ALTYAPI İÇİN
Acilen Büyükşehir´i Bekliyoruz
Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Çavuş Mahalle Muhtarı Erhan İşim´i Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.
S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
E.İ: Ben Erhan İşim. Çavuş Mahallesi Muhtarıyım. 1977 doğumluyum. Muhtarlık dışında, kurulduğundan beri Sol Sahil Sulama Birliği´nde çalışıyorum. Kendi çapımda büyükbaş hayvancılıkla da uğraşıyorum.
S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
E.İ: Çavuş Mahalle Muhtarı olarak bu üçüncü dönemim. Benden önceki muhtar İlyas abi rahmetli olduğunda ben birinci azaydım. Ondan görevi teslim aldım. O şekilde gidiyorum. Küçüklüğümden beri insanlara hizmet götürme merakım vardı. Sosyal işleri çok severim. Elimden geldiği kadarıyla herkese yardımcı olmaya çalışırım.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
E.İ: Nüfusumuz yaklaşık 800 gibi. 170 hane var mahallemizde.
S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
E.İ: En çok karşılaştığımız sorun olarak, kanalizasyon sistemimiz eski yapı olduğu için yağmurlar yağdığında köyümüz su altında kalıyor. Bir de içme suyunda sıkıntımız var. Bu da eski sistem olduğu için durmadan patlayıp duruyor. Yollar harita metot gibi oluyor. Onun için köy içinde yollarımızı da yapamıyoruz. Önce bu altyapı sorununu halletmemiz lazım. Bu konu hakkında İZSU´ya birçok kez başvurdum. Bu konuda muhtarlar masasını aradım. Gelip, kanalizasyon olsun, içme suyu olsun tüm sokakların ölçümünü yaptılar. Zamanla başlayacağını söylüyorlar ama uzun zamandır da bir şey olduğu yok. Bir an önce bu sorunun giderilmesini istiyoruz. En büyük sorunumuz bu.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
E.İ: İnsanlarımızın beklentisi kanalizasyon ve içme suyu hattının yenilenmesi. Menemen Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda diğer hizmetlerimiz görülüyor. Çöplerimiz toplanıyor, ortalık temizleniyor. Altyapı yapıldıktan sonra da Menemen Belediyesi yollarımızı yapacak. Alpyapı için büyükşehiri bekliyoruz.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
E.İ: Çocuklarımız için eski bir parkımız var. Menemen Belediyesi yapmıştı. Ama yeni bir park yapılması gerekli. Halkımız da istiyor. Başka bir yere yeni bir park yapılması isteniyor. Yerimiz var.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
E.İ: Menemen merkezde kentsel dönüşüme büyük ihtiyaç duyan yerler var. Yapılırsa iyi olacağını düşünüyorum. Daha iyi hizmet gelir.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
E.İ: İşbirliği halinde çalışıyoruz. Başkanımız sağ olsun hiçbir konuda bizi kırmıyor. Ne zaman arasak elinden geleni yapmaya çalışıyor. Veya yardımcılarından yardım alıyoruz.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
E.İ: Yeni bir çocuk parkımız olsun istiyorum. Menemen Belediyesinin köylerde başlattığı çalışmalarda sıra bize geldiğinde biraz ertelenmesini rica ettik. Yoksa Doğaköy´den sonra Çavuşköy yapılacaktı. Kepçeler, kamyonlar gelmişti. Ama biraz zaman istedik. Altyapıyı bitirirsek daha iyi olacağını düşündük. Yapılanlar bozulmasın dedik. Ama Büyükşehir´in de elini çabuk tutmasını istiyoruz.
S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
E.İ: Altyapı sorunu çözülmeden hiçbir şey yapılamıyor. Çok da zor bir iş değil. Zaten mahallemiz ufak. Büyükşehir için çok ufak bir iş. Ana sorunumuz altyapı halledilmeli ki Menemen Belediyesinin yapacağı işlere geçebilelim.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
E.İ: Mahalle sakinlerimizin çoğunluğu çiftçilik ve hayvancılıkla geçiniyor. Genelde pamuk ekiyorlar. Hayvancılıkta büyükbaş. Kimileri de fabrikalarda çalışıyor.
