MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eğitimin değişmez adresi Sol Sahil
Güncel
10 Kasım 2014 Pazartesi 11:10

Eğitimin değişmez adresi Sol Sahil

İlçemiz Sol Sahil Sulama Birliği Başkanlığı'nı yürüten Recai Önal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü'nden gelen son sınıf öğrencilerine Menemen'de gerçekleştirilen arazi toplulaştırması hakkınd

İlçemiz Sol Sahil Sulama Birliği Başkanlığı’nı yürüten Recai Önal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden gelen son sınıf öğrencilerine Menemen’de gerçekleştirilen arazi toplulaştırması hakkında ders verdi.

“Uygulama açığını burada kapatıyoruz”

Ziyaret hakkında konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Musa Avcı, Toplulaştırma Dersi kapsamında Menemen’e bir ziyarette bulunduklarını ifade ederek, “Teorik olarak verdiğimiz bilgileri arazide uygulanmış hallerini görmeleri için buraya geldik. Faydalı olacağını düşündüğüm bir gezi. Bizde eksik olan uygulama açığını burada kapatıyoruz” dedi.

Son sınıfta okuyan Ziraat Mühendisi adaylarını makamında ağırlayan Başkan Önal, 1989-1994 yılları arasın Menemen Ovası’nda gerçekleştiren toplulaştırma hakkında öğrencilere bilgi verdi.

“Toplulaştırma vatandaşın rızasıyla olmalı”

Toplulaşmanın tarımsal sulama açısında çok önemli olduğunu savunan Önal, “Fakat çiftçi açısında bakıldığında bazı sıkıntıları var. Toplulaştırma yapılan yerlerde arazinin belli bir kısmı zayi oluyor. Örneğin 100 dönüm yerde Maltepe’de yüzde 5, Seyrek’te yüzde 4 civarında oldu. Bazı bölgelerde yüzde 7’ye varan toprak kayıpları gerçekleşti. Yola, sulama kanalına ve sulama çıkış argına giden bu zayiatları bazen vatandaş hoş görmüyor. Hukuki açıdan haklı olan vatandaşların rızasıyla bu toplulaştırmanın yapılması daha önemli” diye belirtti.

“Menemen’de 11 bin hektar toplulaştı”

Toplulaştırmanın tarımsal sulama için büyük önem ifade ettiğini belirten Önal, “Ülkemizde olduğu gibi, tarım sektörünün ekonomide önemli bir yer tuttuğu ülkelerde toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bugün ülkemizde söz konusu kaynakların geliştirilmesi ile ilgili sorunların başında, yeni şebekelerin yapımı kadar mevcut şebekelerde su yönetimi etkinliğinin de sağlanması gelmektedir. 1989 – 1994 yılları arasından gerçekleştirilen toplulaştırmada Menemene ovasında 11 bin hektar büyüklüğündeki alan toplulaştırıldı. Yeni oluşan parsellerin sulanması için 280 kilometre uzunluğunda sulama kanalı yapıldı” diyerek, bu çalışma sonrasında, “Menemen Sol Sahil Sulama Şebekesinde seçilen tersiyer kanalların arazi toplulaştırmasının ardından suladığı parsel sayıları ve sulama alanlarında olumlu yönde bir azalma olmuş, kanal uzunlukları yani şebeke yoğunluğu değerlerinde de olumlu bir artış sağlanmıştır” dedi.

Öğrencilere Menemen ovasındaki toplulaştırma hakkında bilgi veren Önal, sonrasında araziye çıkarak uygulamalı olarak toplulaştırma yapılan bölgeleri gösterdi.

Haber: M. Hulusi YILMAZ

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi