MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hep Söz Aldım Ama?     Alt Geçidi İZBAN´a  BAĞLATAMADIM
Güncel
26 Şubat 2016 Cuma 08:00

Hep Söz Aldım Ama? Alt Geçidi İZBAN´a BAĞLATAMADIM

Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Esatpaşa Mahalle Muhtarı Rahmi Arslan´ı Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.

Hep Söz Aldım Ama?

 

Alt Geçidi İZBAN´a

BAĞLATAMADIM

 

Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Esatpaşa Mahalle Muhtarı Rahmi Arslan´ı Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.

 

S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

R.A: Rahmi Arslan. Asli görevim Menemen Belediyesi´nde elektrik işleri amiri olarak çalışmaktayım. 2004 yılında mahallemize muhtar adayı oldum. Esatpaşa´da doğdum ve hala da orada oturmaktayım.

 

S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz? Nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?

R.A: 2004 yılında muhtar seçildim. Vatandaşlardan gelen talepler vesile oldu. Eski muhtarımız çok değerli ve sevdiğimiz bir muhtarımızdı ama yaşlılık sebebiyle yeterli hizmeti veremediği konusunda vatandaşlardan talepler geldi. Böylece muhtarlığa girmiş oldum. Bu muhtarlıkta üçüncü dönemim. Doğup büyüdüğüm bir mahalle olduğu için sokaklarını, caddelerini her ne kadar nüfus gelişse de,  çok göç alsa da mahalle insanlarımızı tanıyorum.

 

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

R.A: Esatpaşa´nın nüfusu 9 bin civarında.

 

S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

R.A: Aslında Esatpaşa Mahallesi´nde Belediye Başkanımızın son yaptığı çalışmalarla beraber hiç sorunumuz yok desek yeri var. Ama köpekler başlı başına Menemen´in sorunu. Çok köpek oluşu, talebelerimize saldırması şikayet nedeni. Bir de muhtarlık büromun arkasındaki alt geçit sorunu var. Alt geçidin İZBAN´a bağlanması konusunda aşağı yukarı 8 senedir uğraşmaktayım. Hep söz aldım ama sonuç alamadım. Meclis üyelerime, İzmir Büyükşehir Meclis Üyelerine, Büyükşehir Belediye Başkanımıza özellikle bizzat anlattım. Büyükşehir Genel Sekreterine bu konuda en az 5 defa gitmişimdir. Bu alt geçitten binlerce insan geçiyor. Menemen Lisesini, Şehit Kemal Ortaokulunu, Milli Eğitim Müdürlüğünü, Top Sahasını, Askerlik Şubesini, Askeriyeyi, Endüstri Meslek Lisesini, Anaokullarını ve çarşıya iniş güzergahını kapsayan bir alt geçit.  Halbuki öbür tarafa açılan alt geçit yanlış oldu. Metrodan inen vatandaşlarımız gideceği güzergaha yine benim taraftan gidiyorlar. Bu da vatandaşa büyük bir külfet olmakta. İZBAN´a ulaşmada zorluk yaşanıyor. Çokta küçük bir talep aslında. Alt geçitlerin İZBAN´a bağlanma merdivenleri bile hazır. Gediz Evleri, Polis Lojmanları, İnönü Mahallesini, Uğur Mumcu´nun bir kısmı ile eski Asarlık´tan gelen vatandaşlara zülüm gibi büyükşehir bizzat burayı kapatmıştır. Bu tepkimizi akla gelen tüm yetkililere ilettim. Ama sonuç yapılacak, yapılacak, yapılacak. En büyük sorunum o diyebilirim. Ona karşılık belki sesimi kesmek için bir tane yaya üst geçidi yaptılar. Lütfen oraya parayı gömmeyin, oradan kimse geçmez arkamdaki hazır alt geçit var onu açalım diye telkinlerde bulundum ama maalesef bizi dinlemiyorlar. Seçimden seçime mahalle temsilcisini hatırlıyorlar. Seçimden sonra dinleyen çıkmıyor. Araç üst geçitte de yaya için 80 santim kadar çok dar bir yer bıraktılar ki, her gün vatandaştan şikayet alıyoruz. Hiç bırakmasalar daha iyiydi. Hiç olmazsa yok derdik. Üst geçit başlı başına sorun. Spor salonuna gidiş yok. Kulağı başka yerden tutuyorsunuz. Bir şeyler yapılıyor ama mahalle temsilcilerinin görüşü alınmadan yapılan projeler sadece vatandaşın parasına zarardan başka bir şey değil.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler nelerdir?

