S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
D.D: Koyundere Kemal Atatürk Mahalle Muhtarıyım. Asıl mesleğim minibüs şoförlüğü. Menemen dolmuşlarında çalışıyorum.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
D.D: Muhtarlıkta ikinci dönemim. Muhtarlık güzel bir meslek diyebilirim.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
D.D: 3 bin 800 civarında diyebiliriz.
S.D.B: En çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir mahallenizde?
D.D: Hizmetle alakalı. Bazen hizmetler eksik yapılıyor. Alan büyüdü deniyor. Esasen Menemen´de acil çözüm ekipleri yok. Büyükşehir Belediyesi´nin çok güzel çözüm ekipleri var. Büyükşehir´i aradığınızda çözümlemek için uğraşıyorlar ama malum bazı sorunlar için ilçe belediyenin görevi diyorlar. Bizler arada kalıyoruz. Temel sorunlarımız sokaklarımızın çoğunun berbat durumda olması. Altyapı yok. Defalarca İzmir Büyükşehir´e müracaat etmeme rağmen çözülmedi. Bunun yanında Menemen Belediyesinin mahallemize yaptığı çok büyük bir parkta var. Vatandaşlar o konuda çok memnun ama yapmakla bitmemeli bakımı da çok önemli. Sulama işini bu yaz hemen hemen ben yaptım. Ayrıca yaz döneminde Büyükşehir kanalıyla 147 tane ağaç (çam ve söğüt) diktim ve bayağı da gelişti. 260 tane gül de diktim ama maalesef sadece 60 tanesi kaldı diğerlerini kökten söküp götürdüler.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden gelen en yoğun talepler neler?
D.D: En çok vatandaşımız iş konusunda bize başvuruyor. Biz de Menemen Belediyesi İşkur´a yolluyoruz. Vatandaşa o tür yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gençlerimizin çoğu işsiz. Kahveler tıklım tıklım.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
D.D: Var da. Oyuncak gruplarımız hep eski ve kırık dökük. Bir de zeminleri beton. Çok büyük tehlike arz ediyor. Defalarca belediyeye bildirdim ama ilgilenen yok. 6 aydır bir cevap alamadık. 4 tane oyun parkımız var ama kullanılacak gibi değil. Çok mu zor bunları değiştirmek.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
D.D: Kentsel dönüşüm bizim mahallemizde de başladı. Ama müracaat eden vatandaş yok. Şu anda büyük bir ekonomik kriz var. Krizden dolayı herkes günü kurtarma, aş derdine düşmüş. Zaten bizim vatandaşlarımız günü birlik yaşayan vatandaşlarımız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu´dan göç alan bir bölge.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
D.D: Ben Tahir Şahin´i çok eski yıllardan beri tanırım. İlişkilerim de çok üst düzeyde. Tahir Şahin de bildiğiniz gibi eski minibüsçü. O dönemden beri tanıyorum. İnsani olarak gerçekten güzel bir insan. O da ister ki her tarafa çalışma yapsın. Ama alan çok büyüdü ve ekipler yetersiz kalıyor. Menemen´in en büyük eksiği bir muhtarlar masası olmaması. Bu büyük sıkıntı. Bir sorun olduğunda İzmir Büyükşehir Muhtarlar Masasını arayabiliyoruz. Acil çözüm ekibi Menemen´e şart.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden en acil çözüm beklediğiniz sorununuz nedir desek?
D.D: Şu an Menemen Belediyesi Koyundere Gazi Mahallesi ve köylerde çalışma yapıyor. Bize de gelecekler bekliyoruz. Ama yağmur bize nasip bırakır mı iş yapmaya bilmiyorum. En acil çözüm beklediğimiz sorunumuz yollarımız ve çocuk oyun parklarımız.
S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
D.D: Altyapı. Her şeyin başı altyapı ile başlar. Bir de Büyükşehir´den metro durağı istiyoruz. Bildiğiniz gibi Koyundere gittikçe genişliyor ve büyüyor. Yeni konutlar yapıldı metro durağı şart. Asarlık ve Koyundere olarak bu konuda yazışma yaptık. 40 bin imza da toplamıştık. Cevap olarak şu an yapılamayacağını bildiriyorlar. Ama biz bıkmıyoruz. Bunun yanında ocak yolunda İncirlipınar deremiz var. Orada iki vatandaşımızı kaybetmiştik. O derenin ıslağını istiyoruz. Başvurduk bu konuda da büyükşehir ile ilçe belediyesi arasında kaldık. Üzülen biz oluyoruz ve sorunumuza çözüm bulamıyoruz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
D.D: Şimdi bizim mahallemizde çiftçilikte var. Gelin görün kü çiftçilikle geçim sağlamak çok zor. İşsizlik hat safhada.
