S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
N.U: 1958 İzmir-Karşıyaka doğumluyum. Evliyim. İki çocuğum bir torunum var. Emekli tarih öğretmeniyim. Ulukent'te 15 yıl okul idareciliği yaptım. Son çalıştığım Ulukent Ortaokulu'ndan 2007 yılında emekli olduktan sonra yine aynı mahalleye muhtar olarak seçildim. 23 yıldır Ulukent'teyim.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
N.U: İkinci dönemim. Geride bir iz bırakmak, topluma faydalı olmak zaten mesleğim gereği bende oluşan bir duygu. Hoşuma gidiyor. Sorunlar yok mu var ama, işimi severek yapıyorum.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
N.U: Resmi kayıtlara göre 3 bin 900. Dağınık ve sürekli büyüyen bir mahalleyiz. Menemen dışından çok sayıda insan mahallemizde yaşamakta.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
N.U: Demin de dediğim gibi dağınık bir mahalle. Her bir yerde farklı sorunlar var. Ulukop dediğimiz siteler bölümünde ulaşımda biraz sorun var. Köy içinde ve Ulukent sanayide yollarımız çok berbat. Altyapılarını yeni yeni düzenlemeye çalıştık. Her yerde olduğu gibi sokak köpekleri sorunumuz var. Ova olduğu için de sivrisinek büyük dert. Doğalgazın gelmesi isteniyor. Doğalgaz da buna uzun vadeli bakıyor.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
N.U: Park var ama yetersiz ve bakımsız. O konuda çok talebim oldu benim. Bir kez daha buradan yetkililere sesleniyorum. Dilekçelerimiz de var zaten.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
N.U: Yenilik iyi bir şeydir. Daha doğrusu sağlıklı olursa yenilik iyi bir şey. Ama bazı yerlerde özel dokuların da kalmasından yanayım. Ranta sebebiyet vermeden sağlıklı bir şekilde yapılmalı. Kentsel dönüşüm biz de yok ama eski Ulucak köyünün yerleşim yerinde artık oturulamayacak ve yol seviyesinin altında kalan, yıpranmış olan evleri vatandaşlarımız müteahhit kanalıyla yeniliyor.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
N.U: Sorun yok. Her konuda hem konuşuyoruz hem tartışıyoruz. Kapısı açık. Rahatlıkla her şeyi konuşabiliyoruz.
S.D.B: Menemen Belediyesinden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
N.U: En acil sorunumuz köy içi yolları, ova yolları ve Ulukent sanayi yollarının düzenlenmesi. Yollarımız olduktan sonra bizim çok fazla özel sorunumuz yok. Genel sorunumuz her yerde olduğu gibi sokak köpekleri ve sivrisinek her yerde olduğu gibi.
S.D.B: Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
N.U: İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden özellikle eski köy yerleşim yerindeki halkın beklediği
imardaki kat irtifakının yükselmesi. Bu da köyün dokusunu bozabilir ama yüzde 50-60 gibi oranda böyle de bir istek var.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
N.U: Genelde köy kısmında çiftçilik ve az miktarda hayvancılık var. Diğer yerlerde her meslekten, askerlik hizmeti yapan, özel meslekte çalışan, çok sayıda emekli de mahallemizde bulunmakta. Sakin yaşam nedeniyle emekliler burayı tercih ediyor.
S.D.B: Mahallenizde kurulu dernekler var mı?
N.U: Ulukent Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ULUDAY), sanayide Ulukent Sanayiciler Derneği (USAD) var. Bir de 3-5 ay önce kurulan Ulukent Yamanlar İçme Suları Koruma Yaşatma Derneği bulunmakta.
S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
N.U: Ulukent Gençlik Spor Kulübümüz var. Menemen Belediyesi destekliyor. Geçmişi çok eskiye dayanıyor. Çim futbol sahamız var.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
N.U: Haftanın beş günü tam gün hizmet veren iki hekim, ebe ve hemşirelerin bulunduğu sağlık ocağımız var.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?
