MENÜ
İzmir 11°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1951  YILINDA MENEMEN  (EYLÜL - ARALIK)
Güncel
7 Aralık 2018 Cuma 12:31

1951 YILINDA MENEMEN (EYLÜL - ARALIK)

ÖZETLE: 1951 yılının son aylarında Menemen´de en çok konuşulan konu Menemen´e yerleştirilen göçmen aileleridir. Bu aileler için öncelikle konaklama, barınma ve geçimlerini sağlamak için çalışmalar yapılmış, bu çalışmaları da İ

 

ÖZETLE: 1951 yılının son aylarında Menemen´de en çok konuşulan konu Menemen´e yerleştirilen göçmen aileleridir. Bu aileler için öncelikle konaklama, barınma ve geçimlerini sağlamak için çalışmalar yapılmış, bu çalışmaları da İzmir Valisi Sabri Adal yakından takip etmiştir.

Diğer konu başlıklarımız ve 1951 yılının son aylarında Menemen´de yaşananlar:

MENEMEN´DE SİLAH ARAMALARI (5 Eylül 1951):

Menemen´de güvenlik kuvvetlerince yapılan arama ve taramada 5 tabanca, 2 dolma tüfek ve 17 bıçak bulunarak müsadere edilmiş, taşıyanlar hakkında kanuni takibata başlanmıştır.

MENEMEN´E YENİ CEZAEVİ (7 Eylül 1951):

İzmir´e bağlı 4 ilçede yeni cezaevleri kurulması hususunda alınan kararın ardından inşaat işleri müteahhide ihale edildi. Başta Menemen olmak üzere Dikili, Çeşme ve Kiraz ilçelerinde yapılacak cezaevleri yeni tip üzerine olacak, kadın ve erkek mahkumları  ayrı ayrı barındıracak ve tahminen 20´şer kişilik olacaktır.

17 İLDEKİ ARA SEÇİMİ BÜYÜK ÇOĞUNLUKLA DEMOKRAT PARTİ KAZANDI (17 Eylül 1951):

On yedi ilde yapılan ara seçimlerde DP, CHP´ye karşı büyük çoğunlukla seçimi kazandı. Menemen´in de katıldığı İzmir seçimlerinde 195487 seçmen oy kullandı. Bu oyların 101881´ini DP (%52.12), 84713´ünü CHP (%43.33), 7355´ini Millet Partisi (%3.76) aldı. Seçimlere katılım oranı ise çok düşük düzeyde % 51.81´de kaldı.

MENEMEN´DE SEBZE - MEYVE FİYATLARI (26 Eylül 1951):

Hanlarda toptan muamele gören ve manavlarda perakende olarak satılan sebze ve meyvelerin 1951 yılı yaz sonundaki kilo itibariyle satış fiyatları şöyle seyretmektedir. Soğan 25 kuruş, patates 12 kuruş, Fasulye 20 kuruş, Börülce 37 kuruş, Domates 10 kuruş, Biber 6 kuruş, Patlıcan 10 kuruş, Bamya 37 kuruş, Koruk 19 kuruş, Salatalık 12 kuruş, Kabak 9 kuruş, Pırasa 15 kuruş, Lahana 19 kuruş, Havuç 19 kuruş, Elma 20 kuruş, Armut 19 kuruş, Şeftali 52 kuruş, Üzüm 26 kuruş, Kavun adedi 32 kuruş, Limon adedi 5 kuruş, Karpuz adedi 6 kuruş, Portakal 8 kuruş, Ayva 19 kuruş, Nar 19 kuruş, Ceviz 65 kuruş, Fındık 123 kuruş, Kestane 39 kuruş. (Not: Bu dönemde bir gazete fiyatı ?Yeni Asır´ 10 kuruş´tur.)

VALİ MENEMEN´DE GÖÇMEN İŞLERİYLE UĞRAŞTI (10 Ekim 1951):

?GÖÇMEN EVLERİ YAPILIYOR, DEĞİRMENDERE´DE YERLİLERE VE GÖÇMENLERE TOPRAK DAĞITILIYOR?

İzmir Valisi Sabri Adal beraberinde İzmir İl Jandarma Komutanı Albay Muzaffer Mutlu, Bayındırlık Müdürü Şükrü Arısan, Toprak ve İskan Müdürü Salih Seliç ile 3 numaralı Toprak Komisyonu Başkanı Tevfik Tokat ve İskan Müdürlüğü Mühendisleri Haydar ve Bedri Bey olduğu halde Menemen´e gelerek Kaymakam Kani Özcan, Su İşleri Yüksek Mühendisi Alaettin Bey, Bayındırlık Mühendisleri Hulisi ve Şinasi Bey ile İlçe Toprak ve İskan Memuru Hakkı bey beraberlerinde olarak ilçenin göçmen evleri inşaat işlerini ve göçmenlere tahsis edilen ev yerlerini ve arazi durumunu yerinde tetkik etmiştir. Menemen´de şimdiye dek hak sahibi 160 göçmen ailesinin ev yerleri parsellenerek kazıkları çakılmış ve sahiplerine gösterilmiş ve bu göçmenlere arazileri de tahsis edilmiş bulunmaktadır. Bir taraftan temelleri kazılmakta olan mevzubahis göçmenlere ait evlerin taşları, Su İşleri Bayındırlık ve Karayolları Bölge Müdürlüklerinden temin olunan kamyonlarla taşınmakta ve inşaata lüzumlu kerpiçler de tamamlanmaktadır. Toprak Tevzi Komisyonu Başkanı Tevfik Tokat da Değirmendere bucağındaki topraksız yerli çiftçilerin ve bu bucakta iskanları kararlaştırılan göçmenlerin toprak ihtiyacını yerinde tetkik ve tespit etmek üzere bugün mezkur bucağa gitmiştir.

1951 HALK EVİ VE MENEMEN GAZİNOSU:

1946 yılında açılan Menemen Halkevi ve Gazinosu´nun önden görünüşü. Binanın önünde büyük bir havuz , etrafında ise çeşit çeşit ağaçlar var. Müsamerelerin yapıldığı, ailelerin dinlenmeye geldiği, konukların misafir edildiği bir nevi sosyal aktivitelerin merkezi konumundaki bu yer, bugün Adliye binamızın bulunduğu yerde idi.      

İZMİR VALİSİ GÖÇMEN EVLERİNİ TETKİK ETTİ (29 Ekim 1951):

İzmir Valisi Sabri Adal, beraberinde İl Jandarma Komutanı, İskan Toprak ve Bayındırlık Müdürleri olduğu halde göçmen evleri inşaatını ve çiftçi olan göçmen ailelerine yapılacak zirai donatım yardımına ait işleri yerinde tetkik etmek üzere Menemen´e geldi. Menemen´in Koyundere, Musabeyli, Çavuş köylerine uğrayarak yapılmakta olan göçmen evleri inşaatını tetkik etmiş ve göçmenlerle konuşarak ihtiyaç ve dilekleri üzerinde durmuştur. İzmir Valisi Sabri Adal, Kaymakam ve alakalı memurlarla yaptığı görüşmelerde yapılmakta olan inşaatın süratle ikmali için alınması lazım gelen tedbirleri ve yapılacak yardımları tespit ettirmiş, göçmenlere tahsis edilen arazinin tapulanması, zirai donatıma müteallik işler hakkında ilgililere lazım gelen direktifleri vermiştir. Menemen´de yapılmakta olan 180 göçmen evinin birçoğunun temelleri atılmıştır. Beden duvarları örülmekte ve bir kısmı da çatıya gelmiş bulunmaktadır.

DOMUZ MÜCADELESİ İÇİN MENEMEN´E PARA YARDIMI (3 KASIM 1951): Vilayet dahilinde domuz mücadelesi için mevcut ödeneğe ek olarak sarf edilmek üzere Tarım Bakanlığı´ndan Valiliğe 3350 liralık tahsisat gelmiş, bu tahsisatın 200 lirası Menemen´e verilecektir. 1951 yılı domuz mükellefiyetine göre İzmir genelinde 3592 domuz öldürülmesi gerekmektedir. Eylül sonuna kadar öldürülen domuz sayısı ise 1119´dur.

MENEMEN´DE İSKAN EDİLEN GÖÇMENLER (9 Kasım 1951):

İzmir Valisi Sabri Abdal, son bir ay içerisinde 3. kez Menemen´e gelerek Kaymakam ve Jandarma Komutanını da yanına alarak Çavuşköy, Musabey ve Maltepe köylerinde yapılmakta olan göçmen evleri inşaatını yerinde tetkik etmiştir. Vali uğradığı köylerde iskanı yapılmakta olan göçmenlerle temas ederek, bunların zirai donatım ihtiyaçları üzerinde görüşmüş ve kendilerinin dileklerini tespit ettirerek ilgililere lazım gelen direktifleri vermiştir. Menemen´de yapılmakta olan göçmen evleri inşaatı süratle ilerlemektedir. Halen bu evlerden ekserisi çatıya gelmiş vaziyettedir. Üzerleri kapanacak evlere ait kerestenin süratle yerlerine sevki için de ayrıca gerekli tedbirler alınmış bulunmaktadır. Vali, bu meyanda asayiş ve yol durumlarıyla da ilgilenmiş, Menemen, Çavuşköy ve Musabey´den geçmek üzere Musabey ile Çavuşköy hudutları içerisindeki batak yapan yol kısımlarının taş ve stabilize malzemesinin taşınması için buraya da bir kamyon tahsis ettirmiştir.

NOT : (İzmir Valisi Sabri Adal´ın Menemen göçmenleri ile çok yakından ilgilendiği, sorunlarının çözümüne çalıştığı görülmektedir.)

MENEMEN´DE ?KUNURİ GÜNÜ?NÜ BÜYÜK BİR KALABALIK TAKİP ETTİ (27 Kasım 1951):

Türk Milliyetçiler Derneği Menemen Şubesi Müteşebbis Heyeti tarafından Menemen´de bir ?Kore ve Kunuri Savaşı? günü yapılmış ve gençler tarafından şiirler ve günün mana ve ehemmiyetini belirten konuşmalar yapılmıştır. Saat 15.00´de Yeni Sinemada toplanan halk, töreni alaka ile sonuna kadar takip etmiştir.

Güzel bir tesadüf eseri olarak İzmirlilere veda etmek üzere ilçeleri gezen İzmir Valisi Osman Sabri Adal toplantıya gelerek Menemenlilere veda etmiş ve bir konuşma yaparak İzmir´i ve İzmirlileri unutmayacağını, İzmir´in davaları ile daima meşgul olacağını beyan etmiştir. Vali Osman Sabri Adal´ın alkışlar arasında salondan ayrılmasını müteakip, saat 15.30´da İstiklal Marşımızın hep bir ağızdan söylenmesi ile törene başlanmıştır.

Dernek üyelerinden Pertev bey tarafından hazır bulunanlar, Kore savaşlarında şehit olan kahramanlarımızın hatırasına hürmeten saygı duruşuna davet olunmuşlar ve saygı duruşunu müteakip Kore Tugayımızın irtibat subaylığını yapmış olan Yüzbaşı Cihat Kumbasar, er Behiç Karol, Nail Gülbeyaz, Yaşar Debreli ve Naci Tokcan topluluğa tanıtılmışlardır.

Daha sonra günün ehemmiyeti ve manası ile ilgili şiirler okunmuş ve konuşmalar yapılmıştır. Bu güzel ve özlü merasimde Yüzbaşı Cihat Kumbasar anavatandan Kore´ye gidip dönünceye kadar ki hatıralarını ve Kunuri Savaşı´nın menkibelerini (Destansı kahramanlıklar) anlatmış ve alaka ile dinlenmiştir.

 

BİLGİ: Kunuri Savaşı, Kore Savaşı sırasında 26 Kasım 1950 günü Çin kuvvetleri ile Kore´deki Türk Tugayı arasında yaşanan savaşa verilen addır. Bu savaş, Amerikan ve bağlı Birleşmiş Milletler birliklerinin bozulması ve büyük çapta geri çekilmesiyle sonuçlanmış, tüm Kore Savaşı´ndaki en zorlu muharebelerden biri olmuştur.

