Türkiye`de üretilen çam balının fiziksel, kimyasal ve mineral madde profilinin belirlenmesi için amacıyla başlatılan projenin değerlendirme toplantısı Menemen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde (ETAE) gerçekleştirildi.
Türkiye`de üretilen çam balının fiziksel, kimyasal ve mineral madde profilinin belirlenmesi için 37 ayrı noktada 333 koloniden elde edilecek 999 çam balı numunesi kontrol edilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından hazırlanan "Türkiye`de üretilen çam balının fiziksel, kimyasal ve mineral madde profili" projesinin değerlendirme toplantısı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nde yapıldı.
“Bu çalışmaya çok önem veriyoruz”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, Enstitü olarak aracılık konusunda bölgesel araştırmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Bünyemizde bulunan Gen Bankamızla bu araştırmaları destekliyoruz. 117 bin materyale sahip gen bankamız tüm Türkiye’ye hitap ediyor. Çam balının fiziksel, kimyasal ve mineral madde profilinin çıkartılması çalışmasına çok önem veriyoruz” dedi.
999 çam balı numunesi alınacak
TAGEM Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanı Mustafa Çetindağ, çam balının fiziksel, kimyasal ve mineral madde kompozisyonlarının kapsamlı ve kontrollü bir çalışmayla ortaya konulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Bu amaçla hazırlanan projede, Muğla, Aydın, İzmir, Antalya, Balıkesir, Çanakkale ve Manisa`da arı yetiştiricileri birlikleri tarafından sağlanan toplam 37 noktada 333 koloniden elde edilecek 999 çam balı numunesinin kontrol edileceğini aktaran Çetindağ, 2015 yılında başlayan projenin 3 yıl süreceğini kaydetti.
“Bu çalışmaya sonuna kadar destek vereceğiz”
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz da Türkiye`nin dünya çam balı üretiminin yüzde 92`sini sağladığını ifade ederek, "Elimizde böyle bir kaynağa sahibiz. Bunun korunması, geliştirilmesi anlamında orman teşkilatıyla arıcılar yıllarca çalıştı. Bugün çam balının bilimsel içeriğinin bileşiminin tartışılması bizim için zorunlu hale geldi. Bu proje çok önemli, sonuna kadar destek vereceğiz" diye konuştu.
Haber: M. Hulusi YILMAZ