MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ailesiz çocuk kalmayıncaya kadar çalışmaya devam
Güncel
27 Şubat 2015 Cuma 09:54

Ailesiz çocuk kalmayıncaya kadar çalışmaya devam

Ailesiz çocuk kalmayıncaya kadar çalışmaya devam

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan`ın, 2012`den itibaren himayesinde gerçekleşen "Gönül Elçileri Projesi" kapsamında, 81 ilden gelen vali eşlerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda verdiği öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" düsturundan hareketle, sosyal devlet ilkesinin gereği olarak, dezavantajlı kesimlerin, özellikle çocukların himaye edilmesine ve şefkatle korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Çocukları muhtemel risklerden korumak için her türlü tedbiri aldıklarını anlatan İslam, özellikle, korunması gereken bütün çocukların iyi şartlar altında yetiştirilmesi için farklı hizmet modelleri geliştirmeye çalıştıklarını bildirdi.

İslam, devlet koruması altında bulunan ve ev tipi kurumlarda bakılan yaklaşık 12 bin 500 çocuğun güçlü devletin sağladığı her türlü imkan ve fırsattan yararlandığını vurguladı.

Yine de çocukların, sağlıklı ve mutlu bireyler olabilmesi için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek ve güven sağlayacak sıcak aile ortamlarına ihtiyaç duyduklarına işaret eden İslam, "Hayat şartları ne kadar iyi olursa olsun çocuk yaradılışı gereği anne babaya ve aile ortamına ihtiyaç duyuyor" diye konuştu.

Bakanlık olarak bu gerçekten hareketle aile odaklı çalışmalara hız verdiklerini, çocukların aile yanında bakımına yönelik değişim ve dönüşüm sürecini etkin şekilde yürütmeye çalıştıklarını bildiren İslam, bu dönüşüm sürecinde yaygınlaştırmayı amaçladıkları ön önemli sistemin koruyucu aile olduğunu belirtti.

 

"3 bin 354 koruyucu aile yanında 4 bin 109 çocuğumuz var"

İslam, bu sistemin yaygınlaştırılmasındaki en önemli paydaşlarının ise gönül elçileri olduğunu dile getirerek, toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalığın gelişmesi, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının artırılması, insan kaynağı ihtiyacının güçlendirilmesi ve gönüllü çalışmalarının yaygınlaştırılması amacıya hazırlanan Gönül Elçileri Projesi`nin ilk tanıtım toplantısının Emine Erdoğan`ın himayesinde 19 Aralık 2012`de yapıldığını hatırlattı.

Emine Erdoğan ile eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve gönül elçilerine teşekkür eden İslam, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında bugüne kadar Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlükleri bünyesinde koruyucu aile hizmeti için toplam 3 bin 336 toplantı yapıldı. 4 bin 425 koruyucu aile başvurusu alındı. 2 bin 188 koruyucu aile yanına 2 bin 739 çocuk yerleştirildi. Sadece 2014 yılında 846 aile yanına yerleştiren çocuk sayısı bin 46. Eskilerle birlikte bugün itibarıyla 3 bin 354 koruyucu aile yanında 4 bin 109 çocuğumuz var."

Proje kapsamında ülke genelinde kamu ve sivil toplum kuruluşları ile üniversitelere yönelik tanıtım seminerleri, halka hitaben bilgilendirme toplantıları, panel ve çalıştaylar düzenlendiğini anlatan İslam, ayrıca Bakanlık tarafından hazırlanan tanıtım filmlerinin gösterildiğini, basılı materyallerin dağıtıldığını, faaliyetlerin medyada yer alması sağlanarak daha geniş kitlelere ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bakan İslam, bu faaliyetlerle koruyucu aile hizmeti kapsamında farkındalık oluşturulduğu gibi Bakanlığın diğer hizmetlerinin de gündeme getirildiğini ve koruyucu aile dışındaki hizmetlere katkı vermek isteyen çok sayıda gönül elçileri oluştuğunu bildirdi.

Bu kapsamda yürütülen diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren İslam, projeyle sağlanan katkının artarak sürdürülebilmesi için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği protokolleri imzalandığını söyledi. İslam, yetimlerin himaye edilmesinin dini boyutuyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarına geçen yıl hız verildiğini, Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle koruyucu aile panellerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bakanlıkça verilen desteklerden birinin de sosyal güvencesi bulunmayan koruyucu ailelerde, eşlerden birinin isteğe bağlı sigorta uygulamasını hayata geçirmek olduğunu vurgulayan İslam, "Ayrıca koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuklar için yaş ve öğrenim durumuna göre aylık 407 ile 730 lira değişen miktarlarda ödemeler yapılıyor. Diğer taraftan çocuklarımızın eğitim, giyim, özel kurs ve servis giderleri de Bakanlığımızca karşılanıyor" dedi.

Bu konuda yaptıkları son çalışmanın, profesyonel koruyucu aile uygulamasına geçiş için altyapı ve mevzuat çalışmasını tamamlamak olduğunu dile getiren İslam, şunları kaydetti:

"Yeniden yapılandırdığımız mevzuatımıza göre, akraba ve yakın çevre koruyucu aile modeli, süreli koruyucu aile modeli, geçici koruyucu aile modeli ve uzmanlaşmış koruyucu aile modeli olmak üzere dört farklı model oluşturduk. Bu modellerle koruyucu ailelerin korunmaya muhtaç çocuğun kendine özel farklı ihtiyaçlarını anlayarak onlarla iletişimlerini daha sağlıklı hale getirmelerini ve çocuğun hizmetten daha iyi şekilde yararlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. İlerleyen süreçte sertifikalı koruyucu aile sistemine geçiş yapmak hedefiyle planlanan koruyucu aile eğitimlerine büyük önem veriyoruz. Koruyucu aile eğitimi çalışmalarına başladık, birçok ilde eğitimler gruplar halinde devam ediyor. Mevcut koruyucu ailelere ve sırada bekleyenlere uygulanan bu eğitimler sonunda ailelerimize eğitim ve katılım sertifikaları veriyoruz."

İslam, bugün itibarıyla kendi ailesi yanında maddi açıdan desteklenen 80 bin 375 çocuğun bulunduğunu, bu çocuklar için ortalama aylık 555 lira desteğin öz ailelerine ödendiğini kaydetti.

Bu çalışmaları ailesiz tek çocuk kalmayıncaya kadar sürdürmeye kararlı olduklarını ifade eden İslam, "Bir sonraki adımımızı yurtdışında aile desteğinden mahrum yaşamak durumunda olan Türk çocukları için yapacağız. Birkaç ay içinde açılışını gerçekleştireceğimiz yurtdışı temsilciliklerimizin ilk işlerinden biri bu konuya eğilmek olacak" ifadelerini kullandı.

Bakıma muhtaç çocuklar için toplumun temel taşlarını oluşturan yardımlaşma, dayanışma, merhamet, hoşgörü, sevgi, şefkat gibi çok önemli haslet ve değerlere güvendiklerini kaydeden İslam, çocukların geleceğini korumak ve koruyucu aile hizmetini daha da ileriye taşımak için halkın gösterdiği duyarlılığa minnettar olduklarını sözlerine ekledi.

 

"Ne kadar kıymetli bir çalışma olduğunu en iyi biz anneler anlamaktayız"

İçişleri Bakanı Efkan Ala`nın eşi Gülseren Ala da sosyal projelerde, vali eşlerinin de en az valiler kadar sorumluluk taşıdığını söyledi.

Ala, vali eşlerine "Bulunduğunuz şehirlerde sorumluluğunuz en az eşleriniz kadar fazla ve en az eşleriniz kadar da değerli olacaktır. Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak sosyal projelerde, toplumsal taleplerin çözümünde aktif rol almalı, bulunduğunuz konumla yönetimin bir parçası olduğunuzu bilmeli ve toplumun her kesimiyle iletişim ve etkileşim içinde olmalısınız" diye seslendi.

Vali eşlerinden, gerektiğinde ev, hasta ve yaşlı ziyaretleri, okul, yurt, yetimhane, sivil toplum kuruluşu ziyaretleri yaparak toplumla gönül köprüsü kurmalarını isteyen Ala, "Bu kapsamda kız çocuklarının okumasına katkıda bulunmak da şiddete maruz kalan kadınların barınmasında ve korunmasında ayrı bir hassasiyet göstereceğinize inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Gönül Elçileri Projesi`nin toplumda ciddi karşılık bulduğunu ifade eden Ala, "Bu projenin ne kadar kıymetli bir çalışma olduğunu en iyi biz anneler anlamaktayız. İşte bu sebepten dolayı bu projede emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ala, vali eşlerinin bu çalışmalara nitelikli katkı vereceğine, sosyal konulara eğilmeleriyle başarılara ivme kazandıracaklarına inandığını kaydetti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi