8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Menemen Şube Başkanı Elif Orhan, öncelikle 8 Mart’ın kısaca tarihçesinden bahsederek,” 8 Mart 1857 tarihinde ABD`nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960`lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri`nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart`ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye`de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında ‘Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. ‘1984`ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ kutlanmaya devam ediliyor” diye ifade etti.
Yurdumuzda kadınlarımızın Cumhuriyetin kurulması sonrasında kendi kimliğine kavuşmaya başladığını belirten Orhan, “ Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 30 Mart 1923’de verdiği demeçte: İnsan topluluğu erkek ve kadın denilen iki cinsten oluşur, bunlardan biri diğerinden geri bırakılırsa gelişme olmaz diyerek kadınlara eşit haklar sağlanmıştır.
Ne yazık ki günümüzde kadınlarımız;
-Bireysel veya toplu tecavüze uğruyor, dövülüyor, öldürülüyor, yaşama hakkı elinden alınıyor.
-Çocuk yaşta evlendiriliyor,
-Kocaya, babaya, ağabeye töreye bağlı yaşıyor,
-Erkeklerden daha az ücretle çalıştırılıyor, evinde oturması isteniyor.
Kadına ve emeğe saygı duyulan ATATÜRK’ün kurduğu Cumhuriyetle aydınlanan nice 8 Martlarda buluşma dileğiyle tekrar Emekçi Kadınlar Gününüzü kutlar saygılar sunarım” dedi.
Haber Merkezi