MENÜ
İzmir 16°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CEVAT YILDIRIM GÜZELHİSAR´LA ANADOLU VE EGE TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Kültür-Sanat
12 Ağustos 2016 Cuma 08:00

CEVAT YILDIRIM GÜZELHİSAR´LA ANADOLU VE EGE TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Yaşamını İzmir´in Foça İlçesi´nde sürdüren emekli öğretmen-yerel tarih araştırmacısı-yazar Cevat Yıldırım´ın ilk baskısı 2001 yılında yapılan ?Güzelhisar? kitabının genişletilmiş ve güncellenmiş ikinci baskısı yayınlan

CEVAT YILDIRIM GÜZELHİSAR´LA ANADOLU VE EGE TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

 

Yaşamını İzmir´in Foça İlçesi´nde sürdüren emekli öğretmen-yerel tarih araştırmacısı-yazar Cevat Yıldırım´ın ilk baskısı 2001 yılında yapılan ?Güzelhisar? kitabının genişletilmiş ve güncellenmiş ikinci baskısı yayınlandı. Aliağa Belediyesi desteğiyle ?Aliağa Kent Kitaplığı? dizisinden çıkan kitap Aliağa çevresi ile birlikte  Anadolu ve genelde kuzey Ege´nin yanısıra Bergama, Foça, Menemen, Manisa ve İzmir´in tarih ve folklorünü fotoğraf ve Osmanlıca belge ve yöredeki eserlerden çözümlemelerle gözler önüne seriyor.     

 

Güzelhisar doğumlu yazar Cevat Yıldırım, 35 yıllık araştırma, inceleme ve gözlemlerini, bölge hakkında ulusal ve uluslar arası yazılı kaynakları, İzmir ve Manisa İl Yıllıklarını,  hayatta olan yaşlı kişilerden bizzat dinlediklerini harmanlayarak kitabını oluşturdu. Tarih öncesinden Cumhuriyete kadar kurulan tüm devletler içinde toplumsal yaşam, ekonomi ve yöre folklörüyle önemli bir yer edinen ve günümüzde İzmir´e bağlı Aliağa İlçesi´nin mahallesi konumundaki Güzelhisar´ı 33 bölüm ve 410 sayfalık kitabında ayrıntılı olarak anlattı.Coğrafik özellikleri, adının nereden geldiği, tarih çağları boyunca gelişimi, Balaban Paşa, Köprülüler, Sokullu Mehmet Paşa, Ayanlar dönemleri, Veba salgını, Kurtuluş Savaşı ve donanmanın beslenmesi için buğday üretmesiyle tanınmasının yanısıra tımar yapısı, iklimi, çevre il, ilçe, köy ve yerleşim birimleriyle ilişkiler, fiziki çevrede ve düşünsel yapıda gelişimlerede kitabında yer verdi.  

 

Güzelhisarla birlikte Kuzey Ege ve bağlantılı olarak Anadolu´yu da anlatmaya çalıştığını belirten Cevat Yıldırım, Evliya Çelebi´nin yaz aylarındaki sert rüzgarları nedeniyle ?havası o kadar latif değildir? diyerek tanımladığı Güzelhisar´ın bu günde gezgin ve araştırmacıların programlarında mutlak olması gereken bir yer olduğuna dikkat çekti. Yıldırım; ?Eserimi çevre tarihi için minik bir adım olarak görüyorum. Kitabın içindekilerden hareketle yeni araştırmalar yapılacağına ve görmek isteyenler içinde özel bir yer olduğunu inanıyorum.  Bölge için ilgilenenlere özgün bilgiler verebildiysem kendimi büyük sevinçlere ulaşmış sayacağım.? Dedi.

 

Aliağa Belediye Başkanı MHP´li Serkan Acar´da ikinci baskıya yazdığı önsöze Atatürk´ün ?Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir? özdeyişini hatırlatarak başladı. Acar; ?Aliağa ve çevresi ticaret yolları üzerinde, tarihi ve geçmişi zenginliklerle dolu bir kenttir. Güzelhisar´da doğup büyüyen yerel tarih araştırmacısı Cevat Yıldırım, adeta bir ?Kültür Hamalı? gibi yaşamı boyunca biriktirdiği notları kitaplaştırarak çok büyük bir hizmette bulunmuştur. Adeta iğne ile kuyu kazarak bu bilgileri derleyen Yıldırım´a emekleri için teşekkür ediyorum? dedi.

 

İkinci kez ve 5 bin adet basılan kaynak eser niteliğindeki Güzelhisar kitabı Aliağa Belediyesi Kent Kitaplığı ve Foça Günce Kitap Kırtasiye (Tel: 0 232 812 70 51)´den temin edilebilir.

 

Seyfi GÜL 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi