Bağışlanan Organ Filizlenen Candır
3-9 Kasım Organ Bağışı ve Nakli Haftası kapsamında İlçe Sağlık Müdürü Semra İper vatandaşları organ bağışına davet etti.
Kamuoyunu bilgilendirmek adına konu hakkında açıklamada bulunan İper:
?Organ Bağışı Nedir?
Bir kişinin, tıbben yaşantı sona erdikten sonra doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına, kendi iredasi ile izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.
Organ Nakli Nedir?
Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, hayatta olan ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alman sağlıklı organın nakledilmesidir.
Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?
18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.
Hangi Organ ve Dokuların Nakli Yapılmaktadır?
Ülkemizde nakil yapılan organlar; Böbrek. Kalp. Karaciğer. Akciğer. Pankreas, Deri. İncebağırsak
Ülkemizde nakil yapılan dokular; Kemik, Kemik İliği, Kornea, Kalp Kapağı, Bağışlanan Kalp. Akciğer. Karaciğer, Böbrek gibi organlar nakledilen kişinin hayatını kurtarır.
Her Ölümden Sonra Organ Nakli Yapılabilir mi?
Kişi hayatta iken organ bağışında bulunmuş olsa dahi her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Evde ya da yolda vefat eden kişinin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben (beyin) ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir.
Kişi Ölmeden Organ Nakli Kararı Alınabilir mi?
Hastane yoğun bakım ortamında hekimlerinden oluşan bir heyet tarafından beyin ölümü karan verilmeden organ nakli asla yapılamaz.
Beyin Ölümü Nedir?
Beyin ölümü, beyin işlevlerinin geri dönüşümsüz olarak sonlanmasıdır. Beyin ölümü tıbben ve hukuken ölüm halidir.
Beyin Ölümü İle Bitkisel Hayat Arasındaki Fark Nedir?
Beyin ölümü ile bitkisel hayal kavramları birbirinden farklıdır. En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumu devam eder. Bitkisel hayat tanısı alan hastalar tıbbi destek ile yaşamına yıllarca devam edebilir ve bazı durumlarda iyileşerek nonnale dönebilirler. Beyin ölümünde ise hastaya ne kadar tıbbi destek sağlanırsa sağlansın geri dönüş mümkün değildir.
İleri Yaş veya Kronik Hastalığın Olması Organ Bağışına Engel midir?
Yaşam ileri olması, kronik bir hastalığı olması, alkol veya sigara kullanımı vb. nedenler organ bağışında bulunmaya engel değildir.
Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?
Organ nakli yapılacak hastalar öncelikle kan ve doku gruplarına göre, daha sonra tıbbi adliye durumlarına göre belirlenmektedir. Organ nakli yapılırken cins, ırk. din, zengin - fakir ayırımı kesinlikle yapılmaz.
Nereye - Nasıl Organ Bağışı Yapılabilir?
İl Sağlık Müdürlüğü - İ!çe Sağlık Müdürlükleri - Hastaneler - Toplum Sağlığı Merkezleri - Aile Sağlığı Merkezleri
Organ bağışı yapmak isteyen kişiler yukarıda belirtilen yerlerden herhangi birine başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalar ve ?Organ ve Doku Bağış Kartı? na sahip olurlar. Organ bağışı kartım alan kişi, bu durumdan ailesini haberdar etmelidir. Kişi organ bağışından vazgeçmek isterse kayıtlı bulunduğu merkeze bu durumu bildirmelidir.
Organ Bağışı Dini İnançlara Aykırı mıdır?
Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır? şeklinde bilgi verirken ?Organ bağışı için İlçe Sağlık Müdürlüğüne (yeni hükümet konağı 1. kat) gelmeniz yeterli olacaktır? dedi.
Öte yandan bu hafta kapsamında 4 Kasım cuma yani bu akşam İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi (Anadolu Salonu)´nde Zeki Müren konserinin saat 20.30´da başlayacağını duyurdu.
Haber: S.Derya BOSUT