MENÜ
İzmir 28°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Arabulucu Öğrenci Yetiştirme Projesi Tanıtıldı
Güncel
4 Aralık 2015 Cuma 08:00

Arabulucu Öğrenci Yetiştirme Projesi Tanıtıldı

Menemen Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi´nde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Psikolog Prof. Dr. Abbas Türnüklü "Arabulucu/Barışyapıcı-Lider Öğrenci Yetişiyor Projesi" kapsamında öğretmenler bilgilendirildi.

Arabulucu Öğrenci Yetiştirme Projesi Tanıtıldı

Menemen Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi´nde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Psikolog Prof. Dr. Abbas Türnüklü "Arabulucu/Barışyapıcı-Lider Öğrenci Yetişiyor Projesi" kapsamında öğretmenler bilgilendirildi.

Prof. Dr. Abbas Türnüklü Menemen İlçesinde yürütülecek proje için daha önce yine okula gelerek Menemen ilçesindeki Ortaokul ve Lise İdarecileri ve Rehber Öğretmenlere bilgilendirme semineri vermişti.

Türnüklü´nün yaptığı açıklamasına göre; ARABULUCULUK, bir anlaşmazlığa düşmüş iki ya da daha fazla sayıda öğrencinin, ? ÜÇÜNCÜ bir öğrencinin kolaylaştırıcılığında, bir araya gelip, ? ortak sorunlarını müzakere ederek, ? YAPICI VE BARIŞÇIL bir ÇÖZÜM bulmaya çalışmasıdır.

Lise ve ortaokullardan, sınıf arkadaşlarının görüşleri referans alınarak, belirlenen ?Arabulucu/Barışyapıcı- Lider Öğrencilere?, müzakere ve arabuluculuk becerileri kazandırılacaktır.

Her bir sınıftan 4 kız 4 erkek olmak üzere toplam 8 öğrenci o sınıfın akran arabulucuları olarak akran görüşleri temel alınarak belirlenmektedir.

Sınıfın toplam öğrenci sayısının 1/4´ü ya da 1/3´ü akran arabulucu olarak belirlenmelidir.  3. Sınıfta anlamlı sayıda arabulucu olduğu takdirde, bu öğrenciler o haftanın arabulucuları olmasalar dahi, sınıfta doğal akış içerisinde öğrenciler arasında yaşanacak sorunlar açısından da önleyici ve uzlaştırıcı olacaklardır.

?Arabulucu/Barışyapıcı-Lider Öğrenciler? çatışma ve anlaşmazlık yaşayan arkadaşlarını bir araya getirerek, ? onların kendi sorunlarını YÜZYÜZE müzakere etmelerini kolaylaştırmak amacıyla, arabuluculuk yapmaktadırlar. 

Okullara akran arabuluculuk odaları açılacaktır. Öğrenciler arasındaki anlaşmazlıklar, kavgalar, çatışmalara fiziksel yaralamaya ulaştığında, disiplin kurulları ve yönetmelikleri çerçevesinde müdahale edilecektir. 

Ancak, fiziksel şiddete ulaşmayan anlaşmazlıklar, arabulucu öğrencilerin kolaylaştırıcılığında arabuluculuk odalarında müzakere edilecektir. Bu yolla öğrenci anlaşmazlıkları, yüz yüze müzakere ve diyalog kültürünün yerleştirilebilmesi için birer fırsat ve araç haline getirilecektir. 

Akran Arabulucu Öğrencilerin Arabuluculuktan Elde Ettiği Kazançlar

Özgüven Gelişimi

Özsaygı Gelişimi

Empati

Diyalog Becerisinin Gelişimi

Akran İlişkilerinin Gelişimi

Öfke Yönetim Becerilerinin Gelişimi

Bu projenin uzun, orta ve kısa vadede hedefleri de şöyle sıralanmaktadır:

1) Okullarımızda son yıllarda artan şiddet olaylarına güvenlikçi çözüm yerine önleyici çözüm getiren, çözüm üreten, öğrencilerin müzakere becerilerini geliştiren bir proje. Kısa vadede pilot uygulama yapılacak Menemen Mesleki Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri arasından en az 150 arabulucu öğrenci yine arkadaşları tarafından seçilecektir. 150 öğrenci çözüm dilini konuşacak, şiddet ve küfür iletişim dili olmaktan çıkacaktır.

2) Orta vadede; bu okulda uygulanan proje diğer okullarda da uygulanmaya başlanacak. 4 yıl içinde arabulucu öğrenci sayısı, müzakere becerilerine sahip öğrenci sayısı on binleri bulacaktır.

3)  Uzun vadede; bu okulda ve ilçede uygulanan projenin çıktıları olarak nitelikli işgücü olarak başta Türkiye Sanayisine ve diğer sektörlere çarpan etkisi olarak yansıyacak, diğer il ve ilçelerde de bu projenin uygulanması ile ülkemiz insanları anlaşmazlıkları çözebilme becerisine sahip olan birer eş, baba, anne kısacası iyi bir vatandaş olacaktır.

Gelecekte, İzmir´de 100 bin arabulucu/barışyapıcı-lider öğrenci yetiştirilmesi planlanmakta.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi