ÖZETLE: 1950 yılında Menemen´de en çok konuşulan olaylar şüphesiz ki 14 Mayıs 1950´de yapılacak olan Genel Seçimler öncesi Menemen´de yapılan mitinglerdir. CHP´nin ve DP´nin kıyasıya yarıştığı Menemen´de yapılan bu mitinglerde partilerin ağır topları Menemen´e gelerek vatandaşlardan oy istemişlerdir.
Diğer konu başlıklarımız ve 1950 yılının ilk aylarında Menemen´de yaşananlar:
MENEMEN AVCILAR KULÜBÜ SEÇİMİ (15 OCAK 1950):
Menemen Avcılar Kulübü yıllık toplantısını yaparak yeni idare kurulunu seçti. Bedri Onat başkanlığa, Hüsnü Karadayı, İbrahim Çevik, Kenan Değirmenci, Kadri Sofuoğlu ve Mustafa Şengül üyeliklere seçildi. Toplantıda, 1949 yılında av ürünlerinden elde edilip bankaya yatırılan para memnunlukla karşılandı. Bu sene de zararlı hayvanların itlafı için köylü vatandaşlarla birlikte sürek avları yapılması kararlaştırıldı. Kaymakam İbrahim Nabi Ersaka bu faydalı teşekküle her yardımı göstermiştir. Yüz elliye yakın üyesi olan kulüp ilçede hakiki bir sempati yaratıyor.
CHP BAŞKANVEKİLİ MENEMEN´DE (30 OCAK 1950):
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, beraberinde parti müfettişi Süreyya Örgevren olduğu halde Manisa vilayetinden Menemen´e gelerek, Menemenli ve İzmir´den gelen CHP´li idare kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Doğruca Halkevi binasına giden Hilmi Uran, burada toplanan CHP´lilere hitap ederek şöyle konuştu:
?Aziz Menemenli Hemşehrilerim. Vaktiyle ilk memuriyetimi kazanızda kaymakamlık yapmak suretiyle geçirmiştim. Hayata ve memleket işlerine ilk alakam burada başladı. O zamanlar Menemen´de belediye reisi ve azaları bulunan kıymetli arkadaşlarımın şimdi torunlarıyla ve evlatlarıyla karşılaşıyorum. Menemen ilçesinin köylerini ve Yuntdağında beni karış karış dolaştıran, köy odalarında, cami misafirhanelerinde tabutlarla karşı karşıya yatıran çekirge afetiyle mücadele ettiğim eski günleri şimdi olduğu gibi hatırlıyorum. Bugün aziz Menemenli ve partili arkadaşlarımla bir defa daha karşı karşıya gelmiş olmanın sevinci ile son derece mütehassıs olduğumu söylemekle bahtiyarım.? Hilmi Uran, bir süre parti meselelerini de görüşüp, öğle yemeğini Menemen´de yedikten sonra saat 15.30´da İzmir´e gitti.
YURTSEVER KÖYLÜ´NÜN BAĞIŞI (15 ŞUBAT 1950):
Menemen´in Seyrek Köyü´nden Musa Özder adında bir vatandaş, Türk Hava Kurumu Menemen Şubesi´ne (100) lira teberruda (bağış) bulunduğundan teşekkürle onurlan-dırılmıştır.
MENEMEN´DE DP´NİN BÜYÜK MİTİNGİ (31 MART 1950):
14 Mayıs 1950 Genel Seçimleri öncesinde Demokrat Parti Menemen´de çok büyük bir katılım ile propaganda toplantısı yaptı. İzmir İl İdare Kurulu üyeleri ile DP civar ilçe teşekküllerinin de hazır bulunduğu toplantı üç saat sürdü. Yeni Asır Gazetesi muhabirlerinin yakından izlediği bu açık hava toplantısı ertesi günkü gazetenin sütunlarında oldukça geniş yer buldu. ?Denilebilir ki bugün duyan ve hisseden bütün Menemenliler, toplantının yapıldığı meydanı doldurmuştu. Genç, ihtiyar, kadın, erkek binlerce Menemenli DP´nin hatiplerini dinlemeye gelmişti? diye başlayan haberin devamı şöyle anlatılıyor:
İSTİKLAL MARŞI: Saat tam 13.30´da hep birden İstiklal Marşı´nı söyleyen demokratlar, bundan sonra sıra ile söz alan Demokrat hatipleri, canı gönülden, duyarak ve anlayarak dinledi.
BELİREN HAVA: Toplantının ve konuşmaların belirttiği hakim hava şudur: Şahıslar yok, prensipler var. İmtiyazlar yok, haklar var. Uydurmalar yok, hadiselerle ortaya çıkan hakikatler var. Nihayet aldatmalar yok, milletin her şeyi sezen derin şuuru var. ilk söz alan Menemen İlçesi D.P. İdare Kurulu Başkanı Lütfü İlman´ın özlü konuşmasını dinleyelim:
LÜTFÜ ILMAN KONUŞUYOR: Bir hafta önce buradan sayın muarızlarımız (diğer parti mensupları) konuştular ve tabiî hakları olarak partilerinin propagandasını yaptılar. Biz de aynı hakka dayanarak, aynı maksatla burada toplanmış bulunuyoruz. Buradan konuşan o sayın hatipler demişlerdir ki; Menemen Halk Partisi´nin en ziyade yardımına kavuşmuş, nimetlerinden fazlasıyla hissesini almış, kanallarla tarlalar sulanmış, bu muhit Çukurova´ya dönmüş, yarın öbür gün Nil vadisindeki zenginlik ve refah seviyesine ulaşacakmış. Muhalefetin tutunamayacağı tek bir Menemen olup burada bir tek ocak açılamayacağını, burada muhalefet varsa bu muhalefeti şüphe ile karşılamak lazım geleceğini ifade etmişlerdir.
Sayın arkadaşlarım, Menemenli demokratları ve hatta bütün Menemenlileri rencide eden bu konuşmada ilişeceğimiz nokta buranın Çukurova´ya teşbih edilmiş olması ve bunun iftihar payının Halk Partisine raci olacağı keyfiyeti değildir. Propaganda haklarını kullanabilirler. Bu husustaki tenkit sözünü mütehassıslarına bırakalım. Fakat, böyle olduğu farz edilirse muhalefetin burada ocak bile açamayacağı ve buradaki muhalefeti şüphe ile karşılamak lazım geleceği ne demektir. Partili veya partisiz bütün mille- taşlarıma hitap ediyorum. Yalnız aç bırakılmış bir kitleden muhalefet beklenmez. Muhalefet memleketi seven ve istikbali ile en az kendileri kadar alakadar olan her vatandaşın hakkı olduğu gibi memleketin mukadderatı da buna muhtaçtır. Böyle duygulu bir muhalefetten şüphe edenlerin, arkadaşlar, biz de muhakemelerinden ve samimiyetlerinden şüpheleniriz ve buna elbet hakkımız vardır. İşte muarızlarımız «Muhalefetin giremeyeceğini» zannettikleri Menemen´i şu azametli manzarasıyla görsünler ve bu vatanseverlik ihtişamı onlara da, Türk olmaları sebebiyle gurur ve iftihar telkin etsin. Var olsun Türklük ve Türk milleti. Hepinize saygılarımı sunarım sayın arkadaşlarım.
OSMAN KAPANİ´NİN SÖZLERİ:
Alkışlarla karşılanan bu çok güzel ve çok temiz duygulu nutku müteakip Osman Kapani müthiş tezahürat arasında mikrofon başına gelerek, propagandanın partilerin hakkı olduğunu, şimdiye kadar halk ve köylüye gelmeyen ve aksine bunlara ?kasketliler? diyenlerin millete yar olamayacağını ifade etmiş ve şöyle demiştir:
YALNIZ ŞİMDİ Mİ? ?Dertlerimizle şimdi mi alakadar oluyorlar? Şunu söyleyebilirim ki bu alaka yalnız seçim içindir. Bu gelişler iktidarın milletin elinde olmasındandır. Evvelce milletvekillerini şef seçerdi. Şimdi şef´in bile milletvekili olacağı belli değildir. Onlar şef´in etrafında toplansınlar, biz ise idealimizin etrafında toplanacağız. Geçen seçimin mesuliyetini taşıyanların nasıl halkın tekrar reyini isteyebileceklerini doğrusu merak ediyorum!?
