Atatürkçü Düşünce Derneği Menemen Şube Başkanı Elif Orhan tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü dolasıyla yazılı bir basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklamasında 24 Kasım Öğretmenler günün tarihçesine değinen Orhan, “Kurtuluş Savaşı sonrasında 29 Ekim 1923`te Cumhuriyet `i kuran ulu önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yeniliği başlatmıştır. Bu yeniliklerden biri de, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur.
Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okuryazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır.
24 Kasım 1928 tarihinde açılan, Millet Mektepleri`nde, yaşlı, genç, çocuk, kadın... Herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir.
Millet Mektepleri`nin açılışı ve Atatürk`ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır” diye ifade etti.
“Milli Eğitim Sistemi yıpratıldı”
Tevhid-i tedrisat Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bütün bilim, öğretim ve eğitim kurumları laikleştirilerek 3 Mart 1924 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlandığını hatırlatan Orhan, “Geçen 86 yıl da 1950 den sonra ülkeyi yöneten iktidarlar Milli Eğitim sistemini kendi düşünceleri doğrultusunda devamlı değiştirmişler, laikleştirilen milli eğitimi yıpratmışlardır. Bu gün ise 21’inci yüz yılda din ağırlık bir öğretim sistemi uygulanmaya çalışılmaktadır. Bu ortamda eğitim emekçilerimiz öğrenci yetiştirme konusunda akıl almaz zorluklarla karşı karşıya bırakılmaktadır. Öyle görülüyor ki iktidardakileri bu güne taşıyan laik Cumhuriyet Öğretmenlerine saygısı kalmamıştır. Çağdaş bir eğitim ve öğretim sisteminin uygulanması için mücadele eden eğitim emekçilerini gönülden destekliyor, her zaman yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Öğretmenler gününüzü içtenlikle kutlar, çalışmalarınızda başarılar dileriz” dedi.
Haber: M. Hulusi YILMAZ