MENÜ
İzmir 32°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ege Bölgesi'nin Tütünleri ETAE'den
Ekonomi
6 Ocak 2015 Salı 09:30

Ege Bölgesi'nin Tütünleri ETAE'den

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tütün araştırmaları yürüten tek kuruluş olan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE), son yıllarda yürüttüğü tütün araştırmaları ile tütün üretim sektörüne katkılarını

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tütün araştırmaları yürüten tek kuruluş olan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE), son yıllarda yürüttüğü tütün araştırmaları ile tütün üretim sektörüne katkılarını sürdürüyor.

Her yıl Ocak ayı başında üreticilere tütün satışı gerçekleştiren ETAE, bu yıl yaklaşık 350 çiftçiye 6 ton tütün tohumu sattı.

5 Ocak Pazartesi (dün) günü satışına başlanan tütün tohumlarının büyük çoğunluğu çevre il ve ilçelerden gelen çiftçilerce satın alındı.

2015 yılının ilk günlerinde hem çiftçi hem de tütün ihracatçı firmalar tarafından beğenilen, verim ve kalitesi yüksek; Akhisar 97, Sarıbağlar 407 ve İzmir Özbaş çeşitlerinin orijinal tohumlukları çiftçilere satıldı.

“Çiftçilere aracısız olarak sertifikalı tütün tohumu ulaştırıyoruz”

Konu hakkında gazetemize konuşan ETAE Müdürü Ali Peksüslü, “15 yıldır çevre il ve ilçelerde bulunan çiftçilerimize tütün tohumu satıyoruz. 2014 yılı içerisinde Ege Bölgesi’nde ekilen tütünlerin yüzde 90’ı bizim enstitümüzden alınan tohumlarla yapıldı. Enstitümüzde geliştirilen ve tescil edilen tütün çeşitlerimizden çiftçilerimi yüzde 25 ile 35 arasında daha fazla verim alıyorlar. Çiftçilerin desteklenmesi amacıyla aracısız olarak sadece çiftçilerimize bu satışı gerçekleştiriyoruz. Ağırlıklı olarak Manisa ve çevresi olmak üzere tüm Ege Bölgesine satış yaptık. Enstitümüzde üretilen 6 ton tütün tohumu ile yine bizim gözetimimizde Ege İhracatçılar Birliği tarafından üretilen 3 ton tütün tohumu 2015 yılında ekilecek tütünlerin tamamı olacak. Hedefimiz çiftçilerimizin tescilli tohum kullanması. Bu sene yüzde 90 seviyesine ulaştık. Önümüzdeki senelerde bu rakamı yüzde 100 yaparak tüm Ege Bölgesindeki çitçilere ulaşmak olacak” dedi.

Haber: Ali Rıza KEMER – M. Hulusi YILMAZ

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi