?Her bağış yeni bir hayat!´
Ülkemizde her yıl kutlanan 3-9 Kasım Organ Bağış Haftasında etkin, verimli ve halka ulaşabilen faaliyetlerle halkımızın bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılmasına çalışılıyor.
ORGAN NAKLİ NEDİR?
Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir.
HER ÖLEN KİŞİDEN NAKİL YAPILABİLİR Mİ?
Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş olsa bile, nakil için tıbben uygun değildir. Sadece yoğun bakım ünitesinde yaşam destek ünitesine bağlı beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ bağışı alınabilir.
BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?
Beyin fonksiyonlarının tam ve geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Bu kişiler tıbben ve hukuken ölüdürler. Yapılan tüm tıbbi tedavi ve makine desteğine rağmen kısa süre içinde tüm organlar işlevini yitirir. Beyin ölümü tanısı olmayan kişiden organ nakli yapılamaz.
KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?
2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
ORGAN BAĞIŞI NERELERE YAPILIR?
İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimliklerinde Organ Bağışı kartını 2 tanık huzurunda imzalamak yeterlidir.
Yılda yaklaşık 1500 ? 2000 kişi; organ nakli beklerken hayatını kaybetmektedir.
Unutulmamalıdır ki hayatta iken yapmış olduğunuz organ ve doku bağışınız ile ?Beyin ölümünüz gerçekleşmesi´ sonrası organlarınız bazen görmeyen bir insanda göz, bazen hayatını diyaliz makinesinde sürdüren bir böbrek hastasında böbrek, kimisinde karaciğer ya da kalp olarak kişi veya kişilerin yeniden hayata sağlıklı bir şekilde bağlanmalarını sağlayacaktır.
Organ ve Doku Bağışı Haftası´nda ?Haydi bağış yapmaya´ diyoruz.
Haber Merkezi