Yaz aylarının da yaklaşmasıyla hepimiz kendimize daha bir özen gösterir olduk. Bu özen giyim kuşam, saç makyaj yanında karşımızdaki kişilerle birebir ilişkilerimizde en çok dikkat çeken ve karşımızdaki tarafından dikkat edilen dişlerimize de yansımalı. Bu zamanlar daha güzel bir gülüşe, daha güzel dişlere, sağlıklı dişlere, kokusuz ferah nefeslere sahip olabilmek adına hepimiz için fırsat ve bahane olabilir.
Daha güzel dişlere sahip olmanın yolu öncelikle fırçalamaktan geçiyor. Yazılarımda da sık sık fırçalamanın öneminden ve fırçalama tekniklerinden bahsediyorum. Çünkü bizim kliniklerde yaptığımız tedavi ve temizlik işlemleri siz evde fırçalayarak bunu idame ettirmediğiniz takdirde çok uzun ömürlü olamıyor.
Neyse ki özellikle gençler artık dişlerine daha bir özenli ve güzel dişlere sahip olmak için gerekli olan çabayı harcıyorlar. Daha güzel dişlere sahip olmak adına ortodonti için ve var olan diş taşlarını temizletmek adına sık sık kliniğimize de başvuruyorlar. Bunlar dişlere verilen önemin artması sebebiyle bizler için sevindirici durumlar. Ancak aileler olarak sizler daha küçük yaşlardaki çocukların dişlerine de( henüz kendisi karar veremeyen çocuklar için) özen göstermeli ve onları diş fırçalamaya teşvik etmelisiniz. Hatta bebeklerin bile yazılarımda da belirttiğim üzere dişleri ilk sürdüğü günden itibaren temizlenmelidir.
Hastalarımızdan sık aldığımız sorulardan biri ise ben ne kadar fırçalasam da dişlerim beyazlamıyor. Bu durumda ise diş hekimine başvurmak gerekiyor. Halk arasında söylenen doğru olmayan yöntemler veya reklamlar ile satılmaya çalışılan ürünleri kesinlikle önermiyoruz.
Detertraj dediğimiz diş taşı temizleme işlemi sağlıklı diş etlerine sahip olmada ilk yapılan işlemdir. Diş taşları hem ağız kokusuna sebep olmakta, hem diş etlerine zarar vermekte hem de dişlerin sallanıp düşmelerine kemik kayıplarına ve dişeti çekilmelerine sebep olmaktadır. Aslında bu açılardan değerlendirdiğimizde sadece diş taşı demek yanlış olmakta ne kadar büyük sorunlar yaratabileceğini düşündüğümüzde ise mutlaka temizlenmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çay kahve ve sigara kaynaklı renklenmelerin birçoğu temizlik işleminden sonra yapılan politür ile ortadan kaldırılabilmektedir. Çıkmayan renklenmeler ya da daha beyaz olması istenen durumlar ise beyazlatma denilen daha ileri işlemlerle çözülebilmektedir.
Bir diğer diş taşı sorunu ise ağız kokusudur. Ama ağız kokusunun tek sebebi diş taşları değildir. Ağız kokusuna sebep olan durumlar;
-diş taşları
-çürükler-ülserasyonlar
-mide problemleri(ülser, reflü)
-bademcik sorunları
-ateşli hastalıklar
-şeker hastalığı vb?
Ancak genel sebep diş taşlarıdır. İlk basamak olarak diş taşları temizlenmeli ve dişler sağlıklı hale getirilmelidir. Bunun dışında ise baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, dili de dişler gibi düzenli olarak fırçalamak, ve ağzın kuru kalmasını önlemek kokunun önlenmesi için yapılabilecek işlemlerdir.
Yaz aylarının gelmesi bizler için fırsat olmalı ve diş hekimi kontrollerimizi yaptırmalıyız.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; www.disizmir.net