DİĞER KONUŞMALAR
Kapani´nin sık sık, doğru ve yaşa sesleriyle kesilen nutkundan sonra söz alan Pertev Arat, ?Milletin bu ayaklanması karşısında şaşkına döndüler.? demiş ve C.H.P.´nin artık ihtiyarladığına temas ederek sözü diğer hatiplere bırakmıştır. Sıra ile Ahmet Özdoruk israf´a, Abidin Tekön işçi haklarına temas etmiş ve toplantının ateşli hatibi Muhittin Erener, sürükleyici bir lisan ve ifadeyle memleketteki fakirlik ve sefalete işaret ederek, ?D.P. milletin, emniyetini ve itibarını kazanmanın şerefini taşıyacaktır.» demiştir.
Demokratların Menemen´deki bu propaganda toplantısı uzun yıllar unutulmayacak ölçüde güzel geçmiştir. Katılan misafirler daha sonra Menemen´den ayrılmışlardır. (Yazı ve fotoğraflar Yeni Asır)
1950 Yılında Menemen... (Belediye Yanı)
MENEMEN´İN İKİ KÖYÜ SUYA KAVUŞTU (8 NİSAN 1950):
Menemen´in Emiralem ve Değirmendere köylerine isale (su şebekesi) edilen su ile her iki köyde yapılan 10 çeşmenin açılışı törenlerle yapıldı. Sabah saat 11´de Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan, Vali Osman Sabri Adal, milletvekillerinden Ekrem Oran, Kamuran Örs, Haydar Rüştü, Atıf İnan, Sedat Dikmen, Vilayet Jandarma Komutanı İzmir´den, Menemen Kaymakamı İbrahim Nabi Ersaka, CHP?Menemen Başkanı ve Mal Müdürü Menemen´den, Manisa Valisi Mithat Uyguç Manisa´dan Emiralem´e gelerek tezahüratla karşılandı.
Törene, Emiralem Muhtarı Mehmet Özkan´ın güzel bir açılış konuşması ile başlandı. Bundan sonra Bayırdırlık Bakanı Şevket Adalan, ?Uzun senelerden beri hasreti çekilen suya kavuşulmasından ötürü Emiralem ve Değirmendere köylerini muhabbetle selamlayarak kardeşlik havası içinde muvaffak olmanın güzel bir örneğinin gösterildiğini şükranla anmış, depo inşaatı için dörder binden 8 bin liranın daha verileceğini müjdeleyince köylüler sevinç tezahürleri göstermişlerdir.
Bundan sonra Değirmendere köyündeki çeşme önüne gidilerek, burada da Bakan, gelecekte suyu olmayan şehir ve kasabaların suya kavuşacaklarını, Cumhuriyet hükümetinin bütün kuvvetiyle çalışacağını söyledi ve bu suların da köyün neşe ve sıhhat kaynağı olması temennisinde bulunarak çeşmelere ?Şevket Adalan? adının verilmesine teşekkür etti. Köyün ağaçlık mevkiinde verilen öğle yemeğini müteakip heyet Menemen´e hareket etti. Emiralem ve Değirmendere köylerine getirilen su, bu köylere beş kilometre mesafede Göktepe köyünün altından demir borularla getirilmiştir.
MENEMEN EMNİYET AMİRİ TAYİN OLDU (29 NİSAN 1950):
Menemen Emniyet Amiri Sadullah Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü Emniyet Amirliği´ne naklen tayin oldu. Arslan, yakında yeni vazifesine başlamak üzere Menemen´den ayrılacak.