Kuş Cenneti´nden son 15 yılın tatlı su miktarının en çok olduğu mayıs ayını yaşadıklarını belirten Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, ?İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanlığı ile yapılan koordineli çalışmalar sonucu Gediz Deltasındaki birinci derece arkeolojik ve doğal sit ile yaban hayatını koruma sahaları ve özellikle su kuşları yaşama ortamını koruma altına alan uluslararası RAMSAR Sözleşmesinde belirtilen alanı kapsayan bölgedeki İzmir Kuş Cenneti 20 bin hektarlık alanda son 15 yılın en sulak Mayıs ayı dönemini yaşıyor. Doğa fotoğrafçıları ve gözlemcilerinin yoğun ilgi gösterdiği 280 kuş türünü barındıran İzmir Kuş Cennetine Menemen Sol Sahil Sulama Birliği ve DSİ tarafından ortaklaşa tatlı su takviyesi yapılarak İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Başkanlığınca doğal yaşam döngüsünün devam etmesi sağlanıyor? şeklinde ifade etti.
?Kuş Cennetinin tatlı su ihtiyacını karşılıyoruz?
Önal sözlerini şöyle sürdürdü, ?Tarımsal sulamanın yanında sorumluluk sahamız içerisinde yer alan Kuş Cennetine de tatlı suyu temin ediyoruz. Bu çalışmalar esnasında bize desteğini esirgemeyen Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Başkanlığınca bu koordinasyonlar sağlanmaktadır?
?Her geçen gün kuş sayıları artmakta?
Yılda 10 bin dönüm alana tatlı su verdiklerine dikkat çeken Önal, ?Geçmiş yıllardaki eksiklerimizi gidererek 2017 mayısında alanda tatlı su ile doluluk oranının en yükseğini yaşamaktayız. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen flamingo adası sayesinde Kuş Cennetine büyük göç olmaktadır. Her geçen gün kuş sayıları artmaktadır? tespitinde bulundu.
?Kuşların mutluluğu için protokol yenilenmeli?
15 yıldır bu alana hizmet verdiklerini söyleyen Önal, ?2002 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği(İZKUŞ) ile Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü arasında Gediz Deltası Yönetim Planı çerçevesinde alan yönetimi işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol ile iki kurum kendi aralarında görev dağılımı yaparak 15 yıldır alanı yönetmektedirler. Ancak iki kurum arasındaki protokolün 2017 yılında 4 aydır imzalanmaması tedirginlik yaratmaktadır. Bu güne kadar bu alana hizmet veren kurum ve kuruluşlar, o bölgedeki belediyeler yanı sıra doğa gönüllüsü sivil toplum örgütlerinden gerekli çalışmanın yapılarak protokolün bir an önce yenilenmesini talep ediyoruz? dedi.
Haber: Gökay ÖZALP