Tunus`un Kayravan kentinde bulunan tarihi Baruta kuyusu, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ilgisini çekiyor.
Tarihsel mirasıyla ülkenin kültür başkenti olarak anılan Kayravan kentinin Medine çarşısında yer alan ve 7`nci yüzyılda açılan tarihi Baruta kuyusu çarşının ikinci katında bulunuyor.
Develerin merdivenlere tırmanarak ulaştığı kuyunun, halk arasında Mekke`deki Zemzem kuyusu ile yeraltından bağlantılı olduğuna ve bu suyu içenin bir gün mutlaka buraya yeniden döneceğine inanılması sebebiyle ziyaret ediliyor.
Gözleri bağlı bir devenin sürekli çember çizerek 20 metre derinlikteki kuyudan çıkarttığı su ziyarete gelenler tarafından içiliyor. Ücretsiz olan suyu içen bazı ziyaretçiler deve sahibine bağışta bulunuyor.
Yüzyıllardır aynı yöntemle su çıkarıldığını anlatan deve sahibi Ahmed Kayra, yıllarca insanların ve develerin değiştiğini, değişmeyen tek şeyin kuyudan su çıkarma yönteminin olduğunu belirtiyor.
Deve`nin gün boyu kuyu etrafından donduğunu bildiren Kayra, ``Başı dönmesin diye gözlerini kapatıyoruz. Sabah 09.00`dan akşam 17.00`a kadar deve burada hizmet veriyor. Devenin kuyuya ulaşan merdivenleri çıkamaması durumunda yeni bir deve satın alıyoruz.`` diyor.
Kayra, ``Bu devenin kaçıncı deve olduğunu bilen yok. Bizler atalarımızdan böyle gördük ve bu şekilde sürdürüyoruz. Suyun kutsal sayılması ve bu suyu içenin bir gün mutlaka buraya yeniden döneceğine inanılması nedeni ile Dünyanın dört bir yanından turistler burayı ziyarete geliyor`` şeklinde konuşuyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi`nde yer alan Kayravan, 7`nci yüzyılda bölgeyi fetheden İslam orduları tarafından kuruldu. 670 yılında inşa edilen Kayravan Camisi ve şehirdeki tarihi surlar, kabristan ve çarşı Tunus`un önemli kültürel merkezlerinden biri olarak anılıyor.