MENÜ
İzmir 22°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 Elele Derneği'nden eğitim semineri
Güncel
27 Mart 2015 Cuma 09:21

Elele Derneği'nden eğitim semineri

Elele Derneği'nden eğitim semineri

İlçemizde faaliyet gösteren Menemen El Ele Derneği,21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle, ticaret odası toplantı salonunda, ‘zihinsel engellilerde cinsel gelişim ve eğitimi’ semineri düzenledi. Seminere; Foça kent konseyi engelliler meclisi, eğitimciler ve dernek üyeleri katıldı.

Konuyla, ilgili görüşlerini aldığımız Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Canan Bedük gazetemize şu açıklamalarda bulundu, “Buluğ çağına giren gençle aileleri arasında bazı sorunlar yaşanmaya başlayabilir. Bu gencin zihinsel engelli oluşuyla, sorunlar çok daha farklı boyutlar kazanır. Çocuklarımızı yetiştirirken ön planda tutulan, gelenek, örf adet, ayıp gibi kavramları, zihinsel engelli çocuklara benimsetmekte zorlandığımız, sonradan çevre faktörüyle değişen öğrenim ve edinimlerdir. Zihinsel engellilerde, öğretilmesi zor olan bu somut kavramlar arasında yer alan cinselliğin öğretilmesi, belli bir metotla başarılabilecek ve aileyi sıkıntılardan kurtarabilecek eğitim aşamasıyla mümkündür. Özellikle bu çocuklara sevgi gösterirken tensel temastan kaçınılmaması, yanlış tuvalet eğitimi, banyo alışkanlıklarındaki yanlışlar, sakınca doğuran ve telafisi güç olan davranış bozukluklarını da geliştirir.

Bu eğitim metotlarını öğrenerek uygulamak, çocuklarımızın cinsel yaşamını belli bir düzene sokabilir. Cinsellikte özel durumu, ayıbı algılatamadığımız bu çocuklar için, cinsellik yemek yemek, su içmek gibi doğal yaşanır. Bu sebeple diğer çocuklara oranla cinsel taciz ve tecavüzlere daha çok açık durumdadırlar. Herhangi bir tacize ya da tecavüze uğradıklarını, tavır ve davranışlarından anlayamayacağımız için de, dezavantajlı bir gruptur. Bu çocuklara taciz ve tecavüz olayı ise yakın çevresi tarafından gerçekleşir. Yabancı birinin taciz veya tecavüzüne uğrayan engelli çocuk oranı sadece %0,5’tir.

Bu ailelerin sıklıkla karşı karşıya kaldığı başka bir tutum ise, haksızca yer edinmiş olan, zihinsel engelli gencin, taciz ya da tecavüz girişiminde bulunacağı korkusudur. Bu düşünceyle aile yakınları ilişkilerinde sınırlama getirmeye çalışır. Oysa bu güne dek zihinsel engelli birinin tacizde ya da tecavüzde bulunduğu hiçbir vaka kayda geçmemiştir.

Zihinsel engelli çocuk sahibi aileler bu eğitim seminerini mutlaka almalıdır. Bizden talep edildiği müddetçe istenen her yerde bu semineri vermek isteriz. Hatta anneler, babalar dilediklerinde bizden bire bir bu eğitimi almak için müracaat edebilir”

Haber: M. Hulusi YILMAZ

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi