MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir´den süt bekliyoruz
Güncel
5 Ekim 2015 Pazartesi 08:00

Büyükşehir´den süt bekliyoruz

Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Zafer Mahalle Muhtarı Ergun Özer´i Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.

 

 S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

E.Ö: 1951 Menemen doğumluyum. Yaklaşık 55 yıldır yorgancılık mesleğiyle uğraşıyorum.

 

S.D.B: Hangi mahallemizde muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Kaç dönemdir? Bu işi seviyor musunuz?

E.Ö: Zafer Mahallesi´nde 5 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Muhtarlık nasıl başladı derseniz. 94 yılıydı. Mustafa Talay Abimiz muhtarımızdı ve dostane bir samimiyetimiz vardı. İlerleyen yaşı nedeniyle bu görevi götüremeyeceğini belirterek bana teklif etti. 4 aday arasından sağ olsun Zafer Mahallesi halkı bizi tercih etti. O günden bu güne 22 yıldır kesintisiz bu işi götürüyoruz. Şimdiye kadar hakikaten bu işi severek yaptım.

 

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

E.Ö: Yaklaşık 2 bine yakın.

 

S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

E.Ö: Bilindiği gibi mahallemizin ekonomik düzeyi düşük. Mahallemizin en varlıklı kesimi SSK emeklisi. Genelde işçi kesimi, günlük gelir ile yaşayan insanlar. Mahallemizin konumu bu. Bu sebeple bizde en fazla yardım konusu olur. Bunu da mahalleme hakim olmam sebebiyle elimden geldiği kadarıyla mahallemdeki insanlara yardımcı olmaya çalışırım. Sağ olsun eş, dost ramazan, kurban bayramlarında fitre, zekat verirler. Onları elimden geldiği kadarıyla çok itinalı bir şekilde adil dağıtmaya çalışırım. Bunda da başarılı olduğuma inanıyorum. 7-8 tane kız öğrenciye üniversite konusunda yardımcı oldum. Bir tanesi iki yıllık, geri kalan dört yıllık. Bunlar da güzel şeyler. Bunun yanında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında 10 yıldır mütevelli heyetindeyim. Orada da ihtiyaç sahibi çok insanımıza yardımcı olmaya çalıştık. Temel sorun geçim diyebiliriz.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?

E.Ö: En yoğun gelen talep iş konusu bizde. Elimizde fazla bir şey yok aslında. Ama Tahir Başkan bizim mahalleden de çok sayıda işçi aldı. Kendisine teşekkür ediyoruz. Her zaman şunu söylüyorum. Esnaflıktan geldiğim için halka yakın bir insanım. Mesela çok zaman mahalle halkımla bazı şeyleri paylaşırım. Gençlere gelecek günlerine dair nasihat ederim.

 

S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?

E.Ö: Şu an yeni yaptırdım. Bayram abinin kahvesinin altındaki parka Menemen Belediyesi tarafından çocuk oyun grubu, spor aletleri konuldu. Bizim mahallemizde alan olarak çok müsait yerimiz yok. Ama bir müsait yerimizi bulduk. Yaklaşık 1.5 ay oluyor açılalı. Daha önce Belediye Başkanımız mahallemizde iftar yemeği verirken talep etmiştim. Şu an çocuklar oynuyor ve bayanlar spor yapıyor. Güzel bir çalışma oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

 

S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

E.Ö: Bir muhtar olarak mahalleme kentsel dönüşümün gelmesini istiyorum. Fakat bizim mahallemiz yanlış hatırlamıyorsam 12 Ekim 2013 tarihinde risk alanı ilan edildi. Merkezde de bazı yerler dahil. Risk alanı ilan edilen bir yerde de kentsel dönüşüm olacağını zannetmiyorum. İlk önce bunun kalkması lazım. Bu bizi aşıyor. Kentsel dönüşüm konusunda bir diğer düşüncem bazı  vatandaşların canı yanar diye de üzülüyorum. Hassas konu bu. Mahallemde 18-20 m2 bile evler var. Bunların da mağdur edilmemesi lazım. Önemli olan bu bence. Her şeyden önce riskli alanın kalkması lazım ki müteahhit girsin.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

E.Ö: Başkan´la benim özel bir iletişimim vardır. Kendisini severim. Onun da beni sevdiğine inanıyorum. Bazı ufak tefek pürüzler de çıkabiliyor. O zamanlar da esprili bir dille sorunları çözmeye çalışıyoruz.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

E.Ö: Mahallemiz eski yerleşim olduğu için bazı konularda sıkıntı çekiyoruz. Mesela çöp konusunda sıkıntı çekiyoruz. Onda da şöyle oluyor. Vatandaş benden çöp konteynırı istiyor. Koydururuz ama bazı sokaklara araba girmiyor. Nasıl alacak çöpü belediye aracı? Sıkıntılarımız buradan kaynaklanıyor. Bir diğer sıkıntı da eski yerleşim olduğu için çok insan mahalleyi terk etti. Kiraya da vermedi. Kerpiç ev bakım olmadığı için yıkılıyor.  O zaman tinerci yuvası oluyor. Alt yapı sorunları da bazı zamanlar aksıyor. Genelde işimizi görüyorlar.

