S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
M.C: Adım Murat Cankurt. Menemen Göktepe Mahalle Muhtarıyım. Göktepeliyim. Muhtarlık öncesi Havacı Astsubaydım. Hava Kuvvetlerinde 25 yıl görev yaptım. Emekli olduktan sonra köyüme döndüm.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
M.C: Muhtarlıkta ikinci dönemim. Edindiğim bilgi ve birikimi köyüme faydalı olmak amacıyla kullanmak için muhtar olmaya karar verdim. Muhtarlığı severek yapıyorum.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu
ne kadar?
M.C: Şu anki nüfusumuz 940 diyebiliriz.
S.D.B: En çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir mahallenizde?
M.C: Çeşitli sorunlarımız bulunmakta. Mahallemizde elektrik sorunu vardı şimdi
yeni hatlar çekiliyor. Trafo bir tane daha ilave ediliyor, beton direkler dikiliyor. En önemli sorunumuz bence kanalizasyon sorunu. Araziye akıyor, yer altı sularına bile karışıyor
ve çok büyük çevre kirliliği yapıyor. Acil olarak halledilmesi gereken bir sorun. İzsu´ya dilekçeyle başvurduk. Geçen günlerde programa alındığını ve müteahhitte verildiğini müteahhittin elemanının gelmesiyle öğrendik. Tespitte bulunuldu. Ayrıca köyümüzdeki alt geçidin olduğu yerdeki kavşakta büyük sıkıntı. Manisa´dan gelen arabalar köprünün dibinden mecburi dönüş yapıyor. Arkadan gelen tırlar dönüş olacağını bilmez. Elim bir kazaya sebep verilebilir. Sağ olsun karayolları alt geçit yaptı. Fakat alt geçit bağlantı yolları yapılamadı. Köyümüzde kamulaştırma sorunu çıktı. Muvafakatname vermediler. Şimdi mahkeme aşamasında. Bir an evvel yetkililer
can yanmadan bu konuyu hızlandırmalı ve ne gerekiyorsa yapmalı. Bu konuda karayollarının bilgisi var ama biraz
ağır kalıyor.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
M.C: Çocuklarımıza yeterli park yok.
Bir tek okulun avlusunda var.
O da aşağı kısımda kalıyor. Yukardakiler bu parka ulaşamıyor.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
M.C: Kentsel dönüşüm çok önemli. Şehirden köye gelen bir insan olduğum için de bu konuya ayrıca önem veriyorum. Vatandaş köyde bina yapmaya çalışıyor, binayı projesiz yapmak istiyor. Ben de ısrarla projesiz yapmayın, gecekondulaşma olur diyorum. Yöreye özgü mimariyi bozmadan imar haritaları yapılsa çok iyi olur. Mahallem yüksek ve görünür bir alan olduğu için çok biçimli ve güzel bir görüntü de oluşur.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
M.C: İyi, bir sorunumuz yok. İsteğimiz zaman görüşebiliyoruz.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden en acil çözüm beklediğiniz sorununuz nedir desek?
M.C: Acil beklediğimiz çalışma ara sokaklara taş döşenmesi. Hala daha topraktan evine giden vatandaşlar var. Diğer köylerdeki çalıştıklarını biliyorum. Bize de gelmelerini bekliyoruz.
S.D.B: Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
M.C: İzmir Büyükşehir´den üretim yollarımızı yapmasını istiyoruz. Ayrıca Eshot´tan otobüs talep ediyoruz. Şu an özel minibüs çalışıyor sadece. Vatandaşlardan en çok gelen talep Menemen´e ulaşımda otobüs. Hiç olmazsa sabah akşam otobüs gelse halk çok memnun olacak. Emekli kesim çok. Hastaneye ulaşımda zorluk yaşanıyor.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
M.C: Mahalle sakinlerimizden gençlerimizin büyük çoğunluğu Aliağa´daki fabrikalarda çalışıyor. Ağır sanayide çalıştıkları için de dinlenmeye büyük ihtiyaç duyuyorlar. Akşam oldu mu temiz havada dinlenecekleri havuzlu bir park yapılırsa iyi olur. Bu köy insanımızı da birbirine kaynaştırır. Bunun yanında ovamız küçük olduğu için çiftçilik çok yok. Hayvancılık kendi çapında. Ama teşvik edilebilir. İzmir´in yakın bir mahallesi olduğundan dolayı pazar bulmada örgütlü bir çiftçilik olsa daha iyi olur. Süt para yapmıyor. Menemen´de pahalı, köyde ucuz. Tarımda bütün sorun o zaten. Aynı zamanda havası, doğası nedeniyle dışardan insanlar da Göktepe´de yaşamayı tercih ediyor. Bu nedenle yakın izlenmesi gereken bir yer. Bir an önce plan yapılmalı.