S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
D.D: Koyundere spor kulübü. Menemen Belediyesinin yaptığı spor sahası ve İzmir Büyükşehir´in yaptığı çok amaçlı spor salonu var.
S.D.B: Sağlık Ocağı var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
D.D: Var ama gelin görün kü hali içler acısı. Her yağmur yağdığında her tarafı akmakta. Bununla ilgili yazışmalar yaptık. Haftanın beş günü aile hekimi geliyor. Acil bir aile hekimine daha ihtiyacımız var. Çünkü mahallemiz her gün daha da büyümekte.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları var mı? Sorun yaşıyor musunuz?
D.D: Benim kendi mahallemde sorun yok ama Koyundere´nin genelinde sorun var. Sadece kendi mahalleme açı olarak bakmıyorum. Çok acil bir liseye ihtiyacımız var. Göç alan bir bölge. Bu arada Erol Tarakçıoğlu Okulumuza bu yaz bakım yapan İzmir Büyükşehir´e de teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu yaz İzmir Valiliği ve İzmir Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde çocuklarımıza ve ailelerimize grup grup uyuşturucudan koruma eğitimi verdik. Çokta güzel geçti. 20´ye yakın çocuğu kurtardık. Tedavi olanlar var. Çok mutlu etti beni bu çalışma.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili herhangi bir sorunu var mı?
D.D: Ulaşımla ilgili en büyük sorun metro sorunumuz. Koyundere ve Asarlık´ın faydalanabileceği ortak bir noktada olmalı. Tezcan Unun arka tarafına yapılabilir. Eshot otobüslerinden bir sorunumuz yok.
S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?
D.D: Alt yapıyı İZSU´dan, yollarımızı da Menemen Belediyesi´nden bekliyoruz. Bir de kaldırımlardan çok büyük sorunlarımız var. Var olan kaldırımı söktüler 1.5 senedir hala kaldırım bekliyoruz. Her yağmurda vatandaşın evini su basıyor. Defalarca yazdım. Yağmur hattı gerekiyor. Çözüm bulamadık.
S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu?
D.D: Aslında hiçbir etkinlik gerçekleşmedi. Bu konuda da çok üzgünüz. Menemen´in çeşitli köylerinde yapıyor belediye bunu. Biz de müracaat ettik. Ama hiçbir etkinlik yapılmadı. Örneğin bizim mahallemizde hayvancılık yapılıyor. Koyundere´nin çok güzel koyunları var. Koyun festivali olabilir.
S.D.B: Yeni muhtarsınız ama bu zamana kadar sizi çok şaşırtan bir taleple karşılaştınız mı?
D.D: Çok değişik şeylerle karşılaştık. Örneğin elektrik faturasını getirip yatıracağım, kocamdan şiddet görüyorum diyenler oldu. Güvendiği için vatandaş her türlü derdini paylaşıyor.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
D.D: Muhtarlık eski muhtarlık değil. Yetkimiz yok. Muhtarlar artık postacı görevi görüyor. Muhtarlıkta her taraf posta evrağı ile dolu. Maaş yeni zamlandı ama bizi takmin edecek kadar değil. Örneğin ben şu anda hiçbir sağlık hizmetinden faydalanamıyorum. Bağ-Kur´a çok yüklü bir borcum var. Aslında muhtar yargılanırken 657´ye göre yargılanıyor ama 657´in hiçbir şeyinden faydalanamıyorsun.
S.D.B: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?
D.D: Geçmişte muhtarların çok büyük yetkileri vardı. Şimdi hiçbir şeyiz. Kimi muhbir, kimi ajan kimi de postacı olarak kullanmaya çalışıyor. Muhtarın doğru dürüst bir vazifesi yok zaten. Şimdi nüfus dairesine gittiğinizde bütün işlerinizi hallediyorsunuz. Sadece en kötü işlemi muhtara bırakıyorlar. Nüfus kayıp ve çalıntıda muhtardan belge istiyorlar.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
D.D: Sorunlarımızı yetkililere iletmede bizlere yardımcı olmanızı bekliyoruz.
Nuri Arsaklı 5 Ocak 2023 Perşembe 23:39
|
Atila özdemir 3 Ocak 2023 Salı 19:14
|
Yusuf Güler 3 Ocak 2023 Salı 19:03
|
Argun yüksel 3 Ocak 2023 Salı 16:34
|
Yaşar özata 3 Ocak 2023 Salı 16:05
|
Nezahat Çağlın 3 Ocak 2023 Salı 13:57
|