 

S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?

E.Ö: Büyükşehir´den süt beklentimiz var. 0-5 yaş arasındaki çocuklar için Büyükşehir´in dağıttığı süt Asarlık´a kadar geldi. Bizim mahallerimizde yok. Önce Çiğli´ye kadar gelmişti. Sonra yapılan çalışmalarda Ulukent, Koyundere, Asarlık´a da geldi. Büyükşehir´den beklentimiz bu. Büyükşehir gelecek diyor. Fakat bayağı da oldu. Buradan bir kez daha hatırlatmak isterim. Menemen merkez mahalleler de süt bekliyor.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

E.Ö: Mahalle sakinlerinin geçim kaynağı, bayanlar tarla işine ve ev işlerine gider. Erkekler de hamallık yapar. En üst düzey SSK emeklisidir. O da asgari ücretten emekli.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu dernekler ve spor kulübü var mı? 

E.Ö: Dernek ve spor kulübümüz yok. Ama 1972 yılında kurduğumuz Zaferspor 90´lı yıllara kadar faaliyetteydi. Ekonomik sebeplerden dolayı yaşatamadık. 4-5 yıl önce düzenlenen turnuvaya yine de Zaferspor olarak katıldık. Yaşamasa da canlandırmaya çalıştık. Aslında spor kulübü olması gerekir. Ama her şey ekonomiye dayanıyor.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?

E.Ö: Sağlık ocağımız yok. Girişimde bulundum ama 2 binin üzerinde nüfus istiyor. Merkeze yakın olduğu için de açılmadı. Merkez sağlık ocağındaki doktorumuz Handan Hanım´dan  Zafer Mahalle halkı olarak gerçekten memnunuz.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?

E.Ö: Eğitim kurumumuz yok. Olmaması sorun yaratıyor. Okuma-yazma oranımız düşük.

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?

E.Ö: Mahalle merkeze çok yakın olduğu için ulaşım konusunda bir sıkıntımız yok. Bir ara denedik onu. Bizim mahalleye belediye otobüsü de çalıştı. Tutmadı. Bazı kişiler gelsin diyor ama yeterli talebi görmedi.

 

S.D.B: Mahallenizin alt yapı üst yapı talebi var mı?

E.Ö: Mahallemizde yaklaşık yüzde 70-80 alt yapı oldu. Bazı sokaklarımız var hala eski sistem. Herhalde onlar da olur diye düşünüyorum. Büyük bir çoğunluğu yapıldı.

 

S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?

E.Ö: Mahallemizde sosyal etkinlik yapılmıyor. Sosyal etkinlik yapılması için bazı alanlar oluşturulmalı. O da bizde yok.

 

S.D.B: Mahalle sakinleriniz sizlere daha çok ne tür taleplerle geliyorlar. Bu talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?

E.Ö: En çok iş talebiyle bana geliyorlar. Bizim bazen insanlarımız da kolaya kaçıyor. Herkes belediye işi istiyor. Bu kolaycılık. Bazı çocuklar var mahallemde özel işe girdi kimi kaynakçı oldu, kimi yurtdışında çalışıyor. Sanat edindiler. Herkes belediyede çalışacak diye bir şey yok. Bunu belediye de taşıyamaz zaten. İş taleplerini karşılamada biraz da çevremizi kullanıyoruz. Açıkçası bu konu biraz da insanın kendisinde bitiyor.

 

S.D.B: Bugüne kadar sizin şaşırtan unutamadığınız bir taleple karşılaştınız mı?

E.Ö: Bir çocuk geldi işe girecek. Nüfus sureti istedi. Fotoğraf lazım. Bir yerde noter anlamına geliyoruz. Fotoğraf çekilecek parası yok. İnan cebimden çıkarıp para verdim. İşi görülsün diye. Çalışmaya başlayınca aylığını almış ve geldi. Fotoğraf parasını getirmiş. Bu olayı unutamam. Ben de mutlu oldum. Buna benzer örnekler bizim mahallemizde çok.

 

S.D.B: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler var mı?

E.Ö: Birkaç tane var. Mesela kalaycılık gibi. Biz de yorgancıyız. Ama maalesef çok azaldı.

 

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?

E.Ö: Biraz demagoji olacak belki ama ben bu muhtarlığı para için yapmadım. 25 yıla yakın muhtarlık yapıyorum daha dükkanıma muhtarlık ücreti için levha asmadım. Asmam da. Cebinde parası yok ki neyi isteyeceksin. Eskiden muhtarın yetkisi daha fazlaydı. Konum farklıydı. Eski muhtarlığa göre şimdi daha ilerdeyiz. Şimdiki muhtarlık daha iyi. Geçmişte daha çok yük vardı. 3-4 yıl öncesi çok sıkıntı yaşıyorduk. Şimdi daha rahatız.

 

S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?

E.Ö: Sizin yaptığınız gazeteciliği beğeniyorum. Menemen içinde bazı mahallerde aksayan hizmetleri dile getirmenizi istiyorum. Hepsinden haberdar olmanıza imkan yok.  Bunun için de işbirliği içinde çalışmalıyız. Basının gücü yadsınamaz.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi