Türkiye´de ilk otizm merkezi Menemen´e bağlı Emiralem´de kuruldu. 1987 yılında İzmir´de kurulan ?İNSAN DOST İHSAN VAKFI? Kurucu Başkanlığını yapan hayırsever Sabahat Akşiray, İzmir´deki vatandaşlar Otizm için çare ararken Vakıf olarak bu projeye el attı. İzmir bölgesinde yer arayışına gidildi.
Menemen´de 1970-2015 yılları arasında Ulusal ve Yerel Gazetelerde muhabir olarak görev yaptığım sıralarda anılan vakfın çalışmalarını gazetelerden yakından takip ediyordum.
Vakfın faaliyetleri hakkında bilgi edindim. İzmir´de kurulan İnsan Dost ihsan Vakfı´nın kamu yararına hizmet etmesi için, dönemin İzmir Valisi Kutlu Aktaş´la yapılan görüşmeler sonucunda ve valinin girişimleriyle ?Otistik Çocuklara Eğitsel Tedavi ve Rehabilitasyon? sağlanması amacıyla tesisin yapılması gündeme gelmişti.
Maliye hazinesine ait Menemen ? Emiralem beldesi Kırmahalle mevkiinde uygun görülen 34 dönüm hazineden satın alınarak, İnsan Dost İhsan Vakfına verildi. Vakıf tarafından toplanacak bağışlar ve Sağlık Bakanlığı´nın da katkılarıyla yapılacak Merkez için merhum vakıf kurucusu Sabahat Akşıray´ın da katılımıyla, Menemen´de ilk otizm merkezinin tamamlanması için 3 yıl anılan yerde Bahar Şenliği adı altında hayırseverlerden gelen bağışlarla tamamlanma safhasında Eğitim Merkezinde ziyaretinde Vakfın ilkesi şöyle dile getirildi:
İnsan Dost İhsan Vakfı, 1987 yılında İzmir´de kurulmuştur.
İlkesi: Çağdaş, Laik, Atatürkçü çizgide olmak, tüm insanlık değerlerini gelişmiş bir duygu ve düşünce sistemi içinde benimsemek, yaşama uygulamak.
İnsanlığın gerçeğini bilmek ve bundan doğan onurluluğu taşıyan bir kuşak oluşturmaktır.
Sayın Sabahat Akşiray İDİV´in Kurucu Başkanı olarak okulumuzun kurulmasını gerçekleştirmiştir.
Tesisin yapımı, Sosyal Yardımlaşma Vakfı ? İzmir Valiliği ve İl Özel İdaresi´nin katkılarıyla tamamlanarak 1994 yılında temeli atıldı. Dönemin Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ve dönemin Devlet Bakanı Ali Şevki Erek tarafından, merkezin yapımına öncülük eden ve Kurucu Başkan Sabahat Akşiray hanımefendiyi ölümsüzleştirmek üzere Eğitim Merkezine adı verildi. 25 Nisan 2017´de hakkın rahmetine kavuşan Sabahat Akşiray, İzmir ili ve çevre ilçelerdeki vatandaşlar otizm için çare ararken çıktığı bu yolda kurduğu Eğitim Merkezi ile otistik çocuklara ve ailelerine umut oldu. 30 Yılda bin 200 çocuğu hayata bağladı ve Türkiye´ye otizm hastalığının ne olduğu öğreten isim oldu.
2001 yılından beri Eğitim Merkezi Müdürlüğünü sürdüren Sadettin Akçi, ?Merkezimiz otistik çocukların biyolojik, psikolojik ve her türlü sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilecek fiziksel şartlara sahip olması, çok kısa zamanda dünyanın deneyimlerine başvurduğu uygulamalarıyla ülkemize ve diğer ülkelere otizm konusunda referans gösterilen bir başarı sağlamıştır. Türkiye´de ilk sayılı eğitim merkezi, Avrupa´da 1´inci ve dünyada 3´üncü olarak bugünkü duruma getirilmesinde çok emeği geçen Eğitim Merkezimizin Kurucusu merhum Sabahat Akşiray başta olmak üzere ve vakıf üyelerine teşekkürü bir borç bilirim? dedi.
Öte yandan adı OÇEM´de efsaneleşen Akşiray vasiyeti gereği Emiralem Kırmahalle´deki Mezarlıkta toprağa verildi. Merhuma Allah´tan rahmet Mekanı Cennet olsun?
RESİM ALTLARI
Foto 1: Eğitim Merkezi´nin yükseliş sürecine girmesinde katkı sağlayan Kurucu Başkan merhum Sabahat Akşiray ? Otizm ile yaşamak mutluluğa engel değildir. Eğitim her engeli aşar?
Foto 2: Dönemin Menemen Kaymakamı OÇEM ziyaretinde: Otizm eksiklik değil farklılıktır.
Foto 3: Eğitim Merkezi Kurucu Başkanı Sabahat Akşiray ve Eğitim Merkezi Müdürü Saadettin Akçi otistik çocukları hayata bağlayanlar?
Foto 4: Löher Asansörleri sahibi hayırsever Ali Aktaş´a OÇEM´e yaptığı katkılara teşekkür Yıl: 2012
Foto6: OÇEM´de 2015 yılında atla terapi merkezi açıldı.