalık tedavi edilememektedir. Bu hususta yapılan toplu ve ferdi teşebbüslerimizden tatminkar bir netice alınmamasının sebebi nedir? İlgili makamlardan memleket ve millet menfaatine bu halin düzeltilmesini bekliyorum.? Menemen Helvacıköy´den M. Nureddin Dede
DP´Lİ MENEMENLİLER MANİSA TOPLANTISINDA (31 EKİM 1949):
Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar´ın Manisa´da gerçekleştirdiği açık hava toplantısına Menemenli Demokrat Partililer de büyük ilgi gösterdi. Sabah´ın erken saatlerinden itibaren otobüs ve otomobillerini süsleyen DP´liler çok kalabalık bir konvoyla Manisa´ya hareket etti. Yoldaki katılımlarla da konvoydaki araç ve partili sayısı artan Menemenli DP´liler komşu vilayete vardıklarında meydanda görülmemiş bir kalabalığı buldular.
Genel Başkan Celal Bayar´ın da İzmir´den büyük bir kalabalıkla Manisa´ya gelmesi mahşeri bir kalabalığı meydanda buluşturdu. Bu açık hava toplantısına katılan Menemenli DP´liler ancak gecenin geç saatlerinde kazalarına dönebildiler.
MENEMEN´Lİ PAKİZE ERDEM´İN BÜYÜK TEBERRUSU (BAĞIŞ) (2 KASIM 1949):
Menemenli hamiyetli bayan Pakize Erdem, Ege bölgesinin sağlığında başrolü oynayan İzmir Memleket Hastahanesi´ne çok önemli bir teberruda bulundu.
Gaybi Mahallesi, İsmail Efendi sokağında mukim (ikamet) merhum Raşit Bey´in eşi Pakize Erdem, 27 dönüm ekinlik tarlasını, 8 dönüm bağını, eşyasıyla birlikte iki evini ve 1000 dönüm merasını Memleket Hastahanesi Yardım Derneği´ne vasiyet etmiştir. Arkasından isminin hayırla yad edilmesini isteyen Pakize Erdem´in bu hayırsever davranışı İzmir´de büyük takdirle karşılanmıştır.
NOT : Hayırsever Pakize Erdem, Menemen İlçesi Tuzçullu köyünde 1921 yılında doğmuş olan ve genç yaşta verem hastalığına yakalanarak 1938 yılında vefat etmiş olan oğlu İRFAN ERDEM anısına, okul yapımı için Menemen´de arsa da bağışlamıştır. Okul binasının yapımını Milli Eğitim Bakanlığı üstlenmiş ve İrfan Erdem İlkokulu adı verilen okul, 1962 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır.
MENEMEN´Lİ ÖĞRETMENLERİN EĞİTİM TOPLANTISI (22 KASIM 1949):
Milli Eğitim Bölge Müfettişi Hadi Akyol başkanlığında ve Menemen Kaymakamı İbrahim
Nabi Ersaka´nın iştirakiyle Menemen İlkokul Öğretmenleri toplanarak, aşağıdaki konular üzerinde konuşup kesin sonuçlara vardı:
1- Öğrencilerin devam durumu ele alınarak üzerinde durulmuş, öğretmenlerin bu iş üzerinde çocuk velileriyle temas ederek tesbit edilen on bir maddelik tetkikat yapmaları kararlaştırılmış ve yapanların aldıkları sonuçlar dinlenmiştir. Kaymakam bu çalışmalara müzaharet (destek) edecektir.
2- Sanat çalışma birlikleri ile ayrıca danışma bürosu teşkil edilerek Müfettiş Hadi Akyol´un başkanlığı altında bu büronun üyeliklerine Milli Eğitim Memuru Kemal Önder, gezici baş öğretmen Ahmet Özgen, Öğretmen Mehmet Kubilay, Şehit Kemal okulu baş öğretmeni Abidin Uluğ, öğretmen Hüseyin Öztunca, Öğretmen Naciye Arsan ve Huriye Ünsal seçilmişlerdir. Teşekkül eden bu büro, öğretmenlerin her türlü mesleki ve idari müşküllerine cevap verecektir.
3- Merkezde, Resim - İş ve yazı kursu, imkan olursa bir de müzik kursu açılması karar altına alınmıştır.
4- Orta okul öğretmenleri ile iş birliği yapılarak öğretim beraberliği ve bu meyanda seri halinde mesleki toplantılar tertiplenmesi karar altına alınmıştır.
MENEMEN DEMOKRAT PARTİ KONGRESİ YAPILDI (29 ARALIK 1949) :
DP Menemen İlçe Kongresi saat 14.30´da sinema binasında İl İdare Kurulu Üyeleri, Karşıyakalı Demokratlar ve büyük bir dinleyici kitlesinin iştiraki ile yapıldı. DP?İlçe Başkanı Lütfi İlman, delegelere ?Hoşgeldin? dedikten sonra kongre başkanlığına Osman Kapani, İkinci başkanlığa Pertev Arat, katipliklere Mustafa Onaran ve Sadi Eren seçilmişlerdir.
Atatürk´ün manevi huzurunda 2 dakika ihtiram vakfesinden (saygı duruşu) sonra faaliyet raporunun okunmasına geçilmiştir. Raporda, ilçenin geçen yılki teşkilat noksanını tamamlamaya çalıştığı, parti faaliyet şebekesinin genişletildiği, yeni ocakların kurulduğu okunmuştur. Rapor üzerinde söz alan Bedri Onat, raporun tatminkar olduğunu belirterek, yeni idare heyetinin de aynı yolda çalışmasını temenni ettiğini söylemiştir. Daha sonra yapılan seçimler sonucunda yeni idare heyetine Lütfi İlman, Bedri Onat, Ali Tufan, Nuri Kocaefe, Tevfik Tuncer, Mehmet Erçetin, Tahsin Tuna seçilmiştir.