ÖZETLE : 1953 yılının bahar ve yaz aylarında Menemen´de en çok konuşulan konuların başında TBMM Başkanı Refik Koraltan´ın Menemen ziyareti gelmektedir. Çukurköy´ün yola kavuşması, Demokrat Parti´nin ilçe kongresi ve ziraat tatbikatları diğer konuşulan konular arasındadır.
Diğer konu başlıklarımız ve 1953 yılının ortalarında Menemen´de yaşananlar :
MENEMEN İTFAİYE BİNASINA İKİNCİ KAT (15 Nisan 1953) :
Menemen Belediyesi, İtfaiye garajına ikinci kat binası yapılması için açık eksiltme usulü ile ihale düzenledi. 28 Nisan 1953 salı günü saat 15´de Belediye binasında encümen huzurunda yapılacak ihaleye katılacakların bugüne dek en az 15000 liralık inşaat yaptıklarını belgelemeleri ve 2248 lira 81 kuruş teminat yatırmaları istenmektedir.
MENEMEN GENÇLİK´İN MAÇI (25 Nisan 1953) :
Karşıyaka kulübünün lokallerinden Şengençler takımı, Menemen´de Menemen Gençlik ile yaptığı futbol maçını 5-4 kazandı.
ÇUKURKÖY YOLA KAVUŞTU ?Yeni yol kurbanlar kesilerek açıldı? (30 Nisan 1953) : ?
Bir dağ tepesinde kurulan ve her türlü medeni vasıtalardan ve nimetlerden mahrum bırakılan Çukurköy, nihayet dünden itibaren yoluna kavuşmuştur. Bu münasebetle Vilayet Bayındırlık Müdürü Şükrü Arısan, daimi komisyon azasından Tevfik Tuncer ve Menemen D.P. İlçe Başkanı Lütfü İlman huzuruyla yapılan yolun açılış töreni parlak geçmiş, motorlu vesaite kavuşan vatandaşlar, misafirleri otomobillerin tekerlekleri önünde kurbanlar kesmiş, erkek ve kadın ellerini açarak bu mesut günü gördüklerinden memnun kalmış ve müsterih olarak D.P. iktidarına karşı bağlılıklarını göstermişlerdir. Bu çetin ve arızalı yol Belen´den Çukurköy´e kadar 9 kilometre mesafede olup üç dağ yarılmıştır. 2 kilometrelik Menemen´e kadar olan yolun onarımı yapılmıştır. Çukurköylüler bu yolun açılması için tam üç yıl fiilen çalışmışlardır. Vilayet bütçesinden de yardımlar yapılmıştır. Törende, Şükrü Arısan ve Tevfik Tuncer tarafından vatandaşların faaliyetini takdiren güzel konuşmalar yapılmıştır.
TBMM BAŞKANI REFİK KORALTAN MENEMEN´DE (10 Mayıs 1953) :
İzmir´den saat 9.45´de hareket eden T.B.M.M. Reisi Sayın Refik Koraltan´ı Menemenliler, Çiğli´den biraz ötede karşıladılar. Menemen´e girerken, bir ihtiram kıtası Meclis Reisimizi selamladı. Menemen belediyesinde kısa bir istirahatı müteakip Nikah salonuna giden Meclis Reisimiz halka hitap ederek ezcümle şunları söyledi! ?Hükümetiniz, köylünün evini dahi düşünmüş, Meclise de bir kanun tasarısı getirmiştir. Köyler, şehirler, elektriğe kavuşacaktır. İstihsal arttırılacak, üç sene evvelki istihsale göre, bugün istihsalimiz nitekim üç misline yükselmiştir. İstihsal, günden güne fennileşmektedir. Masraf, maliyet, asgari hadde indirilmiş derecededir. Aksi halde rakiplerimizle bağdaşmak kolay olmayacaktır.
Türkiye, medenî dünyada layık olduğu mevkiini almıştır. Bunun için hükümetiniz, sizin itimadınızla tesis edilen hükümetiniz, geçmiş asırların, boşluğunu doldurmak, vatandaşı memnun ve zengin etmek için gece gündüz iş başındadır. Siz de topluca faaliyete girerseniz memleket elbette mesut olacaktır.? Konuşmasını bitiren Meclis Başkanı daha sonra Menemen´den ayrılmıştır.
MENEMEN´DEKİ SEBZE-MEYVE FİYATLARI (5 Haziran 1953) :
Turfanda yaş sebze-meyve satışı gittikçe artmakta olduğundan Menemen´deki meyve-sebzelerin de fiyatlarında önemli düşüşler göze çarpmaktadır. Günlük gazete fiyatının 15 kuruş (Yeni Asır) olduğu bu dönemde Kabak 5, Ayşe Kadın Fasulye 25, Patates 28, Domates 250, Biber 160, Patlıcan 350, Sarımsak 25, Taze Soğan 8, Pancar 8, Salatalık 25, Çilek 50 ve Erik 15 kuruştan satılıyor.