N.U: Eskiden Ulukent İlköğretim dediğimiz okul, ilkokul ve ortaokul diye ayrıldı. O eski okulun yeri ilkokula verildi. Başka bir yere ortaokul binası yapıldı. Be sene eğitime açılacak. Bir de özel okul olarak Gelişim Koleji ve Çapa Koleji de benim mahallemde.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
N.U: Ulaşımla ilgili mahallede kopukluk var. Eğim fazla olduğu için Ulukop Sitelerle köy bağlantısı yok. 826 numaralı otobüs bizi İZBAN istasyonuna götürüyor. Ulukent Sitelerle İZBAN istasyonu arasında çalışıyor. Ama biz kendimiz İZBAN istasyonunu kullanamıyoruz o otobüsle. KENT2'ye ulaşabiliyoruz ancak ve mahallenin 3'te 1'ine bile hitap etmiyor. Benim mahallemden kalkıp 30 Ağustos Mahallesinden gidiyor. Çok ters gidiyor. Biz onun Çanakkale Asfaltından ring yaparaktan dönmesini istiyoruz. Hem kendi Ulukent İstasyonumuzdan inip binmeyi istiyoruz. Hem okula giden çocuklarımız okula o arabayla gidip gelsin istiyoruz. Mesafenin ve saatinin kısalmasını istiyoruz. Bunun için dosya hazırlayıp Büyükşehir'e başvurdum, ring planları çizdim. Eshot genel müdür yardımcımıza verdim. Bir daha konuyu hatırlatacağım. Aynı zamanda 9 Eylül Mahallesinin de ortak sorunu bu.
S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?
N.U: Köy kısmındaki doğalgaz dışında altyapı talebimiz bitiyor denilebilir. Yeni kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yapılıyor. 6 senelik bir çabanın sonucu bu gerçekten. Üst yapı da hep ifade ettiğim gibi yollar.
S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?
N.U: Muhtar olarak sosyal faaliyetlere aracılık ediyorum. Menemen Belediyesi ve sivil toplum örgütlerinin sosyal etkinliklerini duyurup insanların katılmasını sağlıyorum.
S.D.B: Mahalle sakinleriniz sizlere daha çok ne tür taleplerle geliyorlar. Bu talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?
N.U: Genel sıkıntılar yanında kişisel şeyler de geliyor. Onu da bana olan yakınlıklarından, dostluklarından diye düşünüyorum.
S.D.B: Bugüne kadar sizi çok şaşırtan bir taleple karşılaştınız mı?
N.U: Çok şaşırdığım bir talep oldu. Muhtar seçiminden evvel lunapark istedi benden bir mahalle sakini ile çocuğu.
S.D.B: Mahallenizde yaşayan, şair, yazar, ressam, ozan vb. kimse var mı?
N.U: Bir ErkinKoray'ımız vardı. O da gitti. Önce Seyrek- Villakent'e sonra da İstanbul'a taşındı. Köye hava katardı. Kahvede otururdu.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
N.U: Hiç yetkimiz yok Allah'a şükür! Verdiğimiz iki-üç evrağın dışında onu zaten nüfus müdürlüğü de veriyor. Maaş eskisine göre iyi. Zaten onun için aday sayısında patlama oldu son seçimde.
S.D.B: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?
N.U: Eski muhtarlık konusunda çok bir tecrübem yok. Yeni yetkilerle yeni muhtarım.
Şimdi bana verilenleri biliyorum. Ama söylenenlere göre, mahalleyi kollamak, fakir fukarayı kollamak eskiden muhtarın gücü ve yetkisi ile olurmuş. Şimdi öyle bir şey yok. Yine öyle olmalı. Sanıyorum ilerde muhtarlıkların kaldırılması da düşünülüyor. Yavaş yavaş yetki alınma söz konusu. İkili ilişkilerle işleri yürütüyoruz.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen'in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
N.U: Her zaman elimizden tutuyorsunuz. Alo dediğimizde yanımızdasınız. Bir kere tarafsız olmaya dikkat ediyorsunuz. Daha fazlası can sağlığı. Emeklerinize teşekkür ediyorum.
S.D.B: Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
N.U: Gerçekten liseye, bir tane daha ilkokul ve ortaokula ihtiyaç var. Çünkü çok hızlı büyüyen bir yer Ulukent, sadece benim mahallem değil. Ulukent'i bütün olarak düşünüyorum. Alan büyük olduğu için yer de var. İlk dönemimin başında mahalle nüfusu 2300 filandı. Demek ki 1600 kişi artmış. Nüfusla birlikte ihtiyaç da artıyor.
Nezahat Çağlın 28 Mart 2021 Pazar 14:38
|