Amerikalılar, Çinlilerin sayıca çok üstün olduklarını ve birçok noktadan saldırdıklarını anlayınca geri çekilme kararı verirlerken, bir yandan da Türk Kuvvetlerine Çinlilerle sıcak temas emri vererek, geri çekilmek için zaman kazanmaya çalışmışlardır. Bu müthiş ezici saldırı sırasında, direk ateş hattında kalan 5455 kişilik tugayımız on binlerce kişilik Çin kuvvetlerine karşı kahramanca direnmiş, 27-28 Kasım gece yarısı askerlerinin %70´ini kaybetmek pahasına Amerikalıların az bir kayıpla geriye çekilmesine olanak yaratmıştır.

MENEMEN´DE MİLLİ EĞİTİM HAFTASI (29 Kasım 1951):

Hafta başından itibaren Menemen merkez okullarında başlayan Eğitim Haftası, veliler üzerinde daha ilk gününde oldukça önemli bir alaka bırakmış bulunmaktadır. Veliler, okulları ve sınıfları ziyaret etmekte ve çocukları hakkında öğretmenleriyle konuşmak suretiyle malumat almaktadırlar. Öğretmenler de okulca hazırlanmış bulunan programı uygulamakta ve bu suretle okul ve ailenin birbirlerine daha çok yaklaşması sağlanmış bulunmaktadır.

Haftanın başlaması münasebetiyle okullarda bir bayram havası esmekte ve öğrenciler velilerine ikramda bulunabilmek için aralarında tasarlayıp hazırladıkları şeker ve lokumu hediye etmektedirler. Okul ile aileyi birbirine daha çok yaklaştırmaya da yaramış olan bu terbiyevi haftanın gelecek yıllarda daha verimli olacağı şimdiden görülmüş ve anlaşılmış bulunmaktadır.

MENEMEN KÖYLERİNDE SİLAH ARAMALARI (4 Aralık 1951):

Menemen Jandarma Komutanı Kazım Altınok´un idaresindeki Jandarma ekibi tarafından Harmandalı, Yalancık ve Ulucak köyleri kahvehanelerinde silah araması yapılmıştır. Yirmi bir bıçak ve bir tabanca bulunmuş, bunlar müsadere edilmiş ve taşıyanlar hakkında kanuni muamele yapılmıştır.

KUBİLAY İHTİFALİ (ANMA TÖRENİ) (19 Aralık 1951):

Birkaç seneden beri yapılmayan Kubilay ihtifalinin bu sene yapılacağına dair şayialar (haber, söylenti) dolaşmış ve bu havadis bazı gazetelere intikal etmiştir. Ancak alakadarların yaptığı açıklamalarda ihtifalin birkaç senedir olduğu gibi bu sene de yapılmayacağı bildirilmiştir.

MENEMEN TİCARET ODASI SEÇİMLERİ YAPILDI (23 Aralık 1951):

Menemen Ticaret Odası seçimleri yapıldı. Gruplara ait seçim neticelerine göre, Birinci Grup Başkanlığına Ali Tufan, Avran Kulkan, İkinci Grup Başkanlığına Kerim Ergin, Hasan Yağcı, Üçüncü Grup Başkanlığına Sabahattin Karabulut, Hüseyin Kınlı, Dördüncü Grup Başkanlığına Mustafa Yaslan, Ahmet Ünver, Beşinci Grup Başkanlığına Rüştü Öngelen, Halil Türker seçildi. Meclis Başkanlığına Sabahattin Karabulut, İkinci Başkanlığa Mustafa Yaslan, Yönetim Kuruluna Ali Tufan, Rüştü Öngelen, Hüseyin Kınlı, Sabahattin Karabulut, Mustafa Yaslan seçildi. Yönetim Kurulu Başkanlığına ise Rüştü Özgen, ikinci başkanlığa Mustafa Yaslan seçildi.

14 ARALIK 1951 ? MENEMENLİLER ÇANKAYA KÖŞKÜ´NDE...

Menemen Belediye Başkanı Bedri Onat (ortada) ve Meclis Azası Hüseyin Bosut (sağda) Cumhurbaşkanı Celal Bayar´ı ziyaretleri öncesinde Çankaya Köşkünde beklerken.    

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi