MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ÇAN´I SORARLAR
Güncel
22 Eylül 2017 Cuma 08:01

ÇAN´I SORARLAR

Menemen´in tarihi mirası olan Çan, şu anda ilçenin tarihi ve ünlü mekanlarından olan Menemen Belediyesi Tepe Sosyal Tesisleri´nde güvenlik altında bulunuyor.

Menemen´in tarihi mirası olan Çan, şu anda ilçenin tarihi ve ünlü mekanlarından olan Menemen Belediyesi Tepe Sosyal Tesisleri´nde güvenlik altında bulunuyor.

Tepe Sosyal Tesisleri´nde yapılan etkinliklere katıldığımda ilçeden ve il dışından etkinliklere katılan vatandaşların ?Bu Çan burada ne işe yarıyor?? sorusu ile her zaman karşılaşırım. Kısaca izahtan sonra, soranlar tatmin olmayarak ?Ali bey, Ali dede ve Ali amca bize bu konuyu Menemen´in Sesi Gazetesinde geniş olarak yazarsan, gazetenin takipçileri olarak biz de okur ve bilgileniriz? sözleri üzerine işe koyuldum ve 50 yıl öncesi Menemen´de yaşamış yaşlılardan edindiğim bilgilere göre,

ÇAN´IN HİKAYESİ 

Yüz yıllar öncesi Menemen Medeniyetler beşiği olarak ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde İzmir ve Menemen´i birbirine bağlayan ilçemiz oldukça kozmopolit bir nüfusa sahipmiş. Rum, Ermeni, Yahudi ve Türk kültürünü harmanlayan ilçenin eski yerleşim yeri olan Mermerli Mahallesi´nde, ilçede yaşayan Rumlar anılan yerleşim alanında bir kilise inşa ederler. Ayine katılan ve kilisede bir eksiklik olduğunu fark eden Rumların, kilisede kullanılmak üzere ÇAN isteğini o dönemin Alman hükümeti yerinde bulmuş. Çan´ın üzerindeki yazıya göre, Gegossen Vom Bachumer Verein Für Bergbau Gusstahlf Br. Katlon Bochum Fabrikasında 1863 yılında 3 tonluk çan ve 20 kilo ağırlığında topuzu imal edilip İzmir-Menemen´deki Rum Kilisesine gönderilerek armağan edilen çan bu kilisede uzun yıllar kullanılmış. Menemen´de yaşayan Rumların ilçeyi terk etmesinin ardından 1928 yılında zamanın belediyesi tarafından Rum Kilisesi´nin yıkılmasıyla Çan açıkta kalmış. Menemen´de görev yapan İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı´nın ortak kararı ile, 3 ton ağırlığındaki Çan 30 manda ve 20 öküzün çektiği kızaklarla Yıldız Tepe´ye nakledilmiş. Bu Çan, 1939-1944 yıllarından çıkan Alman Harbinde ( 2. Dünya Savaşı) karatma için ve ses verme özelliği ile alarm olarak kullanılıyormuş.

ÇAN NİHAYET GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Bundan 40 yıl önce Menemen´de Belediye Başkanı görevini sürdüren merhum İlhami Gürsoy döneminde, tarihi çan ulusal gazetelerde haber olunca, Alman heyetinden bir grup Gürsoy´u makamında ziyaret ederek Çan´ın değeri nedeniyle 6 adet MAN marka toplu taşıma otobüsü, Karşıyaka-Menemen arasında yolcu-öğrenci taşımacılığı ve bir makam aracı önerisinde bulunarak çan değerinde bir başka öneriniz var mı demişler. Başkan Gürsoy, teklifi kabul etmeyerek, ?Çan ilçenin tarihi mirasıdır? sözleri ile heyete teşekkür ettiği söylenmektedir.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Tepe Sosyal Tesisleri´nde yeni yapılanmadan sonra ilçenin tarihi ve ünlü mekanları arasında yer alan Belediye Tepe Sosyal Tesislerinde ilçenin tarihi asırlık çanı o günden bu yana adeta gözü gibi koruyor. Çan Sosyal Tesislerin bahçesinde sergileniyor. Tesislere gelen ziyaretçilerin de oldukça ilgisini çekiyor.

Resim altları:

 Foto1: Geçmiş dönemin Menemen Belediye Başkanı merhum İlhami Gürsoy 

Foto2: Menemen´in simgesi Tarihi Çan

Foto3: Belgesi üzerinde yazılı tarihi çan

Foto4: Menemen Belediyesi Tepe Sosyal Tesislerinde, Belediye Personeli tarihi eseri gözü gibi koruyor. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi