Ha Kasko Ha Sigorta
Zorunlu Trafik Sigortası´na gelen fahiş zamlardan herkes şikayetçi ama ekmek kapısı aracı olan yolcu ve yük taşımacılığı esnafının sıkıntısı bu konuda hat safhada.
Vergiden fazla sigorta
Bu konuda büyük sıkıntıları olduğunu ifade eden Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu, ?Esnafımız tabiri caizse vergisinden fazla sigorta bedeli ödüyor. Çünkü biz araçlarımızla yolcu ve yük taşıyıp bir kazanç elde edip hem katma değer sağlayacağız hem sigorta, hem sosyal güvenlik sigortamızı, MTV vergimizi, katma değer vergimizi ödeyeceğiz. Bu vergilerden fazla hale geldi. Devletten özelikle Zorunlu Trafik Sigortası´nda tavan taban fiyatları belirlemesi konusunda çok ısrarlarımız oldu. Üst kuruşlarımızın da vasıtasıyla bir tavan fiyat belirlendi. Tavan fiyat belirlendi ama tavan fiyatı belirlemede de rakamlar çok yüksek oldu. Benim en son verilerime göre; tavan fiyat kamyonlar için 6.000 TL, kamyonetler için 2.000 TL, minibüsler için 3.300 TL, otobüsler için (sürücü dahil 18-30 koltuk) 5.700 TL, otobüsler için (sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) 17.700 TL ve taksiler için 5.400 TL azami brüt prim tutarları belirlenmiştir. Bunlar da çok yüksek. En azından devamlı yükselen trende bir dur dendi. Bu zaman da şöyle bir şey çıktı ortaya sigorta şirketleri sigorta acentelerine sigorta yaptırırken primlerdeki kazançlarını düşürdüler. Yüzde 10 yerine yüzde 1 prim verdiler ki bu şekilde sigorta yapmalarını önlemek için. Burada bir adalet, hakkaniyet arıyoruz? ifadesini kullandı.
Sigorta şirketlerine iyileştirme olurken?
Sözlerini sürdüren Kurtoğlu, ?Sigorta şirketlerine 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tarifeyi serbest olarak belirleme hakkı verilirken, primlerin rekabetçi ortamda belirleneceği söylenmişti. Ama bizim primlerimiz tavan yaptı. Geçen sene büyükşehirlerde 1.300 ile 2.500.TL prim ödeyen minibüs ve taksilere bu sene 11 bin TL´ye kadar poliçe kesildi. Ticari taksilerde ise 2 bin 650 ila 6 bin lira arasında prim kesiliyor. Ayrıca büyük illerde kaza riski az olan ilçelerle il merkezinde çalışan ticari araçlara aynı prim uygulaması devam ediyor. Bu da bizim için sorun. Sigorta şirketlerinin zarar ettiği kalemlerde iyileştirmeler oldu. Hepsi şirketler lehine düzenlemeler. Yolcu ve yük taşımacılığı esnafına ve hususi aracını kullanan vatandaşa böyle bir hak getirilmedi. Bırakın İzmir´i, tüm Türkiye´deki odalar olarak bakanlık ve müsteşarlığa feryat edercesine sesimizi duyurmak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Ama şu ana kadar yüksek gördüğümüz tavan fiyatlardan başka hiçbir iyileştirme olmadı. Esnaf bu konuda gerçekten feryat ediyor. Elinde kredi kartları, yeri geliyor anne babasından kart alıyor parayı tamamlamak için. Çünkü sigorta yapamayınca aracı kapanıyor. Eve ekmek götüremiyor. Böyle bir kısır döngü içindeyiz. Sizler aracılığıyla esnafımızın yalnız olmadığını, bu sıkıntılarını ilgili yerlere götürdüğümüzü bilmelerini istiyorum. Bu konuda gerek bakanlık, gerek müsteşarlık gerekse de sigorta şirketlerinin hakkaniyet çerçevesi içerisinde çalışmalarda bulunmasını istirham ediyoruz? dedi.
Haber: S. Derya BOSUT