S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
M.C: Yok.
S.D.B: Mahallenizde kurulu dernek var mı?
M.C: Dernek de yok.
S.D.B: Sağlık Ocağı var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
M.C: Sağlık ocağı Emiralem´de var. Emiralem´e gidiyoruz. Daha büyük vakalarda da Menemen Devlet Hastanesine gidiyoruz.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede
eğitim kurumları var mı? Sorun yaşıyor musunuz?
M.C: İlkokul var. İlk 4 birleştirilmiş sınıfta eğitim veriyor. Anaokulu var. Ortalama 50 civarında öğrencimiz ilkokulda okumakta. Ortaokul ve lise için Emiralem ve Menemen´e gidiyorlar.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili herhangi bir sorunu var mı?
M.C: Eshot´tan yani Büyükşehir´den acil otobüs istiyoruz. Çünkü diğer mahallelere gidiyor. Bizim oraya gelmeyince halkta bir kırgınlık oluyor. Büyük mahalleyiz niye gelmiyor diyor vatandaşımız.
S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?
M.C: Alt yapı kanalizasyon için İzsu´yu bekliyoruz. Bir an önce halledilmeli. Çünkü köyün komple kanalizasyonu aşağı araziye akıyor. Yıllardır müthiş bir çevre kirliliği yaratıyor. Manisa yoluna bağlanmalı. İzsu ekip yolladı çalışma devam ediyor. Ama hızlanmalı.
Üst yapı için de Menemen Belediyesini bekliyoruz.
Kendine özel alt geçit yaptırıyor denmesi garibime gitmişti
S.D.B: Yeni muhtarsınız ama bu zamana kadar sizi çok şaşırtan bir taleple karşılaştınız mı?
M.C: Alt geçit istemiştim ben. Önce bizim orası döner kavşak olacaktı. Döner kavşağın çok sayıda kazaya sebebiyet vereceği düşüncesiyle döner kavşak yapılmaması için karayollarına başvurduk. Onlar da olumlu karşıladı ve alt geçide çevrildi. Alt geçide çevrilince plan tabii komşuların tarlasına kaymış. Muhtar kendi koyun sürülerini geçirmek için kendine özel alt geçit yaptırıyor şeklinde beni şikayet etmişler. Kaymakamlıktan nedir bu konu diye sormuşlardı. Bu çok garibime gitmişti.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
M.C: Maaş arttı, ama maaş her şey değil. Muhtarların sosyal güvencesinin olmaması büyük bir eksiklik. Ben emekliyim ama genç muhtarlar için büyük bir eksiklik bu. Sosyal güvence olmalı. Geçmişe göre yetkiler de kısıtlandı. Zaman içinde neler olur bilemiyorum.
S.D.B: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?
M.C: O günün şartlarında da büyük emek vererek çalışmışlar ve köye su getirmişler. Büyük mücadele vermişler. 5-6 km. uzaktan su getirmek kolay iş değil. Gelişen dünyada her dönemin ihtiyaçları farklı.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
M.C: Sizlere de yakın ilginiz nedeniyle çok teşekkür ederim. Köye gelip yerinde görürseniz daha iyi olur. Aynı yöntemle birlikte çalışmaya devam. Sizlerin desteği ile daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
Mahallemde
acil alt geçit ihtiyacı var.
Ben de bunu çözmek için koşuşturuyorum. Ama bazı
mahalle sakinlerimiz, muhtar
kendisine özel alt geçit
yaptırıyor diye beni
eleştiriyordu:)