İstanbul CNR EXPO Yeşilköy`de 27 Şubat`ta açılan ve 8 Mart`a kadar ziyaret edilebilecek CNR Kitap Fuarı, CNR Holding tarafından Basın Yayın Birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenleniyor.
Anadolu Ajansı`nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu fuara katılan yayınevleri, bu etkinliğin uzun yıllar sürmesini istediklerini, bu yönde umutlu olduklarını ifade etti.
Profil Kitap Satış Sorumlusu Osman Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CNR Kitap Fuarı`nın ikincisinin düzenlenmesinin önemine işaret etti.
Bunun, TÜYAP Kitap Fuarı`na rakip olmadığını ifade eden Küçük, etkinliğin merkezi yerde olmasının okuyuculara önemli bir avantaj sağladığını kaydetti.
Etkinliğin, geçen yıla göre çok daha başarılı geçtiğini, fuara bu yıl daha fazla yayınevinin katılarak desteklemesinin önemli olduğunu dile getiren Küçük, "CNR Kitap Fuarı, desteklenirse, yayıncılarımız gelirse daha başarılı olacaktır diye ümit ediyorum. Bunu, çocuk olarak düşünürsek, henüz emekledi, birkaç sene sonra yürüme aşamasına gelecek, oturacak olan bir fuar. Biz CNR Kitap Fuarı`nın geleceğinden umutluyuz" dedi.
"Destek artarsa bu fuardan umutluyuz"
İtaki Yayınevi Sorumlusu Gökhan Aytar da başlı başına zor bir iş olan fuarın, en başından sonuna kadar ciddi bir çaba gerektirdiğini belirterek, etkinliğe ikinci yılında gösterilen ilginin iyi olduğunu, ilerleyen zamanlarda daha çok yol katedileceğini vurguladı.
Aytar, "Fuardan memnunuz ve geleceğinden de oldukça umutluyuz" diye konuştu.
Kırmızı Kitap Yayınevi Satış Koordinatörü Alp Özalp da fuarın beklentilerini karşılamadığını ancak bir önceki yıla göre hem ziyaretçi sayısında hem de satış anlamında bir artışın gözlendiğini aktardı.
Buna karşın istedikleri hedefe henüz ulaşamadıklarını anlatan Özalp, "Yavaş yavaş insanların alışacağını düşünüyorum. Çünkü yaklaşık 30 yıldır bu ülkede, kasım ayının ikinci haftası ya da yakın tarihlerde fuar düzenleniyor. Dolayısıyla burası ulaşım anlamında daha avantajlı görünüyor. Destek artarsa bu fuardan umutluyuz" ifadelerini kullandı.
Alp Özalp, İstanbul`da bu çapta iki büyük fuarın yeterli olduğunu, yayınevlerinin bu fuarlar için büyük emek harcadığını vurgulayarak, "Anadolu Yakası`nda bir fuar olabilir. Ama o da yapıldığı zaman bu kadar emek boşa gider mi, ne olur, onu düşünmek lazım" değerlendirmesinde bulundu.
"Anadolu Yakası`nda da böyle bir fuarın olmasını istiyoruz"
Timaş Yayınları Fuar Sorumlusu Mustafa Karakoç da bir fuarın tam anlamıyla oturması için 5 yıl gerektiğini belirterek, yeni başlayan etkinlikte eksiklikler olduğunu söyledi.
Bu eksikliklerin ancak 5 yıl içerisinde tamamlanabileceğini dile getiren Karakoç, yayınevi olarak fuarın devamlı olmasını istediklerini ve desteklediklerini bildirdi.
Karakoç, şöyle konuştu:
"İstanbul, potansiyeli olan çok büyük bir yer. Bir veya iki fuarla bitecek gibi değil. Anadolu Yakası`nda da böyle bir fuarın olmasını talep ediyoruz. Geçen yıla göre tanıtımlar daha iyi yapıldı. Gelen ziyaretçi sayısı fazla. Özellikle hafta sonunda gayet iyiydi. Geçen yıl gelmeyen yayınevleri olduğu gibi uzun vadeli ya da orta vadeli düşünen yayınevleri de var. 5 yıl sonra bu etkinlik ayakları yere basan bir fuar olacak. Öğrencilerin ilgi göstermesi, okulların organize olması çok güzel ve önemli. CNR`ın avantajları fazla. İstanbul`un göbeğinde ve ulaşım sıkıntısı yok."
Doğan Kitap İstanbul Bölge Satış Sorumlusu Hakan Konakçı da Türkiye`de kitap fuarcılığı anlamında büyük bir gelişim ve atılımın başladığını söyledi.
Bu ay içinde Bursa fuarının, arkasından da İzmir fuarının başlayacağını bildiren Konakçı, "Diyarbakır, Malatya, Samsun`da kitap fuarları açılmaya başlandı. Bu ilk zamanlarda sadece İstanbul, İzmir ve Bursa ile sınırlıydı. Şimdi artış gösterdi, bu memnunluk verici. Bir toplumun gelişebilmesi için her türlü yayını okuması lazım" şeklinde konuştu.