R.A: Köpek ve alt geçit diyebilirim. Alt geçit su doluyor. Onun için pompalar yaptırdık. Sağ olsun Belediye Başkanımız temizletip, boyatıyor ama DDY veya İZBAN güvenlik veya kamera koymadığından dolayı devamlı hoş olmayan şeyler yazılıyor, zaman zaman olaylar da yaşanıyor. O da vatandaşı ürkütüyor. Muhtarlık olarak kendi imkanlarımla alt geçit girişi, orta refüj ve lise yoluna girişi emniyetin izni ve emniyetin kameraya bakma kaydıyla 4 kamera sistemiyle koruma altına almış bulunmaktayız. Zaman zaman emniyet güçleri kameraları izlemekte, birçok olayı da oradan çözmektedir ve bu da bizi mutlu ediyor tabii.

 

S.D.B: Mahallende çocuklara ayrılmış park var mı?

R.A: Gediz Evlerinde, Polis Lojmanlarının parklarımız var. Yine Lise Yolu taraflarında da var. O tip bir sorunumuz yok.

 

S.D.B: Kentsel Dönüşüm konusunda düşünceleriniz nedir?

R.A: Şehit Kemal Ortaokulu´nun ön kısımlarını kapsıyor. Bence doğru bir yaklaşım. Bence kentsel dönüşüm ora ile de sınırlı olmamalı. Şahsi fikrime göre Gediz Evleri, Polis Lojmanları tamamı kentsel dönüşüme eklenmeli. Depreme daha dayanıklı, bahçeleri ve yeşil alanı daha büyük, kat artışı yapılarak yeni binalar oluşturulmalı.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

R.A: Başkanımla ilişkilerimiz gayet iyi. Zaten baştan da söylediğim gibi asli görevim Menemen Belediyesinde. İlişkimin kötü olması söz konusu değil. Ailenin içinde olduğum için sorunları diğer muhtar arkadaşlara nazaran çok daha önce iletebiliyorum.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

R.A: Mahallemde hizmet anlamında ilçe belediyesince yapılacak pek bir şey kaldığını da inanmıyorum.  

 

S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?

R.A: Alt geçit çok önemli. Köpeklerle ilgili sorunlarımız bir de çözülebilirse tabii.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

R.A: Genelde Aliağa tarafındaki fabrikalarda çalışıyorlar. Ova işine giden 5-10 aile dışında

genellikle işçi ve memur düzeyinde diyebiliriz.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı? 

R.A: Aslında mahallemde milli eğitime bağlı spor salonu var. Orada basketbol, voleybol, tekvando ve güreş gibi değişik aktiviteler yapılmakta. Top sahamız da mahalle sınırlarında.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu bir dernek var mı?

R.A: Lise yolunda Türkiye Kızılay Derneği mevcut. 

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı var mı?

R.A: Sağlık ocağı Kasımpaşa Mahallesi´nde var. Esatpaşa Mahallesine bakan doktorlarımız Şoförler Odası binasında hizmet veriyorlar. Bizim mahalle sakinlerimiz de oraya gidiyor. Her hangi bir sıkıntı yok.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumu var mı?

R.A: Eğitim kurumu doğruyu söylemek gerekiyorsa en fazla herhalde bizim mahallemizde var. Eğitim anlamında en zengin mahalle bizim mahalle diyebiliriz.

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?

R.A: Ulaşımla ilgili bir sorunumuz yok. Menemen Belediye tarafından rutin işleyen Atatürk Mahallesi´nden gelen belediye otobüslerinden mahalle sakinlerimiz de faydalanmaktadır.

 

S.D.B: Mahallenizin altyapı ve üstyapı talepleri var mı?