S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı?
E.İ: Spor kulübümüz yok. Çok eskiden vardı. Gençlerde öyle bir talep yok. Çim sahamız var. Gençlerimiz orada top oynayabiliyor.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
E.İ: Sağlık ocağımız var. Haftada bir gün cuma günleri doktorumuz geliyor. Aile hekimi. Vatandaşlar memnun. Herhangi bir sıkıntımız yok.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?
E.İ: İlkokul var. Birleştirilmiş sınıf. Öğrenci sayımız 15´i geçmiyor. Şu an bir sıkıntımız yok. Ama belli dönemlerde maddi anlamda sıkıntılarımız oluyor. Boya badana, odun kömür gibi. Sağ olsun belediyemiz tarafından onlar da karşılanıyor. Onu o şekilde çözüyoruz.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
E.İ: Ulaşım sorunu Menemen Belediyesi tarafından çözüldü. Çavuş, Kesik, Musabey ve Maltepe olarak Büyükşehir´den otobüs istiyorduk. Belediye vasıtasıyla büyükşehire gittik. Bu yıl içinde bu sorun halledildi. İzmir´den gelen otobüs Menemen´e oradan Çavuş, Musabey, Kesik ve Maltepe oradan da Gerenköy, Kozbeyli´ye geçiyor. Tekrar Kozbeyli´den geriye dönüyor
S.D.B: Vatandaştan gelen talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?
E.İ: İnsanların çeşitli talepleri oluyor. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnsanlar daha tam anlamıyla mahalle olmaya alışamadı. Köy gibi görüyorlar. Sokak lambasından, sokak köpeklerine, İZSU ile ilgili her konuda bize başvuruyorlar. Görevimiz olmasa da her şeyle ilgileniyoruz. Köy ismi kalksa da hala vatandaş köy olarak görüyor. Vatandaşlar da bunun benimseyemedi. İsmi kaldırmakla olmuyor. Eski düzen olsaydı daha iyi olurdu. Köye çok daha iyi hizmet gelirdi.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?
E.İ: Bence yetkilerin arttırılması gerekiyor. Eski yetkiler daha iyiydi. Köy tüzel kişiliğiyken bir bütçesi vardı. Bütçesine göre hizmet planlaması yapıyordu. Köylere Hizmet Götürme Birliği hizmet veriyordu. BütMaaş arttı ama sosyal güvence yok. Ben çalışıyorum ama diğer arkadaşlar sıkıntıda. Maaşın yarısını prime verdiği zaman elinde kalan para neye yeter. O nedenle sosyal güvence olması şart. Kısaca eski muhtarlık köy tüzel kişiliği varken çok daha iyiydi.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi) beklentileriniz nelerdir?
E.İ: Öncelikle her hafta bir muhtara sayfanızı açıp bizlere yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. En azından bu konuştuklarımızı yetkililer duyacak. Çok sağ olun. Yolunuz açık olsun.
S.D.B: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
E.İ: Muhtarlık binamız atıl durumda, yenilenmesini istiyorum. Muhtarlık, yanında kahve, üzerinde sağlık ocağı ve kurs binasından oluşan bölüm sıva, boya badana gibi bakım istiyor. Bununla ilgili her hangi bir başvuruda bulunmadım. Buradan seslenmek istiyorum. Ama biliyorum ki büyükşehir altyapıyı yapsaydı Menemen Belediyesi bunları yapacaktı. Her şeyde olduğu gibi bu da Büyükşehir´e bağlanıyor. Büyükşehir´in yapacağı hattın uzunluğu toplam bin metre. Bu konu hakkında uğraşım yaklaşık 5 yılı buldu. Oldu olacak diye geçiştirildiğimizi düşünüyorum artık. Ölçüm yaptılar ama duyduğum kadarıyla tüm İzmir mahallelerinde ölçüm yapmışlar. Zamanlama, planlama derken yakın zamanda olmayacak sanırım. Bizim sabrımız kalmadı. Bir an önce yapılsın bizim mahallemiz de diğer mahalleler gibi çiçek gibi olsun istiyoruz.
Köy olarak kalsaydık çok daha iyi olurdu. Vatandaşta bunu benimseyemedi.