CEKET TEMİZLERKEN OLUŞAN 25000 LİRALIK ZARAR (17 Haziran 1953) : Menemen´in Ahıdır mahallesinden Hüseyin Eroğlu´na ait Özbek çiftliğinde traktör şoförü olarak çalışan Fuat adındaki kişi, dikkatsizlik yüzünden yangına ve büyük bir zarara sebep oldu. Şoför Fuat, kirlenmiş olan ceketini temizlemek üzere elinde gaz feneri olduğu halde, çiftliğin akaryakıt deposuna girmiş, ceketini temizlediği bir anda benzin ateş alarak süratle etrafa yayılmağa başlamıştır. Bu sırada yanan bir bidon benzin, her an çalışır bir vaziyette bulunan 2 adet traktörü ve garaj binasını da tutuşturmuştur. Yangından doğan zarar ve ziyanın 25.000 lira olduğu tahmin edilmektedir. Yangına sebebiyet veren Fuat, bayraklı semtine kaçmışsa da bilahare yakalanmıştır.
MENEMEN AKŞAM KIZ SANAT OKULU SERGİSİ (5 Haziran 1953) :
1952 yılı Cumhuriyet bayramında faaliyete geçen Akşam Kız Sanat Okulunun, ders yılı sonu münasebetiyle tertiplediği sergi kalabalık ve seçkin davetliler ve veliler önünde açılmıştır. Bu münasebetle yapılan toplantıda Milli Eğitim Memuru Kemal Önder´in, kız sanat okullarının gayeleri, aile fertlerinin ve dolayısı ile yeni neslin yetişmelerindeki rolleri ve çocuklarımıza kazandırdığı çeşitli ev işleri ve el hünerleri etrafındaki konuşmasını müteakip Kaymakam Sadri Önder, hayırlı, uğurlu ve başarılı olması temennisiyle kurdeleyi kesmiştir. Hazır bulunanlar tarafından gezilip görülen sergi büyük takdirler toplamıştır.
Daha ilk yılında semeresini olgun olarak veren mütevazı müessesenin öğrencisi bidayette pek az iken sonradan alakayı sağlamış ve 135´e çıkmıştır. Çok dar ve bugünkü ihtiyacı cevaplamayacak olan binada çeşitli fedakarlıklarla çalışan öğrenci ve öğretmenler muvaffakiyetle ders yılı sonuna erişmiş bulunmaktadırlar. Çocuklarımızın her yönden fayda sağlayacağı şüphesiz olan, okulun bina darlığının giderilmesi, mevcut olan arsasında bu yıl hiç olmazsa bir pavyon eklenmesi çok yerinde bir himmet olacaktır.
MENEMEN - ALAÇATI FUTBOL MAÇI (23 Haziran 1953) :
Dün Menemen´de Menemen futbol takımı ile Alaçatı futbol takımları karşılaşmışlar ve maçı Menemen gençlik kulübü 3-1 lehine bitirmiştir. Birinci devre, Menemen´den Hasan´ın attığı tek golle bitmiştir. İkinci devrede Alaçatılılar bir gol yaparak maçı 1-1 berabere duruma sokmuşlar, fakat bu beraberliği devam ettiremeyerek biri Sabahattin´in, diğeri Hasan´ın ayağından olmak üzere iki gol daha yiyerek sahadan 3-1 mağlup ayrılmışlardır.
DEMOKRAT PARTİ MENEMEN KONGRESİ (6 Temmuz 1953) :
D.P. Menemen ilçe kongresi dün çok samimi bir hava içinde geçti. D.P. Bölge Müfettişi Dr. Namık Gedik mühim bir konuşma yaptı, diğer hatipler de konuştular. D.P. Menemen İlçe Kongresi dün saat 10.15´de açıldı. Evvela, ilçe başkanı Lütfü İlman yoklama yaptı. 150 delegeden 22´sinin eksik olduğu anlaşıldı. Kongre başkanlığına Faruk Tunca, katipliklere Ömer Atavardar ile Tevfik Hakyemez seçildiler. İdare Heyetinin faaliyet raporu okundu. Salonda D.P. Ege Bölgesi Müfettişi ve Aydın Mebusu Dr. Namık Gedik, İzmir İl Başkanı Burhan Maner, Manisa İl İkinci Başkanı Cevdet Özgirgin, Dr. Hüsamettin Petek ve Enver Dündar Başar da bulunuyordu.
DR. NAMIK GEDİK´İN KONUŞMASI : Seçimlere geçilmeden önce D.P. Müfettişi ve Aydın mebusu Namık Gedik söz alarak şöyle konuşmuştur:
?İlçe idare kurulunun nazik davetine icabet ederek aranızda bulunuyorum. Bu iltifattan dolayı arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bir aydan beri genel kurulumuzun şahsıma gösterdiği itimat neticesi olarak Ege´de vazifelendirilmiş bulunuyorum. Büyük davada sizin gibi kıymetli arkadaşlarla işbirliği yapmak benim için şerefli bir iştir. Parti olarak muhalefetten bu yana, bu memlekette mahfuz (saklı) tutulması icap eden hürriyetlerin mücadelesini yaptık. O günleri evlatlarımız hayatlarında manalı ve mesut günler olarak hatırlayacaklardır. Bugün kazanılması bahis mevzuu olan hürriyetler değil, mahfuz tutulması icap eden hürriyetlerdir. Bugünkü vatandaş hürriyetten mahrum değildir. Bu memlekette mesuliyeti üzerinde taşıyan iktidar partisi karşısında, aynı şekilde muhalefetin mesuliyetini de taşıyacak muhtelif şerefli partililer bulunacaktır.
PARTİNİN EN BÜYÜK KUVVETİ :
Bir siyasi partinin en büyük kuvveti, onu teşkil eden üyelerin birbirlerine gösterecekleri itimatla ölçülü. Zengin partiler iktidar mevkiinde kalabilselerdi, CHP´nin de iktidarda kalması gerekirdi. Bizi iktidara götüren kuvvet budur. Bu kuvvetle, 1954´e 1960´a gideceğiz. İzmir´in bir ilçesinde Menemen´de ilk kez konuşuyorum. Burada vazifem, beraberce bu davanın bir neferi gibi çalışmaktır?
İdare heyeti raporu, onaya arz edildi ve müttefikken tasvip edildi. İlçe İdare Kuruluna 89 reyle Lütfi İlman, 84 reyle Sabahattin Karaburun, 83 reyle Rüştü Öngören, Mehmet Erçetin, Tahsin Tuna, 80 reyle Bedri Onat, 73 reyle de Mustafa Onaran´ın seçildiği anlaşıldı.
DİLEKLER : Dilekler faslında da muhtelif hatipler söz aldılar. Bunlar arasında bilhassa Çamaltı Tuzlası idaresiyle, Kaklıç, Sasalı köyleri arasındaki su ihtilafı dikkati çekiyordu. Kemal Yayla, Ali Şenol, Enver Ekener, İsmail Atay, Sırrı Ergin, Tevfik Tuncer konuştular.
MENEMEN´DE ZİRAAT TATBİKATI BAŞLADI (31 Temmuz 1953) :
Ege bölgesinden gelen muhtelif çiftçiler, dün Menemen´de sulu ziraat denemelerini gördüler. Menemen Sulu Ziraat İstasyonunda, dün civar çiftçilerin iştirakiyle bilgi vermek mahiyetinde bir toplantı yapılmış ve bunu müteakip sulu ziraat üzerinde muhtelif misaller gösterilmiştir. 1949´da kurulmuş olan ve o zamandan beri genişlemekte olan Sulu Ziraat istasyonu, Ege bölgesinde yetişen çeşitli ziraat mahsullerinden daha iyi bir kalite ve yüksek verim elde etmek için sulama şartları altında ne gibi metotların tatbik edilmesi hususlarını tetkik etmekte ve bundan çiftçiyi faydalı kılabilmek için devamlı surette köylü ile temas etmektedir.
Dün Menemen ve civarından gelen muhtelif çiftçiler Ziraat istasyonu Müdürü Ziya Çekel, Menemen kaymakamı ve diğer ziraat teknisyenlerinin iştirak ettiği bir toplantıda bulunmuşlardır. Çiftçilere hitaben sulu ziraatın önemi hususunda bir konuşma yapan Ziya Çekel, Menemendeki çalışmalar neticesinde yüksek vasıflı orijinal alaka pamuğu tohumluğunun yetiştirilmesi yolunda kazanılan muvaffakiyetleri anlatmış ve bundan sadece Menemen değil İzmir, Aydın ve Manisa vilayetlerindeki çiftçilerin de faydalandıklarını belirtmiştir. Ziya Çekel, bundan sonra, pamuk tohumu üretiminde köylü ile yapılan işbirliğine temas etmiş ve Menemen ovasının sulama şartlarını ele alarak, bugün çiftçi elinde bulunan iyi vasıflı tohumluğun bozulmaması için gerekli çalışmalara devam edileceğini söyledi. Toplantıda, çiftçilerle ziraat mütehassısları arasında suali, cevaplı konuşmalar yapıldıktan sonra toplu olarak, sulu ziraat denemelerinin yapıldığı sahaya gidilmiştir.