MENÜ
İzmir 26°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
GEMA VAKFI İLK RESMİ ŞUBESİNİ FOÇADA KURDU
Foça
29 Eylül 2020 Salı 15:33

GEMA VAKFI İLK RESMİ ŞUBESİNİ FOÇADA KURDU

Genel Merkezi Manisa’nın Salihli İlçesi’nde bulunan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) ilk resmi şubesini İzmir’in Foça İlçesi’nde kurdu. Şube Başkanlığına (gazeteci) Hülya Başlangıç Dinçel getirildi.

ANA KONU GEDİZİN KİRLİLİĞİ

1995 yılında başta Gediz Nehri’nin Salihli ve Turgutlu ilçelerinden geçtiği bölümlerde bulunan  doğaya ve çevreye zararlı kum ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması amacıyla kurulan GEMA Vakfı bu konuda sağladığı başarıların sonrasında faaliyet alanını genişletti.  Ana konu olarak Gediz Nehri’ndeki kirliliğin önlenmesini benimserken, çevresel ve tarımsal  konularda da faaliyetlere girişildi. Gediz Havzası’nın yönetim kurulunda yer alarak havza yönetiminde sorumluluk üstlendi. Vakıf 2015 yılından itibaren de yerel  tohum üretmeye başladı. Bunun için Salihli’de vakfın genel merkezinde bir Tohum Üretim Merkezi kuruldu. Halen her türlü sebze tohumlarını üreterek Türkiye’nin her yerinde dağıtmaya devam ediyor. Bunun için tohum takas etkinlikleri düzenliyor, yada düzenlenen etkinliklerde yer alıyor. Vakfın gelirlerini yıllık 60 TL olan üye aidatları, bağışlar ve Salihli Çapaklı Köyü’ndeki  32 dönüm zeytinlikten elde edilen getiriler oluşturuyor. 

TOHUM ÜRETİM MERKEZİ KURDUK

Foça’daki şube açılışı için ilçeye gelen GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu Manisa, İzmir, Ankara, İstanbul ve bazı ilçelerde şube işlevi gören gönüllü temsilcilikleri bulunduğunu, ancak ilk resmi şubenin kuruluşunu Foça’da gerçekleştirdiklerini söyledi.  Şener Kilimcigöldelioğlu; “ 25 yıldır Gediz’in kirliliği ile mücadele ediyoruz. Son 6 yıldır yerel tohumları üretiyor ve tüm Türkiye’de dağıtıyoruz. Pandemi döneminde yapamadık ama öncesinde bu konudaki tüm etkinliklerde yer aldık. Gönüllü temsilciliklerimize ilaveten ilk resmi şubemiz olarak Foça Şubemizi oluşturduk. 7 kişilik yönetim kurulunu belirledik. Buradan sonra İzmir, İstanbul, Manisa, Uşak ve Kütahya  ile KKTC’de ki temsilciliklerimizi resmi şube haline getirmeyi hedefliyoruz. GEMA Vakfı olarak sadece erozyonla mücadele ile değil başta çevresel sorunlar ve tarımsal konular olmak üzere geniş çaplı çalışmalar yapıyoruz. Aramızda çeşitli meslek gruplarına mensup üyelerin yanı sıra çok sayıda bilim insanı da var. Tüm vatandaşlarımız www.gema.org.tr adresinden vakfımıza üye olabilir.  Bağışta bulunabilir. Web sayfamızda ki tohum merkezi bölümümüzden tohum siparişi verebilirler. GEMA vakfı üyelerine tohumları ücretsiz dağıtıyoruz.” dedi.

GEMA Vakfı Foça Şubesi Başkanı Hülya Başlangıç Dinçel’de vakfın amaçları doğrultusunda ilçe dahilinde çalışmalar yapacaklarını söyledi.  Dinçel; “İlk yönetim kurulumuzda Ercan Yüksektepe, Arzu Onay, Levent Mısır, İclal Koçdar, Prof.Dr. Ayşegül Ünver, Mevlüt Işık ve Nurgül Uçar bulunuyor. İlk olarak var olan ve kamudan temin edebileceğimiz arazilere ekimler yapıp tohum üreteceğiz. Bağarası ve Gerenköy gibi ekim bölgelerinde tohum takas şenlikleriyle bu tohumları dağıtacağız. Bilim insanlarını getirerek üreticiyi bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Okullarda gençlere ve çocuklarımıza yerel tohumun ve doğayı korumanın önemini anlatacağız.” dedi.

Seyfi GÜL / Foça

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi