MENÜ
İzmir 31°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
50 YIL ÖNCESİ
Yaşam
21 Ekim 2015 Çarşamba 08:00

50 YIL ÖNCESİ

Menemen´de Cumhuriyet Bayramına Bakış

 

İlçemizde 1964 ile 1985 yılları arasında Cumhuriyet Bayramları kutlamalarında canlılık vardı. Anılan yıllarda Cumhuriyet ve Milli Bayramlarda öğretmen öğrencisi ile insan sevgisini, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlılıklarını pekiştirmekle en üst düzeye ulaşmasını sağlayan eğitim camiası Cumhuriyet Bayramını bir hafta öncesi kutlamaya başlardı.

Menemen´de eğitimden emekli olmuş bir öğretmen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına bakışını şöyle dile getirdi, ?Alfabeyi ve ortaokul-lise kitaplarını okuyarak üniversite kazanan öğrencilerim oldu. Çevresinden temin ettikleri kitapları okuyarak devlet memuru, polis-öğretmen, banka müdürü ve hemşire olabilmek için sınava girdiler. O zamanlar okullarda veli-öğretmen-öğrenci arasında saygı ve canlılık vardı?

Yaklaşık yarım asır önce o yıllarda üniversite sınavlarına okul kitaplarıyla hazırlandıklarını anlatan emekli eğitimci, ?O zamanlar dershane yok, velilerin eğitime ayırdıkları para azdı. Öğrenciler o dönemlerde zorluklar içerisinde yaşadığı halde milli bayramlara coşku içinde hazırlanırdı. Menemen´de milli bayramlar top sahasında gerçekleştirildi. Merkez-Aliağa ve Emiralem nahiyesindeki okullar Menemen´deki milli bayramlara katılırdı. Bayrama katılacak olan okullar bir hafta öncesi hareketlenirdi. Öğrenciler okulun trampet bando takımına girebilmek için adeta birbiriyle yarışırlardı.

Top sahasında düzenlenen Cumhuriyet Bayramında protokol için platform yok. 3 adet koltukta Kaymakam-Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanının yerlerini almasıyla geçit törenine; Okul Müdürü ve öğretmen kruvaze yakalı ceket, kol düğmeli gömlek ve kravattan oluşan takım elbiseyle, öğrenciler de beyaz yaka siyah önlükle katılırdı.  Önde okul bandosu, bir öğrencinin elinde Atatürk posteri ve diğerlerinde kağıt Türk Bayraklarıyla resmi geçit töreni yapılırdı. Toprak tribünde oturan ziyaretçi akını öğrencileri alkış yağmuruna tutardı. Hele hele izcilerin geçişi esnasında ayrı bir manzara verilirdi.

Cumhuriyet´le ilgili açılan kompozisyon yarışmasında dereceye girenler ödüllendirilirdi. Yine o dönemlerde öğrencileri için okula oyun alanları kazandıran idareciler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün oluşturduğu jüri tarafından tespit edilerek ödüllendirilirdi. Cumhuriyet Bayramının gecesinde okul izcileri fener alayı yaparlardı.

Şimdi eğitimde işsizler ordusu günbegün artıyor. Türk´ü dünyaya saydıran adam Atamızın düşüncelerine bugün karşı çıkanlar, O´nu reddedenler görülüyor. Unutuluyor ki; eğer bu güne ulaşabildiysek O´nu da Atatürk´e borçludurlar. Aramızdan ayrılan ve bu dünyadan göç eylemiş eğitimci öğretmenleri rahmet ve saygı ile anıyoruz. Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun? şeklinde konuştu.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Şaban Civelek
 28 Temmuz 2023 Cuma 16:35
Karanlık diye bir şey yoktur diyorum! O ışğın olmama halidir bence... Bundan dolayı ışıksız beyinlerin yaptıklarına rağmen, yine de ışıklar için olsunlar diyorum. Aydınlanmak adına... Aydınlık yarınlara... Teşekkürler güzel hocam.
 Hediye kılıç
 27 Temmuz 2023 Perşembe 16:24
Bazen de gitmek lazım, minik bir ara, dediğiniz gibi canım hocam benim.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi