MENÜ
İzmir 10°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
?90 dakika´ geri isteniyor
Yaşam
6 Mayıs 2016 Cuma 08:00

?90 dakika´ geri isteniyor

Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Emiralem Değirmendere Mahalle Muhtarı Nurdoğan Çiftçi´yi Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.

?90 dakika´yı geri istiyoruz

 

Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Emiralem Değirmendere Mahalle Muhtarı Nurdoğan Çiftçi´yi Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.

 

S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

N.Ç: Menemen Değirmendere Mahallesinde ikamet eden Nurdoğan Çiftçi. Doğma büyüme Emiralemliyim. 1958 doğumluyum. İşçi emeklisiyim. Ufak bir bakkal dükkanımız var, orada vatandaşa hem market hem de muhtarlık yönünden yardımcı olmaya çalışıyoruz.

 

S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz? Nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?

N.Ç: 3 dönemden beri muhtarlık yapmaktayım. Benden önce Mehmet Paşer isminde bir muhtar arkadaşımız vardı. Çiftçiydi. Vatandaş muhtarı aradığı zaman ovada muhtar koşuşturuyordu. Bulamıyordu. Benim yerim belli olduğu için bana illa sen muhtar ol dediler. Arkadaşım, komşum diyerek önce istemedim. Kalp krizinden rahmetli olunca, vatandaşta üzerine düşünce talip olduk. Muhtarlıkta bu 3´üncü dönem oldu, devam ediyoruz.

 

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

N.Ç: Nüfus bin 300 civarı, hane de 400 küsur.

 

S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

N.Ç: Altyapı anlamında içme suyu ve kanalizasyon ikisi beraber çökük durumda. Bir yağmur yağdığı zaman vatandaşımızın evinden pis su gider borularından su kaynıyor. İki-üç sefer İzmir Büyükşehir Belediyesine müracaat ettik. Hep gündemde dediler. Hatta üçüncü sefer Menemen Belediyesi ve dört muhtar arkadaşla beraber Emiralem´in altyapısının komple değişmesi lazım diyerek dilekçe verdik ama şu ana daha sonuç alamadık. Muhtarlıkta üçüncü dönemin başında gelip ölçüm yaptılar. Hala bir şey yok. Ne yapalım bilemiyoruz? Aslında altyapı olduktan sonra çok fazla bir sıkıntımız yok. Üstünü de Menemen Belediyesi tamamlayacak.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?

N.Ç: Mahallemizde Çamlı Kahvenin etrafında boş bir yer var. Ailelerin oturacağı bir parkımız yok. Vatandaş istiyor. Hep olur deniyor ama bir netice alamadık.

 

S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?

N.Ç: Çocuklara ayrılmış park var ama park demeye bin şahit ister. Çok geniş bir yer değil ama demin dediğim yere çocuk parkı da eklenebilir. 

 

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

N.Ç: İhtiyacımız olduğu zaman ulaşıyoruz. Bir sıkıntımız olmuyor.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mı? Varsa nelerdir?

N.Ç: Çok acil bir beklentimiz yok. Büyükşehir altyapı yapınca Tahir Başkan üstünü tamamlama sözü verdi.

 

S.D.B: Büyükşehir Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mı? Varsa nelerdir?

N.Ç: Büyükşehir´in altyapı çalışmasını bekliyoruz.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

N.Ç: Yüzde 70´i çiftçilik. Bizim orada aklınıza ne gelirse narenciye, üzüm, çilek, sebze olsun muz-kivi dışında her şey yetişir. Topraklarımız çok verimlidir. Yüzde 30´unu oluşturan genç nesil de dışarda çalışıyor. Genelde Aliağa ve İzmir´deki fabrikalarda çalışıyorlar.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı? 

N.Ç: Spor kulübümüz yok. Metropole bağlanınca İzmir Büyükşehir Belediyesi geldi bir spor tesisi kurdu ama biz zaten akşama kadar bağ bahçe işlerinde spor yapıyoruz. Kullanan yok. Bize bu tesise ihtiyacınız var mı diye sormadılar, ihtiyacımız altyapı ve parktı. Kullanılmadığı için içinde otlar çıktı.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu bir dernek var mı?

N.Ç: Bir tek Avcılar Kulübü Derneği var. O da yeni açıldı. Henüz bir faaliyeti yok.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı var mı?

N.Ç: Emiralem´deki sağlık ocağını kullanıyoruz. Ayrıca yok. Buraya ulaşmada bir sıkıntı yaşamıyoruz.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumu var mı?

N.Ç: Kendi mahallemde okul yok ama sağlık ocağında olduğu gibi eğitim için de yine aynı şekilde Emiralem´e gidiliyor. Onda da bir sıkıntı yok.

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?

N.Ç: Ulaşım konusunda araç geliyor ama 90 dakikanın kalkmasından vatandaş şikayetçi. Büyükşehir aktarmada 90 dakikayı kaldırınca, zaten burayı kullananlar dar gelirli, çalışan kişiler olduğundan vatandaş mağdur oldu. 2.25´e giderken 4.5 olunca ayda 300 lira para yapıyor. Bu konuda imza kampanyası açmayı düşünüyoruz. Bu imzaları büyükşehire ileteceğiz.

 

S.D.B: Mahallenizde herhangi bir sosyal faaliyet yapılıyor mu?

N.Ç: Şu an yok. Geçmiş yıllarda çilek festivali oluyordu. Bir kere Belediye Başkanımız yapma girişiminde bulundu. O da terör hadisesine denk gelmişti. Yarım kaldı bir daha da olmadı.

 

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?

N.Ç: Şu an maaş yeterli. Ama sosyal güvence olmaması büyük eksiklik. Yetki anlamında eski yetkiler yok. Eskiden daha rahattık. Şimdi daha büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yeni yasaya göre vatandaş mahalleye gelince adres bildiriyor ama giderken arada bulasın. Jandarma durmadan arıyor beni adres kontrolü için. Vatandaş bırakıp gitmiş. Bir evrak ulaştırılması lazım bize soruyor. Geçmişte vatandaşı biliyorduk. Şimdi takibi zor. Geçmişte köy muhtarlarının bütçesi vardı. İyi kötü kendi hizmetlerini görüyorlardı. Şimdi hiçbir şey yok. Şimdi sadece maaş var. Geçmişte sorumluluk çok fazlaydı. Şimdi sorumluluk çok azaldı ama vatandaş eskisi gibi bildiğinden aynı hizmeti bizden bekliyor.

 

S.D.B: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

N.Ç: Ulaşım konusunda eski sistem isteniyor. 90 dakikaya geri dönülsün. İkinci olarak altyapı bekliyoruz bir de imar planı sıkıntımız var. Vatandaş bina yapacak yapamıyor. Belde belediye zamanından gelen sorun. O da çözülürse iyi olacak.

 

İçme suyu ve kanalizasyon anlamında altyapı sorununa  çözüm bulamadık

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi