İki yıl önceki çalışmalarıyla Kordon’da fayton keyfine yeni bir soluk getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük ilgi gören bu nostaljik araçların güzergahını genişletiyor. Alınan bu kararda, faytonlara gösterilen ilginin giderek artmasının yanı sıra, 29 Haziran 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan yeni ulaşım düzeniyle birlikte şehir içi trafiğinde yaşanan rahatlamanın da etkin rol oynadığı belirtiliyor.
UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) tarafından alınan karara göre, daha önce güzergahları Alsancak Limanı ve Konak Pier arasında kalan 1. Kordon bölgesi (Atatürk Caddesi) olarak belirlenen faytonlar, Ağustos ayından itibaren kentin tarihi aksları ile Kültürpark’a da girebilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZULAŞ A.Ş’ye ait 12 adet fayton, halen deneme seferlerinin sürdürüldüğü bu yeni uygulamaya, 1 Ağustos 2014 Cuma gününden itibaren Vasıf Çınar, Plevne Bulvarı, Talatpaşa Caddesi, Şair Eşref Bulvarı, Kültürpark (Enternasyonel İzmir Fuarı süreci hariç) ve çevresi, Basmane Meydanı ve çevresi, Ayavukla Kilisesi, Oteller Sokağı, Agora, Kemeraltı ve çevresini içine alan daha geniş bir bölgede sefer yapabilecek.
Faytonlar Akhisar, atlar Avusturya’dan
İki yıl önce İzmir’in simgesi faytonları kente yakışan modern bir görünüme kavuşturmak için kapsamlı bir çalışma gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avusturya’dan gelen özel atlarla koşulan yeni faytonları Temmuz 2012’de hizmete aldı. Yabancı dil ve davranış eğitimi almış, özel kıyafetli sürücülerin kullandığı ve İzmirliler tarafından da büyük beğeni kazanan yeni faytonlar, kentin turistik imajına önemli bir renk kattı.
Kordon’da faytonlara koşulan 3- 6 yaş arası 36 adet Haflinger cinsi at Avusturya’dan getirildi. Victoria Klasik tarzındaki 12 adet körüklü fayton ise bu alandaki üretimi ile ünlü Manisa’nın Akhisar ilçesinde üretildi. 4 yolcu ve 1 sürücü kapasiteli olan körüklü tip faytonların yolcu koltukları biri geniş diğeri dar olmak üzere 2’şer kişilik.
Yabancı dil eğitimi aldılar
İZULAŞ bünyesinde görev alan fayton sürücüleri için de özel kıyafetler hazırlandı. Sürücüler uzun kollu, İspanyol model, hakim yakalı bir gömlek; yanları kırmızı biyeli siyah renk pantolon ve yelek, kösele tabanlı, sivri burun, yuvarlak ökçeli ayakkabı giyiyor ve siyah şapka (London model) takıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi eğitmenlerinden turistlerle iletişim becerisi, kurum içi davranış biçimi, öfke yönetimi, duygu kontrolü ve konuşma becerisi eğitimi alan faytoncular, İngilizce eğitimi de almıştı.