R.A: Alt yapı ile ilgili su ve kanalizasyon altyapımız yapılmıştı. Şu aşamada çok büyük iş yok. Lise Yolu ya da Atatürk Caddesi aralarındaki Dutlu Sokak gibi ara sokaklarımızda bazı zamanlar sorun yaşanıyor. Bunları da büyükşehirle irtibatımız halinde geçici de olsa yeni boru döşenerek çözüyoruz. Üst yapı anlamında oldukça düzenliyiz.

 

S.D.B: Bugüne kadar sizi çok şaşırtan bir taleple karşılaştınız mı?

R.A: Eşimle ayrılmak üzereyim muhtar barıştır gibi talepler de gelebiliyor. Muhtarı baba gibi görüyor, güveniyor, o yüzden de vatandaş derdini anlatıyor.  

 

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?

R.A: Şahsi fikrime göre muhtarlıkların ivedilikle kapatılması gerektiğine inanıyorum ben. Bence muhtarlıklar ömrünü doldurmuştur. Çok eskiden nüfus çok az olduğu için muhtarlar herkesi kapı kapı tanır bilirdi. Günümüzde mahalle sakinlerinin yüzde 10´unu tanıyan muhtar çok azdır. Mahalle muhtarlıkları bir an önce kaldırılıp Kaymakamlıklarca olabilir, Belediyelerce olabilir her muhtara birer bina yapılarak maaşı ve sosyal güvencesi olan mahalle temsilcilikleri atanmalıdır. Bu şekilde sorunları daha çabuk iletebilirler, iletişimi çok daha iyi kurabilirler. Çünkü muhtar belediyede, büyükşehirde, telekomda, tedaşta inanın bana günümüzde pek kaale alınmıyor. Normal vatandaşın işi muhtardan daha hızlı ilerliyor dersem doğru olur diye düşünüyorum. Maaş bin 300 oldu ama henüz zamlı maaş almadık. Bin 300 yeterli bir maaş değil. Artı muhtarlık içerisindeki büro malzemelerinden tutun da birçok şeyi sen kendin karşılıyorsun. Hele de muhtarlık kapanmasın diyerek bir de sekreter tuttuysan maaş kiraya, sekretere, büro içindeki malzemelere gidiyor. Zaman zaman belediye başkanımız bilgisayar ve büro malzemesi anlamında yardımcı olsa da tabiiki bu maaşlarla muhtarlık yapılmaz diye düşünüyorum. Kapanmasından ve devlet tarafından mahalle temsilcilikleri atanmasından yanayım. O insanlar da 8.30- 17.30 görevlerini yapsınlar. Tek işi o olsun. Vatandaşta muhtarlığın yetkisinde olan evrakları ücretsiz almalı. Muhtarların maaşları geçinebilecek seviyeye getirilmeli ve vatandaştan 25 kuruş alınmamalı.

 

S.D.B: Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı yetki anlamında değerlendirin desek?

R.A: Muhtarların aslında çok fazla bir yetkisi yok. Mahalle muhtarlarının geçmişte de yetkisi olduğuna inanmıyorum. Tebligat alırlar ikametgah verirler. Bu kadar basit. Sadece köy muhtarlarının yetkileri çok fazlaydı. Bütçeleri vardı. O da gitti. Muhtara çalışma şevki veriyordu. Köy tüzel kişiliklerinin kapanması yanlış oldu.

 

S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi) beklentileriniz nelerdir?

R.A: Menemen´in Sesi Gazetesini çok eski yıllardan beri tanıyorum. Menemen´imizin seviyeli, tarafsız bir gazetesi. Hatta geçen gün bir vatandaşım ile konuşuyordum dedi ki, Menemen´de hoparlörler bu ara çalışmıyor, ne yapacaksınız muhtarım, Menemen´in Sesi Gazetesi de olmasa öldük. İşte bu vatandaşın sesi. Menemen´in Sesi Gazetesi´nden Menemen´in güncel haberlerini aldığının bir vurgusudur.

 

 

Bence muhtarlıklar kapanmalı ve devlet tarafından mahalle temsilcilikleri atanmalı.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi