?2017 yılında emsal davalara başlayacağız?
Menemen El Ele Derneği tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle kurum-kuruluş müdür ve temsilcilerine verilen kahvaltılı buluşma Tepe Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Menemen Kaymakamı Gülihsan Yiğit, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Celal Sayılır, İlçe Sağlık Müdürü Semra İper, Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Efe, Vakıf Müdürü Tolga Ünlüeroğlugil, Esnaflar Odası Başkanı Mesut Damar, Kızılay Dernek Başkanı Rahmi Arslan, 29 Ekim Mahalle Muhtarı Nurgül Uysal, CHP yönetiminden Hakan Taşkıntuna, kent konseyinde Sebahattin İpektepe, dernek yönetimi ve üyeler katıldı.
Yasadan gelen haklarını arayacaklar
Dernek Başkanı Canan Bedük yaptığı sunumunda, ?1992 yılında Birleşmiş Milletler 3 Aralık´ı Dünya Engelliler Günü olarak kabul etmiştir. Bu günde engelliler için farkındalık yaratacak etkinlikler yapılır.
Yıllarca, hükümetler tarafından sürdürülen yanlış politikalar, sık sık çıkarılan imar afları ile, çarpık kentleşme, engellilerin zor olan yaşamlarını bir kat daha zorlaştırmıştır.
01.07.2005´de çıkan 5378 sayılı kanun ile, engelli düzenlemelerinin tamamlanması kabul edilmiş, ek süre de verilmiştir. Bu süre 2015 yılında dolmuştur.
Engellilerin, yıllardır kentsel düzenlemeler için verdiği mücadeleye, çıkan yasaya rağmen düzenlemeler ya eksik bırakılmış, ya da hiç yapılmamıştır. Bu düzenlemeler sadece kamu kurumlarını değil, kamuya açık hizmet sunan iş erbabını da bağlamaktadır. Düzenleme sadece eğimli rampa değildir. Görme ve işitme engelliler için de gerekli düzenlemeyi yapmak zorundayız.
Derneğimiz, 2017 yılı başında bu hak ihlallerine karşı hukuksal mücadele başlatma kararı almıştır. 2016 yılı boyunca düzenlemelere yönelik uyarıların yapılması işinde sorumluluğu üstlenmiş, sık sık gereken girişimlerde bulunmuştur.
Davamızda haklıyız, bu davayı kazanacağız. Dava açmak isteyen engelli kardeşlerimize de hukuki desteği sağlayacağız. Tüm kamuoyuna duyururuz? diye ifade etti.
?Engellileri hayatın içinde tutmamız lazım?
Ardından söz alan Menemen Kaymakamı Gülihsan Yiğit de, ?Engellileri hayatın içinde tutmamız lazım. Aileye devlet psikolojik destek vermeli. Engelli bireyi olan aile özellikle de zihinsel engelli çocuğa sahipse iki kişilik düşünmek zorunda. Zihinsel engellilere aile gözetiminde devlet korumasını kanunlar ona sağlamış. Bilinçli olunca mücadelede de aile daha gayretli oluyor. Şiddet gören engelliyi mutlaka şikayet edin. Zihinsel engellilerin tacize açık olduğunu da unutmayın. O çocuklar ailenin değil toplumun. Bana ne dememeli? şeklinde konuştu.
Sonrasında 29 Ekim Mahalle Muhtarı Nurgül Uysal, mahalle olarak biriktirdikleri mavi kapak karşılığı alınan tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahibine iletilmesi için dernek başkanı Bedük´e takdim etti. Uysal´ın daha önce derneğe beyaz baston da hediye ettiği öğrenildi.
Haber: S.Derya BOSUT